Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:40:53 πμ
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 21:19

Οικονομικός αναλφαβητισμός

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ο ένας στους τρεις ενήλικους στην Ευρώπη, αδυνατεί να αναγνωρίσει απλές οικονομικές έννοιες όπως ο πληθωρισμός ή το ΑΕΠ. Η ανεπαρκής γνώση της οικονομίας και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, συνδέεται με την διόγκωση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και μπορεί να οδηγήσει ολόκληρα κράτη σε άστοχες πολιτικές και οικονομικές επιλογές, όπως συνέβη στη χώρα μας. Αυτά και άλλα πολλά επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, του επιστημονικού ιδρύματος της ΝΔ.

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Κάποιες νύχτες του χειμώνα το 1971, τότε που συνέχιζα το αγροτικό μου στην Τέρπυλλο, ήταν φοβερά κρύες! Όταν λέμε κρύες, ‘’βρωμόκρυες’’ που λένε! Παγωνιά, σίδερο παγωμένο τα πάντα το πρωί!  Στο σπίτι, η Νίκη η σπιτονοικοκυρά μου, καλή της ώρα, πρόσθεσε και δεύτερο πάπλωμα το βράδυ. Σε τέτοια βράδια και τέτοιες κρύες νύχτες, η ζεστασιά του καθαρού κρεβατιού είναι προτιμητέα έναντι κάθε άλλης καταφυγής.

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 21:09

Μιλάμε για ταχύτητα

Συντάκτης:

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς φίλος Τερζητάνος, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε Ανεξάρτητος. Και πριν αλέκτoορα λαλήσαι άπαξ (δεν περίμενε ούτε τρίς) ξαναγύρισε στο μαντρί.
Δεν την άντεξε την πολύ ανεξαρτησία.
Αμ έτσι είναι Χρήστο μου. Η ανεξαρτησία έχει κόστος. Και θέλει θάρρος.

 

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Μετα το τεκμηριωμένο και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μου για την μη λειτουργία του Λόφου, το βασικό ερώτημα παραμένει.
Αφου  η μη λειτουργία δεν οφείλεται στις πραγματογνωμοσύνες και τα δικαστήρια, όπως αναληθώς και αβασίμως διατείνεται η Δημοτική Αρχή, ας μας πούν τουλάχιστον ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ  που δεν λειτουργεί ο Λόφος. Ο Λαός του Κιλκίς δικαιούται να μάθει.

 

ΤΟ ...ΣΤΕΛΕΧΟΣ Ο ΜΠΙΣΤΗΣ
Διαβάζω στον τοπικό τύπο ότι στα πλαίσια ενός προσυνεδριακού διαλόγου για ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, θα μιλήσει στο Κιλκίς, μεταξύ άλλων και ο Μπίστης, στέλεχος, λέει, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Θεέ μου σχώρα με, αλλά η πολιτική ζωή αυτού τόπου φαίνεται να μην κατάλαβε τίποτε για τα αίτια κατάπτωσης της Χώρας. Ήμαρτον
Αντιθέτως, χαιρετίζω την παρουσία του άλλου ομιλητή Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι σοβαρός πολιτικός και κατά προσωπική μαρτυρία ανθρώπου που τον γνωρίζει από παιδί είναι πρόσωπο έντιμο, υπεύθυνο και εργατικό.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Κώστα Πινέλη φως στα μάτια σου. Σοβαροί ποντιακοί φορείς διοργανώνουν στη Θεσ\νίκη Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Οι Σταλινικές διώξεις εναντίων των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων"
Ιδού και ο πίνακας των ομιλητών: Αγτζίδης,Μακρίδης,Τσακαλίδης κλπ  Σε συμβουλεύω να πας να τους ακούσεις. Αν μιλούσα εγώ θα έλεγες μιλάει ο γιός του Παοτζή. Αυτοί όμως ειναι παιδιά της αριστεράς. Δικά σας παιδιά.

 

ΤΟ ΔΙΠΟΔΟ ΤΕΡΑΣ
Ένας παλιάνθρωπος, όπως έγραψε τοπική εφημερίδα, έβαλε δυό κουταβάκια μέσα σε ένα κλειστό τσουβάλι και τα πέταξε στο Λόφο Αγίου Γεωργίου. Προφανώς τα ζώα θα πέθαιναν από την πείνα, αν ένας συμπολίτης μας δεν τα ελευθέρωνε και δεν τα παρέδιδε στον τοπικό ζωωφιλικό σύλλογο
Θάθελα αλήθεια νάξερα,τι αισθήματα κουβαλάει ο  "άνθρωπος"που τα πέταξε.Το βέβαιο είναι ότι δεν εκτιμάει το αγαθό της ζωής. Για τον ίδιο τον εαυτό του, δεν μας πέφτει λόγος. Αλλά την ζωή των άλλων οφείλει να την σέβεται.

 

ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΕΚΤΟΙ
Συνάντησα προχθές τον συμπολίτη μας που με πληροφόρησε για την νέα δημοτική κίνηση που ετοιμάζεται.
- Πως πάει η κίνηση; τον ρώτησα. Δέχεστε μέλη και υφιστάμενους δημοτικούς συμβούλους;
- Ασφαλώς, μου απάντησε. Αρκεί να διαφοροποιούνται από τα στραβά της παρούσας διοίκησης και να έχουν διάθεση αλλαγής των δημοτικών πραγμάτων.
Δεν ξέρω αν θα βρεί πολλούς τέτοιους.

 

ΠΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΡΣΟ
Μη ρωτάτε ποιός είναι ο Μιχάλης Πέρσος. Εκείνος ξέρει.
Λοιπόν Μιχάλη έμεινα ενεός όταν είδα δύο φορτηγα της κατασκευαστικής εταιρίας που εποπτεύεις, να γεμίζουν με χώμα το αυλάκι του ασφαλτοστρωμένου δρόμου (παράδρομου Κρηστώνης Κιλκίς, δίπλα στις αποθήκες της Ενωσης) για να περάσουν προφανώς στα παρακείμενα χωράφια  οι θεριζοαλωνιστικές για αλωνισμό.
Μα αν κλείσουμε το αυλάκι με χώμα κυρ Μιχάλη, από πού θα φύγουν τα νερά;
Ελπίζω μετά τον αλωνισμό να αποκαταστήσεις την τάξη φτιάχνοντας σωστή δουλειά.Δηλαδή να βάλεις σωληνώσεις στο αυλάκι και πάνω να βάλεις το πρέπον υλικό (χαλίκι-τσιμέντο).

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 00:05

«Ιστορία και σχολείο»

Συντάκτης:

Επιμέλεια: Κώστας Πινέλης

 (Αφιερωμένο στην αγωνιζόμενη σπουδάζουσα  νεολαία ενάντια στα εμπόδια που μπαίνουν στο δικαίωμά τους στη μόρφωση και «στα όνειρά τους», στο σχέδιό της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων τους «για σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά»).

Πραγματεύεται την χρησιμότητα του μαθήματος της ιστορίας, τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει και κυρίως του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να το διδάξουν στους μαθητές και ιδιαίτερα σε αυτούς των μικρών ηλικιών. Ξεχωρίζει ο κατανοητός και ταυτόχρονα βαθειά διαλεκτικός τρόπος προσέγγισης του όλου ζητήματος, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και για τους εκπαιδευτικούς του σήμερα.

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 19:25

"Δεδικαίωται"

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ο πρόσφατος θάνατος του Κώστα Μητσοτάκη, έδωσε αφορμή για κάποιες αντιπαραθέσεις που αφορούν την τήρηση των παραδοσιακών μας ιερών και οσίων για τον θάνατο ενός ανθρώπου. “Ο νεκρός δεδικαίωται” συνηθίζουμε να λέμε, σαν να επιθυμούμε να κλείσουμε το στόμα που πάει ν' ανοίξει για να καταγγείλει τον μακαρίτη για όσα δεν πρόλαβε η ζωή να του ανταποδώσει. Πιστεύουμε στ' αλήθεια στη δικαίωση του νεκρού;

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 19:12

Πίσω μου σ' έχω ...σατανά!

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Το μεσημβρινό τηλεφώνημα προερχόταν από το ορεινό Δίβουνο, δεκαεπτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς. Ο γέρο – Μωϋσής Πασχαλίδης,  ζαΐφης, (λιπόσαρκος), με χρόνια προβλήματα υγείας, κυρίως  καρδιοαναπνευστικά, αλλά και γαστρεντερολογικά, με γνωστές σε μένα εξάρσεις και υφέσεις από το παρελθόν, παρουσίασε έντονο επώδυνο κοιλιακό σύνδρομο για το οποίο χρειάσθηκε μετάκληση ιατρού για μία κατ’ αρχήν κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη.

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 23:56

Ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου– Κιλκίς 4.11.1944

Συντάκτης:

Του Σωτήρη Χρυσάφη. 

 

Σε ένα “δύσκολο” αλλά και πολλαπλά ενδιαφέρον θέμα εστιάζει στο νέο του βιβλίο ο κιλκισιώτης επιστήμονας Σωτήρης Χρυσάφης, στη πολύνεκρη Μάχη του Κιλκίς κατά την εμφύλια σύρραξη, στις 4-11-1944. Στόχος του συγγραφέα είναι να γίνει ευρύτατα γνωστή η πιο αιματηρή μάχη του ελληνικού εμφυλίου, μια θλιβερή πρωτιά του Κιλκίς.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Σ. Χρυσάφης γράφει:

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 23:54

Μόνιμο ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα η χώρα

Συντάκτης:

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Η άσκηση «Noble Jump» δεν είναι μια «οποιαδήποτε» άσκηση. Εξ άλλου το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης που την σχεδίασε, τη χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση» σε ότι αφορά τα συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ακόμη «ακρογωνιαίο λίθο» για το ΝΑΤΟ αυτή τη χρονιά.

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 23:40

Το σ’χώριο του Τσινάρ’…*

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Πάρ’τ’ αυτά Γιαννάκ’, κι άμα πιθάνου, κάνε μ’ κόλλυβα κι κέρνατ’ς όλ’ς, δου μέσα, ένα κονιάκ κι έναν καφέ…
   Ψυχούλα ο Βαγγέλης Τσινάρης!  Όλοι τον περνούσαν για περιθωριακό τύπο (πλην άκακο) του Κιλκίς και δούλο του πατροπαράδοτου κρασιού.

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 23:32

Περί αριστείας

Συντάκτης:

Γράφει
ο Τάσος Ναούμης
παιδίατρος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στο Κιλκίς έγινε πρόσφατα  μια σπουδαία μουσική εκδήλωση. Για πρώτη φορά οργανώθηκε  στην πόλη ένα φεστιβάλ πιάνου (ναι!  συνέβη και αυτό στην πόλη μας) στα πλαίσια  του οποίου έγιναν  δυο συναυλίες.  Στην πρώτη έπαιξαν κομμάτια για πιάνο  τρείς νέοι μουσικοί (οι Ηλίας Στασινός- 36 ετών-, Αννα Αλβίζου -21 ετών- και Νίκος Λαβασάς- 25 ετών)   και στην δεύτερη ο καθηγητής τους  Λάμπης Βασιλειάδης.