Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 9:37:02 πμ
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 14:30

Νέοι και ανισότητες

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη, Γραμματέα Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ.

#Germany […] Tο οικονομικό ινστιτούτο DIW προτείνει στο Γερμανικό κράτος να χορηγεί σε κάθε πολίτη ανεξαιρέτως 20.000 ευρώ στα 18 του χρόνια, ώστε να του προσφέρει τη δυνατότητα είτε να σπουδάσει, είτε να ανοίξει δική του επιχείρηση, είτε να αποκτήσει κάποια επαγγελματική κατάρτιση, είτε ακόμη και να καταβάλει ένα τμήμα του τιμήματος για την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου.

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 20:31

“Φυραίνει ο τόπος ολοένα”

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

“Φυραίνει ο τόπος ολοένα” Σεφέρης.

Οι καιροί δεν αντέχουν τις σκέψεις του ανθρώπου. Οι λέξεις μια στοίβα από πίκρα στην ψυχή του λαού.

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 20:08

Κλειστή αγορά στο Κιλκίς;

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
 Η κλεισούρα της πανδημίας, πηγή πολλών κακών και ευκαιρία αναπόλησης, επανανοηματοδότησης και επαναπροσδιορισμού.
 Φιλόξενο καταφύγιο μνήμης, τα ταξίδια και οι μνήμες από τόπους ξένους ή ελληνικούς, μακρινούς ή κοντινούς.
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 17:49

Το 2ο δημοτικό σχολείο του Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Εις ένα αηδέστατον ισόγειον «μακρυνάρι» παλαιόν Τουρκικόν στρατώνα με 5-6 δωμάτια πλέον στενάχωρα και από τον πύθον του Διογένους και με μίαν τεραστίαν αίθουσαν κατάλληλον δι’ αποθήκην τελωνείου, στεγάζεται η μαθητιώσα νεολαία του Κιλκίς.

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 09:40

Η εθνική οδός ΤΟΨΙΝ - Συνόρων

Συντάκτης:
Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανάπτυξη, το εμπόριο και η ισχύς κάθε πόλης-κράτους, έθνους ή αυτοκρατορίας σχετίζονταν με την ναυτιλία-θάλασσα, Φοίνικες, Κρήτες-Μινωίτες, Αιγαίοι, Αθηναίοι, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί, Βενετσιάνοι και Γενοβέζικοι,Ισπανοί και Βρετανοί κυριάρχησαν χάρη στην ναυτική τους ισχύ-υπεροχή.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Τον περασμένο Οκτώβρη είχα κάνει ένα άρθρο – σχόλιο με τίτλο «Οι αρνητές των εμβολιασμών και η επιστήμη», που κατέληγε στην προτροπή-επίκληση:

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 20:24

Αλκοόλ…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Εδώ και μερικά χρόνια οι κυβερνήσεις υποχρέωσαν τις καπνοβιομηχανίες να αποτυπώνουν πάνω σε κάθε πακέτο τσιγάρα, σκληρές εικόνες με καπνιστές διασωληνωμένους, καπνιστές με μαύρα πνευμόνια κτλ. αλλά και με φράσεις που αναδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην ανθρώπινη υγεία.

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 20:22

Κρίση ενεργειακή χωρίς κρίση και μέτρο

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε μαζί με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα, τα οποία μέχρι χθες περιοριζόντουσαν στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης, μη προκαλώντας το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να αναλογεί στο μέγεθος των επιπτώσεων της μιας ή της άλλης πολιτικής.
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 17:32

Παπλωματάδες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα παλαιότερα χρόνια τα διάφορα είδη κλινοστρωμνής και κλινοσκεπασμάτων τα κατασκεύαζαν μόνες τους οι γυναίκες στον αργαλειό του σπιτιού τους. Όταν άρχισε ο παραμερισμός των ειδών οικιακής βιοτεχνίας το έργο αυτό ανέλαβαν ειδικευμένοι τεχνίτες οι εφαπλωματοποιοί ή παπλωματάδες ή γιοργαντζήδες.

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Υπάρχουν γεγονότα του παρελθόντος που ξεφεύγουν από τα στενά ιστορικά πλαίσια και εισέρχονται στον χώρο του μύθου, του θρύλου. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει όταν αναφερόμαστε σε περιστάσεις που επηρέασαν και άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.