Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 6:08:07 μμ
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:58

Είδα κι απόειδα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Ο άνθρωπος είναι ένα κλάσμα με αριθμητή το «εγώ» του και παρονομαστή το «είναι» του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμητής του και μικρότερος ο παρονομαστής του,  τόσο μεγαλύτερο είναι το «εγώ» του ανθρώπου από το πραγματικό «είναι» του.

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:35

Κύπρος 20.7.2021

Συντάκτης:

Βιώνουμε μαύρες και οδυνηρές ημέρες της ιστορίας μας. 20,7,2021-20,7,1974. Αττίλας στην Κύπρο μας, 47 χρόνια, ένας διαρκής πόνος για την Κύπρο μας. Ένα κράτος με τρείς κακές πρωτιές.... Έχει πρωτεύουσα στα δυο χωρισμένη, έχει φυλακή με μοναδικά μνήματα. (Λευκωσία). Έχει και πόλη (φάντασμα). Αμμόχωστος, από 30 χιλιάδες κόσμο, ζουν μόνο, γάτες, σκυλιά και ποντίκια.

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:32

Μήπως πρέπει να απαντήσουν οι ψυχολόγοι;

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Τελευταία η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ειδεχθές φαινόμενο δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους, που πλέον σαν φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως γυναικοκτονία.
Η ηλικία των δολοφόνων γύρω στα 30 με 35 έτη. Δηλαδή γεννημένοι από το 1985 και εντεύθεν.

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα.

Συμπληρώθηκαν πια δυο ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα που κέρδισε δια των εκλογών  την εμπιστοσύνη του λαού η Νέα Δημοκρατία.

Από τότε ο λαός έχει την αίσθηση πως κυβερνά η λογική.

Τα οφέλη της χώρας από μια περίοδο διακυβέρνησης, συνήθως αποτιμώνται με δείκτες  όπως:  ΑΕΠ, ρυθμός ανάπτυξης, έλλειμα και χρέος, ισοζύγιο πληρωμών, ανεργία, ανταγωνιστικότητα, διαθέσιμο εισόδημα,  κ.ο.κ.

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 18:57

Νικόλαος Ξανθόπουλος

Συντάκτης:

Γιος του Θουκυδίδη – Δούκα Ξανθόπουλου και της Γεωργίας Τηλιακού, με ρίζες από Κιλκίς και Κάλυμνο. Ξεκινώντας ως μαθητής του Β' Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, γνωστού ως "Ντάνεφ", τελειώνει το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Κιλκίς και έχοντας πρότυπά του δύο Καλύμνιους γιατρούς, τον παθολόγο Αθανάσιο Τηλιακό και τον χειρουργό Ιωάννη Ορφανό, οι οποίοι από τις δεκαετίες του '50 ασκούσαν ιατρική στο ακριτικό Κιλκίς, συνεχίζει ως φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' όπου και αποφοιτά.

Του Θανάση Βαφειάδη.

Τη δεκαετία του 50 δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα με τρεις οίκους ανοχής στη δυτική έξοδο της πόλης μας προς το Μεταλλικό, δίπλα στο στρατόπεδο «Καμπάνη». Πού ακριβώς ήταν; Εκεί που τελειώνει η περιτοίχιση του στρατοπέδου υπήρχαν τότε τα στρατιωτικά πλυντήρια. Από σημείο αυτό ξεκινούσε ένας δρομίσκος που έφτανε στο πρώτο σπιτάκι και στη συνέχεια υπήρχε μια μεγάλη αδιαμόρφωτη αλάνα, όπου βρίσκονταν άλλοι δυο οικίσκοι.

Η κοινοτική νομοθεσία και η Πολιτική Συνοχής συμβάλλουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ελλάδα.

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Μία από τις πιο σημαντικές συμβολές των ευρωπαϊκών πολιτικών και ιδίως της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στη χώρα μας, που συχνά υποτιμάται, είναι η αλλαγή που έχει συμβεί στα θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή στη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Την ώρα που η σημερινή αριστερά απορρίπτει γλωσσικά την έμφυλη λέξη  «βουλευτής» για τη  γυναίκα και χρησιμοποιεί τον όρο "βουλεύτρια", η δεξιά φιλοτεχνεί το πολιτικό προφίλ των δικών της κολεγιόπαιδων. Άλλωστε, αυτό κάνουν εδώ και χρόνια. Από το κολέγιο των Αθηνών στο Χάρβαρντ και μετά πίσω στην ελληνική βουλή. Η δουλειά για τα μεγάλα τζάκια θεωρείται δουλεία, γι’ αυτό και βλέπουν  απαξιωτικά την εργαζόμενη κοινωνία νομοθετώντας εργασιακά  10ωρα! 

Πώς δύο πετυχημένα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας παράγουν τεχνογνωσία για όλη την Ελλάδα.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Το πιο γνωστό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας της ΕΕ, το Interreg, που έκλεισε ήδη τριάντα χρόνια συνδρομής στις περιφέρειες των κρατών μελών που συνορεύουν με άλλα κράτη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος και ειδικά στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων με την ανακύκλωση και προώθησης της κυκλικής οικονομίας, με λιγότερη κατανάλωση πόρων και επαναχρησιμοποίηση υλών και υλικών.

Του Νίκου Κουζίνη.

Καταστροφική πολεμική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, σε μια δύσκολη περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διεξήχθη στις 24 Απριλίου 1827, την επομένη του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην περιοχή Ανάλατος (σημερινή Νέα Σμύρνη), με σκοπό τη διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης από τις δυνάμεις του Κιουταχή.