Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 11:54:49 μμ

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης, πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Με την έλευση του διαδικτύου και την καταγραφή σε αυτό της κάθε γνώσης, διακηρύχθηκε με ευκολία το τέλος της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ίσως κάποιες μορφές εκπαίδευσης μπορούν να διεξαχθούν δια μέσου του διαδικτύου, που αφορούν ζητήματα και θεματολογία καταγραφής γνώσεων. Η ανθρώπινη όμως παρέμβαση και η διδασκαλία θα είναι κυρίαρχη, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο στις αίθουσες διδασκαλίας.

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 16:57

Αναλύοντας τη μάχη Κιλκίς-Λαχανά

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Οι Γάλλοι στρατιωτικοί της εποχής καθόρισαν ως δόγμα ότι «μόνο η επίθεση δίνει τη νίκη». Ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος εκπαιδεύτηκε από τη Γαλλική Αποστολή ακολουθούσε τις στρατιωτικές απόψεις τους σχεδόν κατά γράμμα. Ο γαλλικός κανονισμός προέβλεπε ότι για την επιτυχία της νίκης έπρεπε να διασπαστεί με κάποια δύναμη η εχθρική διάταξη μάχης του αντιπάλου. Η διάσπαση αυτή απαιτεί τη διενέργεια επιθέσεων από μεγάλο βάθος και δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με αιματηρές θυσίες. Κάθε άλλη αντίληψη πρέπει να απορριφθεί ως αντίθετος προς τη φύση του πολέμου. 

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 20:14

Κιλκίς: Η πύλη της Ελλάδας!

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Κιλκίς η πύλη της Ελλάδας. Ήταν μια σειρά αφίσες με υπέροχα τοπία από τον νομό Κιλκίς, όταν ήταν Νομάρχης η πατρίδα μου, ο Γιώργος Φλωρίδης, με κύριο αυτό, το «Κιλκίς, η Πύλη της Ελλάδας».
Υπάρχει και ένα άλλο άρθρο σχόλιο του Παντελή Τζερτζεβέλη από το blog monopoli.gr. Κιλκίς: Η πύλη της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε!

Της Ελισάβετ Μελετιάδου.

Ποια από τις παρακάτω εκφράσεις, περιγράφει καλύτερα τη σχέση σας με τον/την πρώην σύζυγό σας με τον οποίο έχετε παιδιά;
«Θυμωμένοι Συνεργάτες»: Σύμφωνα με μια έρευνα, οι περισσότεροι (31,9%) θεώρησαν ως πιο καλό χαρακτηρισμό της τωρινής τους σχέσης αυτήν την έκφραση. Λένε: «είμαι θυμωμένος/η μαζί του/της, όμως καταφέρνω να το χειρίζομαι ορθολογικά για το καλό των παιδιών».

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 13:46

Το εφικτό σηματοδοτεί το απόλυτο

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Διαχρονικό αίτημα όλων των εργαζομένων, από συγκροτήσεως ελληνικού κράτους, η επικράτηση της αξιοκρατίας.
Μια ματιά όμως στη 200χρονη ιστορία μας αρκεί για να τρομάξεις  από τη διαπίστωση του πόσο η ένταση των κομματικών παθών στη δημόσια σφαίρα επηρεάζει ακόμα και σήμερα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 22:16

Υποσμηναγός Σαλμάς - αφιέρωμα

Συντάκτης:

«…Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μού έλεγε: “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” Ομως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε» Έτσι είναι οι ΗΡΩΕΣ! Κάτι τους το λέει μέσα τους… Γι αυτό και είναι έτοιμοι… (Πατέρας του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά).

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 20:26

«Κιλκισίτιδα»

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη.

Μέχρι την ένδοξη μάχη του Κιλκίς το όνομα αυτής της πόλης ηχούσε ανόσιο και βδελυρό στους κατοίκους της Παλαιάς Ελλάδος. Το «Κιλκίσιον» ήταν «η φωλεά όλων των κακοποιών στοιχείων», η εν «Μακεδονία ακρόπολις του τρομοκρατούντος βουλγαρισμού», το μέρος όπου «τα λυμαινόμενα την Μακεδονίαν στίφη των κομιτατζήδων είχον πήξει τάς φωλέας των».

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 19:22

Παίδευση και εκ-παίδευση

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος-συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Σουηδίας και μέλος του Σύριζα-ΠΣ  Κιλκίς.

Παιδεία δεν είναι μόνον τα πτυχία μας. Είναι και η αισθητική μας. Είναι ο  τρόπος που  μιλούμε και υπάρχουμε. Είναι η νοοτροπία και η βιοτροπία μας. Τα όρια της ελευθερίας μας. Ο σεβασμός στη μάνα φύση. Παιδεία είναι η καθολική μας ολοκλήρωση.

Γράφει ο Γεωργιάδης Πολύκαρπος, Συνταξιούχος δάσκαλος.

Πριν από το περιστατικό, που θέλω να περιγράψω με την παρούσα εργασία, που αφορά τα παιδικά μου χρόνια στην Ποντοηράκλεια, θα κάνω μια σύγκριση της ζωής των παιδιών των δεκαετιών του 1940 και 1950 με τη ζωή των σύγχρονων δεκαετιών και συγκεκριμένα με τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τις δεκαετίες του 2000 και του 2010. Στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, όχι μόνον δεν παρείχαν ανέσεις στα παιδιά, αλλά και τα επιφόρτιζαν, ιδίως στα χωριά, με ένα σωρό εργασίες δύσκολες, που θα ταίριαζαν μόνο σε ενήλικες.

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 09:43

Γιατί ο νομός Κιλκίς δεν έχει επενδυτικό μέλλον

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Το να προσελκυσθούν επενδύσεις σε ένα γεωγραφικό χώρο συνεπάγεται πρωταρχικά και νομοτελειακά επενδύσεις από τους γηγενείς αυτού του γεωγραφικού χώρου στις βασικές υποδομές του, για περαιτέρω βελτίωση στην ενέργεια, στους χώρους υποδοχής των επενδύσεων, στην ταχύτητα διεκπεραίωσης συναλλαγών, μεταφορών εμπορευμάτων και προσώπων. Δηλαδή πρέπει να διαθέσεις για να κερδίσεις.