Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 4:13:29 μμ
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 21:47

Το λευκό όνειρο

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 η οικογένεια Μπουγιουκλή, βλάχικης καταγωγής, ήταν προβατοτρόφοι και είχαν τα μαντριά τους στα υψώματα των Διαβατών.
Ο Νίκος Μπουγιουκλής ο επονομαζόμενος ‘’Κουλούσας’’ ήταν ένας ανύπαντρος μεσήλικας και υπέροχος άνθρωπος. Ήταν θαμώνας του καφενείου μας και με αγαπούσε πολύ.

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝ ΦΟΥΡΚΑΣ (ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ).
Οι οπλαρχηγοί Δυοβουνιώτης, Πανουργιάς και Κοντογιάννης προσπάθησαν να παρεμποδίσουν το πέρασμα των Τούρκων προς την Νότια Ελλάδα στήνοντας καρτέρι στο χωριό Δερβέν Φούρκας (Καλαμάκι).

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι: Αναστασία (Νατάσα) Παπαδάκη, Ηθοποιός - Σκηνοθέτης / Απόφοιτη της Aνωτέρας Δραματικής Σχολής "ΙΑΣΜΟΣ" / Απόφοιτη της Σχολής Κοινωνικής Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνείς Σπουδές, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διπλωματία, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος / Ραδιοφ. Παραγωγός.

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 12:59

Κάθαρση ή παθογένεια;

Συντάκτης:
Του Χρήστου Σπίγκου.
Μια πρακτική, που αγγίζει το έθιμο, είναι η νεοπαγής κυβέρνηση να αναδεικνύει τα ανομήματα των ηττημένων.
 Πρόκειται για μια λογική που λειτουργεί εκτονωτικά στο μεσογειακού ταμπεραμέντο του χειροκροτητή που επιδιώκει τον κολασμό του «άλλου» και την αγιοποίηση των ημετέρων.
Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 19:56

Μια κερδοφορία με ερωτηματικά

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στην πολιτική συνηθίζεται να αναγιγνώσκεται το ίδιο γεγονός με διαφορετικούς τρόπους.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε κερδοφορία της ΔΕΗ για το 2020, κάτι που με πρώτη ανάγνωση πιστώνεται στη σημερινή διοίκηση και στη ΝΔ που κυβερνά.
Μια δεύτερη ανάγνωση, ερειδόμενη σε ενδελεχέστερη μελέτη των δεδομένων, καταδεικνύει τα εξωγενή αίτια στα οποία οφείλεται η κερδοφορία.
Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 22:26

Παρασκευή Μεσάνυχτα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η Παρασκευή είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για πολλούς λόγους. Είναι ημέρα μοναξιάς για όσους μένουν μόνοι, ημέρα απολογισμού για όσους ζουν χωρισμένοι και ημέρα αποχωρισμού για όσους ζουν χώρια και τα παιδιά τους επισκέπτονται τον άλλο γονιό.

30 εκατομμύρια ευρώ για μικροκινητικότητα και βιώσιμη μετακίνηση των πολιτών. Κοινόχρηστες υποδομές σε πόλεις.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Ένα νέο, καινοτόμο και φιλόδοξο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και αφορά την επιχορήγηση δήμων για την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών μέσων μεταφοράς.

Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 13:29

Εμβόλιο: Αλλαγή στρατηγικής

Συντάκτης:
Μία ιδέα του Στέφανου Παραστατίδη με τη συνδρομή του Γιώργου Μπουλμπασάκου.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 η Βρετανία αποφάσισε μία διαφορετική στρατηγική στον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Επέλεξε να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων σε όσους γίνεται περισσότερους πολίτες, παρατείνοντας τη 2η δόση.
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 21:12

Ο Άρης (Αμερική) και η Αφροδίτη (Ευρώπη)

Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Στο άρθρο μου της 7ης Ιανουαρίου με τίτλο ‘’Αμερική‘’ ανέφερα, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ αναζητούν απεγνωσμένα τη θέση τους στον μεταλλασσόμενο κόσμο. Αναζητούν μια νέα ‘’αποστολή’’. Και είχα υποστηρίξει ότι, σε αυτά τα πλαίσια, έχουν ανάγκη από έναν Εχθρό. Έναν εχθρό που θα τις κινητοποιήσει και θα συσπειρώσει και πάλι τον αμερικανικό λαό.

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 20:41

Δικτατορία 1967-74. Πινελιές μνήμης

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 ήμουν μαθητής της Α’ γυμνασίου. Το πραξικόπημα της Χούντας έγινε τα μεσάνυχτα προς ξημέρωμα της Παρασκευής 21 Απριλίου του 1967. Όταν ξημέρωσε η μέρα αυτή, εμείς τα τότε παιδιά πήγαμε στα σχολεία μας και οι εκπαιδευτικοί μάς είπαν να φύγουμε επειδή έγινε επανάσταση. Χαρά εμείς. Τα σχολεία θα έκλειναν την άλλη μέρα Σάββατο για τις διακοπές του Πάσχα κι έτσι γλιτώσαμε δυο μέρες μάθημα. Από τους μεγάλους μάθαμε ότι έγινε δικτατορία. Εμείς δεν καταλαβαίναμε ακόμα τη σημασία του όρου αλλά καταλάβαμε στην πορεία.