Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 5:41:25 μμ

Εκπαίδευση

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 21:27

Θεόφιλος Γουλτίδης :"Αιδώς Αργείοι"

Συντάκτης:

Με την υπόθεση της κυρίας που μοίραζε έντυπο ανώνυμο προπαγανδι-στικό φυλλάδιο (γιατί άραγε;) στην είσοδο του 2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς, ζούμε τις τελευταίες μέρες το απόλυτο παράλογο. Ο Διευθυντής του σχολείου που έπραξε το αυτονόητο καλώντας την αστυνομία να επιληφθεί του θέματος, βρέθηκε στο στόχαστρο,

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 22:25

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς

Συντάκτης:

Οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι κερδισμένες στις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των αιρετών σε ΠΥΣΠΕ (τοπικό), ΑΠΥΣΠΕ (περιφέρειας) και ΚΥΣΠΕ (κεντρικό), με τη ΔΑΚΕ να διατηρεί την πρωτιά στους δασκάλους, όπου το ΠΑΣΟΚ έχασε για πρώτη φορά την έδρα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΥΣΔΕ ΚΙΛΚΙΣ
ΨΗΦΙΣΑΝ 471 ΑΚΥΡΑ 17
ΕΛΑΒΑΝ:
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠ. ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΣΥΝΕΚ): 143 ψήφους

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 19:53

Αστυνόμοι της Γειτονιάς: Stop Bullying

Συντάκτης:

Ήδη πέρασε σχεδόν ενάμιση μήνας στα θρανία για τους μικρούς μαθητές. Αν πιστεύετε ότι έχουν εμφανιστεί προβλήματα στη σχολική ζωή του παιδιού σας ενημερωθείτε.
* Το φαινόμενο του bullying μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
* Παρατηρήστε τη συμπεριφορά & τη διάθεση του παιδιού σας
* Συζητήστε μαζί του για τα δικαιώματά του, αλλά και για τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο
* Για την προστασία των ανηλίκων έχουν συσταθεί και λειτουργούν εξειδικευμένες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας

 Bullying - Ενδοσχολική βία - Εκφοβισμός
Η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών θεωρείται κοινωνικό πρόβλημα. Ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι « bullying ». Προέρχεται από το ρήμα « bully » που σημαίνει «πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δεν θέλει».
Αφορά σε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Αποτελεί φαινόμενο που ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθόσον τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.
Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα.
Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας είναι:
•Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί.
•Φραστικές επιθέσεις, βρισιές, απειλές, προσβολές.
•Εκβιασμοί, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων.
•Κλοπές.
•Σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση.
•Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες.
Ενδείξεις που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού είναι:
•Μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία.
•Αδικαιολόγητες απουσίες.
•Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν.
•Στα διαλείμματα περνά το χρόνο του γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία.
•Αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο.
•Τα ρούχα του είναι συχνά κατεστραμμένα.
•Έχει σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης και αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν.
•Χάνει συχνά τα πράγματά του.
•Ζητάει συχνά λεφτά.
•Αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
•Υπάρχουν επίμονες ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του
•Παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.
Ο γονιός οφείλει:
•Να συζητά με το παιδί του για τα δικαιώματά του, τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου
•Να ενισχύει τη φιλία και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη της παρέας
•Να ενημερώνεται από του εκπαιδευτικούς για τη συμπεριφορά του παιδιού του εντός του σχολείου
•Να διαβεβαιώσει το παιδί – θύμα ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για ό,τι έχει συμβεί
•Να του υπενθυμίζει ότι το νοιάζεται και ότι ο ρόλος του είναι να το προστατεύει
•Να το παροτρύνει σε συζήτηση για σχετικά θέματα και να του εξηγεί ότι η κοινοποίηση περιστατικών δεν αποτελεί «κάρφωμα»
•Να απευθύνεται έγκαιρα στους εκπαιδευτικούς και στη διεύθυνση του σχολείου
•Να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, εφόσον το κρίνει αναγκαίο
Η προστασία των μαθητών και των σχολείων βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσεται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός της. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι, το εν λόγω ζήτημα δεν είναι αμιγώς αστυνομικού ενδιαφέροντος, το προσωπικό των αρμοδίων Υπηρεσιών μας έχει διαταχθεί να συνεργάζεται με τους, κατά περίπτωση, αρμόδιους φορείς και να ενεργεί με γνώμονα τη νομιμότητα και στόχο τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ακώλυτης διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πάντοτε με σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, για την προστασία αυτών και της δημόσιας περιουσίας.
Για την προστασία των ανηλίκων έχουν συσταθεί και λειτουργούν εξειδικευμένες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε κεντρικό επίπεδο και στη δομή της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών & Παραβατικότητας Ανηλίκων, το οποίο αποτελεί επιτελική Υπηρεσία, στρατηγικού χαρακτήρα, στην οποία έχει ανατεθεί, η παρακολούθηση της παραβατικότητας και της θυματοποίησης ανηλίκων.
Σε περιφερειακό - επιχειρησιακό επίπεδο λειτουργούν:
•Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
•Το Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης/ΥΔΕΖΙ.
•Τα Γραφεία Ανηλίκων των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης και Πατρών.
Όπου δεν υφίστανται εξειδικευμένες Υπηρεσίες, οι σχετικές αρμοδιότητες ασκούνται κατά περίπτωση από τις Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, τα Τμήματα Ασφάλειας ή τα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας.   

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 21:52

Ο “Κυριακάτικος περίπατος” ανοίγει τα φτερά του

Συντάκτης:

Δόθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα  εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Αξιούπολης ,η πρεμιέρα του "Κυριακάτικου περίπατου", ενός  θεατρικού  έργου  που χαρακτηρίζεται από πικρές αλήθειες, δοσμένες  πολλές φορές μέσα από την μαύρη κωμωδία.

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 21:45

Ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία

Συντάκτης:

Πριν από λίγες μέρες, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης του Κιλκίς. Η επίσκεψή μας αυτή έγινε στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος και με θέμα την περιγραφή κτιρίου.

Ο καθιερωμένος κυριακάτικος περίπατος μιας συνηθισμένης (μικρο)αστικής οικογένειας σε μια τυπική μεγαλούπολη δεν επιφυλάσσει απρόοπτα και ανατροπές. Τα πάντα βρίσκονται εκεί όπου πρέπει να βρίσκονται, και για ό,τι συμβαίνει υπάρχει πάντοτε κάποια εύλογη εξήγηση.

Με το σκεπτικό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της καλής υγείας και δεδομένου ότι το σχολείο οφείλει να παρέχει γνώση επί του θέματος, πήραμε αφορμή από την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16-10-2016) για να περάσουμε ένα χρήσιμο μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 το διήμερο βιωματικό εργαστήριο δικτύωσης με θέμα: «Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων - Δίκτυα επικοινωνίας», συνολικής διάρκειας δέκα (10) ωρών, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 14 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το εργαστήριο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς διά του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 22:50

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές των δασκάλων

Συντάκτης:

Ανακηρύχτηκαν οι υποψήφιοι  για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων  στο  Περιφερειακό  Υπηρεσιακό  Συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 20:35

Το βηματίΖΩ προσκαλεί ωφελούμενους

Συντάκτης:

Ο Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» ενεργώντας ως ανάδοχος της πράξης «ΚΔΗΦ – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» προσκαλεί άτομα με να υποβάλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και διημέρευσης στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Γονέων Και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ».