Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 3:03:33 πμ

Εκπαίδευση

Με μόνο δυο ψηφοδέλτια πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη ΔΟΕ στο Σύλλογο Δασκάλων Κιλκίς, προσκείμενα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να μην κατεβαίνουν στις εκλογές, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου.
Πρώτη δύναμη για την αναδείχθηκε η ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη Ν.Δ.) με 183 ψήφους έναντι 170 της «Κίνησης Εκπαιδευτικών» που ενισχύθηκε σημαντικά (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ). Από τους 386 ψηφίσαντες οι 25 επέλεξαν το «άκυρο» και οι 8 το «λευκό».

Για τους περισσότερους μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι αυτές που θα οδηγήσουν τους μαθητές και μαθήτριες σε ένα νέο κύκλο ακαδημαϊκής και κοινωνικής ζωής.
Η επιτυχία στις εξετάσεις φαίνεται να σημαίνει κοινωνική καταξίωση για την οικογένεια ενώ για το ίδιο το παιδί σημαίνει, Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης, Ανταμοιβή των Οικείων, Καταξίωση, Λήξη του Άγχους, Νέοι δρόμοι. Σε καμιά περίπτωση όμως οι εξετάσεις και η επιτυχία σε αυτές δεν είναι μονόδρομος στη ζωή του νέου ανθρώπου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ και με τη σκέψη ότι μπορούμε, αν το θέλουμε, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των παιδιών, που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ2 του 5ου Δημοτικού Σχολέιου Κιλκίς με τη δασκάλα τους κα  Παυλίδου Νίκη, σκέφτηκαν και πρότειναν τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης γι’ αυτά τα παιδιά.

Το Σάββατο 6 Μαΐου έγινε η απονομή πτυχίων των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Αποστολίδου.

Οι μαθητές μέσω της θεματικής no bullying εξέφρασαν την αντίθεση τους σε κάθε είδους βία λεκτική η σωματική.

Απεικόνισαν το θέμα με ζωγραφιές, τραγούδησαν, χόρεψαν, απήγγειλαν στίχους με θέμα την ειρήνη στα αγγλικά.

Στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 2ου, 4ου, 6ου και 7ου Κιλκίς, διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα «Έξυπνη Παιδεία».
Η διάλεξη κέντρισε το ενδιαφέρων εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και όλων όσων αντιλαμβάνονται την διαχρονική σπουδαιότητα της Παιδείας και μάλιστα αυτής που μπορεί να ενσωματώνει εκείνα τα δομικά χαρακτηριστικά που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα παραγόμενα αποτελέσματα και να αυξάνει τις αποδόσεις των μαθητών, και αυτή δεν είναι άλλη από την «Έξυπνη Παιδεία».

Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 22:46

Δράσεις του 5ου Δημοτικού για τη Γενοκτονία

Συντάκτης:

Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την Δευτέρα 15-5-2017 η φιλόλογος κα Κική Πασχαλίδου ήρθε καλεσμένη στο σχολείο μας και μίλησε στα παιδιά της ΣΤ’ για τη Γενοκτονία των Ποντίων και το ιστορικό της πλαίσιο. Μετά την παρουσίαση της κας Πασχαλίδου, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν κι αρκετές γνώσεις ήδη για τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς και ειδικότερα  η ΣΤ΄τάξη με  θέμα εργασίας  « Οι Πολιορκητικές Μηχανές του Βυζαντίου» και  το Ε1 τμήμα με θέμα « Βότανα-Το Φαρμακείο της Φύσης» επιλέχθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου  Πληροφορικής  που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Κ. Μακεδονίας, το ίδρυνα ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο Φίλοι του ΝΟΗΣΗΣ και παρουσίασαν τις εργασίες τους στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας  ΝΟΗΣΙΣ Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017.

Ολοκληρώθηκε και φέτος, με την καθιερωμένη διήμερη επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο, το πρόγραμμα Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, που υλοποιούμε στο σχολείο μας, για 4η συνεχόμενη χρονιά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης είχαν την ευκαιρία για 4 μήνες να δουλέψουν σε εβδομαδιαία βιωματικά εργαστήρια, έννοιες και συναισθήματα, να μπουν σε ρυθμούς Γυμνασίου στα βασικά γνωστικά αντικείμενα και τέλος να κάνουν δυο διαδραστικές κι αλληλεπιδραστικές επισκέψεις στο Γυμνάσιο υποδοχής, που είναι, για το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς.

Παιδικές φωνές και χαμόγελα γέμισαν οι εγκαταστάσεις του δημοσιογραφικού οργανισμού μας στο Μεταλλικό με την επίσκεψη των μαθητών της Β’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς.
Οι μικροί μαθητές συνοδεύονταν από τις δασκάλες τους, Σταυρούλα Τομαρά και Χριστίνα Καπανδρίτη, και βρέθηκαν στα γραφεία των εφημερίδων μας και στην τυπογραφική μονάδα, προκειμένου να δουν από κοντά τη δημοσιογραφική δουλειά, το πώς στήνεται μια εφημερίδα στο κομπιούτερ και το πώς στη συνέχεια τυπώνεται.

Τους νικητές του  4ου  Διαγωνισμού Μαθητικής εφημερίδας  βράβευσε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας  Θεσσαλονίκης  και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου.
Τον διαγωνισμό τον διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία» με θέμα τον εθελοντισμό και συμμετείχαν σ’ αυτόν Γυμνάσια και Λύκεια απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα.