Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 5:34:24 πμ

Πολιτιστικά

Στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς μεταφέρονται, λόγω κακοκαιρίας, οι προγραμματισμένες για σήμερα εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Δήμου Κιλκίς.

Στις 18: 30 θα δοθεί μουσική παράσταση από μαθητές Λυκείου της Στρούμνιτσας της FYROM, οι οποίοι στη συνέχεια θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014 20:45

Ποντιακή φορεσιά στην Ταξιαρχία “Πόντος”

Συντάκτης:

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014, ο σύλλογος Σανταίων Θεσσαλονίκης «Η Επτάκωμος Σάντα» επισκέφθηκε την 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς προκειμένου να παραχωρήσουν αφιλοκερδώς μια παραδοσιακή φορεσιά Ποντίου μαχητή για να κοσμεί το Στρατηγείο.
Τα μέλη του συλλόγου αντάλλαξαν ευχές με το Επιτελείο, Αξιωματικούς και Οπλίτες της Ταξιαρχίας με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους.
Η λιτή εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακά ποντιακά-μακεδονίτικα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, προσκάλεσε τα χορευτικά του τμήματα, για ανταλλαγή δώρων. Για ενάτη συνεχόμενη χρονιά ο Πρόεδρος κος Αστέριος Τάτσης, διοργανώνει μία πολύ ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή, με εορταστικό τραπέζι, που έχει γίνει πλέον θεσμός για τον Σύλλογο του «Αγίου Τρύφων», η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των χορευτών. Η γιορτή διανθίστηκε μουσικά με ήχους Θράκης Μακεδονίας και λαϊκού προγράμματος. Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές όλους.

Προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τους Λαϊκούς της Ι. Μητροπόλεώς μας
Αγαπητοί μου, Χριστός ετέχθη!
Ανασασμός μιας κάποιας ελπίδας; Έως εκεί μονάχα, και τίποτε παραπέρα; ‘Η μήπως δική μας κατάφαση στο μοιρασμένο δώρο της δικής Του αειπαρξίας; Ονειρική προσδοκία κάποιων μεσσιανικών λύσεων στο ταλαίπωρο “τώρα”; ‘Η μήπως καρδιακή αποδοχή και ιστορική υποδοχή και αιώνια συμμετοχή στον ίδιο το Χριστό;

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ορκωμοσία των νέων Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας της τάξης του 2014 και οι πρώτοι Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες της τάξης του 2014, του περιφερειακού τμήματος Ε. Ε. Σ. Κιλκίς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και το χαιρετισμό τους, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας η τομεάρχης Εθελοντισμού του Ε. Ε. Σ. και Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς κ. Δημήτρης Τσαντάκης.

Το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας και διακεκριμένου καλλιτέχνη Κώστα Λαχά μας πάγωσε. Αν και έφυγε σε νεαρή ηλικία από τη γενέθλια γη για να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο της τέχνης ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε.
Εραστής της τέχνης από νεαρή ηλικία πίστευε στον ζείδωρο αέρα της καλλιτεχνικής πνοής που αναταράσσει τα στεκάμενα νερά και μας αναβαπτίζει «εις  οσμήν ευωδίας πνευματική».
Γι’ αυτό και στάθηκε γενναιόδωρος προς τον τόπο του.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 21:07

“ΠΡΟΣΦΕΡΩ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ!”

Συντάκτης:

Δυναμικό παρόν έδωσαν οι Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στην πλατεία Ειρήνης Κιλκίς. Σκοπός της παρουσίας τους ήταν η συλλογή τροφίμων για το συσσίτιο της Μητρόπολης Κιλκίς. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της συνεργασίας Προσκόπων και Εκκλησίας γι’ αυτό το σκοπό στην πόλη μας. Η Μητρόπολη Κιλκίς καθημερινά παρέχει συσσίτιο σε περίπου 150 άτομα ημερησίως και η βοήθεια κοινωνικών φορέων, όπως οι Πρόσκοποι, είναι πάντα καλοδεχούμενη. Η προσέλευση του κόσμου και η βοήθεια ήταν πραγματικά σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί πως μαζεύτηκαν 138κ. ελαιόλαδο, 40 κ. ηλιέλαιο, 437κ. ρύζι, 169 κ. ζάχαρη, 375 κ. μακαρόνια και άλλα πολλά ακόμα αγαθά που προσέφεραν οι κάτοικοι του Κιλκίς.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 21:05

Ο ετήσιος χορός των Ακριτών Επταλόφου

Συντάκτης:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» νομού Κιλκίς σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του συλλόγου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, στο Κτήμα των Ευχών στο Κιλκίς.
Ώρα προσέλευσης 21:00, τιμή πρόσκλησης 15€ με φαγητό και απεριόριστο ποτό.
Το χορευτικό τμήμα των Ακριτών Επταλόφου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και θα διασκεδάσουμε παρέα με τους:

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 23:06

Οι Κρητικοί έβρασαν τη ρακή τους

Συντάκτης:

Είναι μια ιεροτελεστία η απόσταξη της ρακής για τους Κρητικούς. Την ώρα που στο καζάνι βράζουν τα κρασοστάφυλα παραδίπλα στρώνονται τραπέζια με παραδοσιακά εδέσματα προς τέρψιν των συνδαιτυμόνων και τον χορό να κορυφώνει το κέφι και την χαρά.
Κι αν οι Κρητικοί μετοικούν από την Κρήτη ως μετανάστες έρωτος ή εργασίας, λίγο αλλάζει. Τις προάλλες στο καζάνι του Τερζή στο Χέρσο, στήθηκε κανονικό γλέντι και χαρά. Οι Κρητικοί του συλλόγου Κιλκίς «Το Αρκάδι» απόσταξαν τη ρακή τους και συνάμα οργάνωσαν ένα γλέντι τρικούβερτο.

Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη, «Γκιαούρκιοϊ Σμύρνης. Περιοχή αρχαίας Κολοφώνας».
Ο Χρήστος Γκόλιαρης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε στέλεχος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δ/ντής Εκπ/σης, Σχολικός Σύμβουλος κλπ.) και συγγραφέας κυρίως παιδαγωγικών και ερευνητικών έργων.