Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 9:11:42 μμ

Πολιτιστικά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» Γουμένισσας με πρωταγωνιστές τα νεαρά σε ηλικία μέλη του Συλλόγου υλοποίησε στις 13 & 14 Αυγούστου Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση που φέρει τον τίτλο «Νεανικές Πρωτοβουλίες και Τοπική Ανάπτυξη μέσα από την Παράδοση και τον Πολιτισμό».
    Ο Σύλλογος συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να υλοποιεί εκθέσεις κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοτοκείων στη Γουμένισσα. Τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και  χειροποίητων κοσμημάτων που φιλοξενεί κάθε χρόνο ο εκθεσιακός χώρος του Συλλόγου συμπλήρωσε με εξαιρετικά μοναδικό τρόπο η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Τμήμα αρχαρίων στο «Αρκάδι»

Συντάκτης:

Το Δ.Σ του συλλόγου Κρητών Ν. Κιλκίς το Αρκάδι σας ενημερώνει ότι στις 29/9/2014 ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα χορού στις 7 το απόγευμα για το τμήμα των αρχαρίων και στις 8 για το τμήμα των παραστάσεων στα γραφεία μας που βρίσκονται στη διεύθυνση Μητροπόλεως 17. Μηνιαία συνδρομή είναι το ποσό των 5 Ευρώ!

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

10ο Αντάμωμα Θρακιωτών ν. Κιλκίς στη Γουμένισσα

Συντάκτης:

Πλήθος χορευτών και εραστών της παραδοσιακής μουσικής, αγκάλιασαν  το 10ο Αντάμωμα Θρακιωτών, που έγινε στην Γουμένισσα την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας.
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Σύλλογοι και χορευτές βρέθηκαν στο εντευκτήριο του συλλόγου όπου έγινε η αφετηρία της πατινάδας και με συνοδεία γκάιντας και κρουστών, χωριζόμενοι σε 3 ομάδες, έφτασαν στην κεντρική πλατεία από διαφορετικούς δρόμους. Εκεί δημιουργήθηκε μια τεράστια χορευτική πομπή και πραγματοποιήθηκε μια όμορφη τελετή έναρξης. Ως οικοδεσπότης του 10ου Θρακικού Ανταμώματος κήρυξε την έναρξη ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, κ. Τάτσης Αστέριος.

H Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» ανακοινώνει επίσημα την έναρξη εγγραφών στα χορευτικά τμήματα ποικίλλων ηλικιών, τμήματα εκμάθησης λύρας και νταουλιού.Οι εγγραφές ξεκινούν από την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 στο εντευκτήριο του συλλόγου. Η γραμματεία λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή το απόγευμα 6:30-8:30μμ και κάθε Σάββατο πρωί 10:30-12:00πμ στο γραφείο του 2ου ορόφου.

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου και την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, το μυθικό καράβι «Αργώ» μαζί με τους «Αργοναύτες» της σάλπαρε σε παραδοσιακούς ρυθμούς με το σύνθημα «Ισχύς εν τι ενώσι». Σημείο συνάντησης ήταν ο αυλόγυρος των κλειστών γυμναστηρίων Κιλκίς.
Η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» διεκπεραίωσαν τις θεσμικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Αργοναυτικά». Η διοργάνωση των «Αργοναυτικών» είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δράσεως του συλλόγου μας, καθώς επιβεβαιώνει την κοινωνική συνοχή των ποντίων του τόπου μας αλλά και τονώνει την τοπική και πολιτιστική τους αυτοπεποίθηση. Η εκδήλωση αυτή είναι ένα μέσο να ξανάρθουμε όλοι σε επαφή με τη κοινοτική ζωή, να ξανά ζήσουμε έστω και περιστασιακά, στιγμές γεμάτες με αλληλεγγύη, συνεργασία, πλούσιους συμβολισμούς και έναν απίστευτο πλούτο πολιτιστικών αξιών. Γεγονός  που θα μας προβληματίσει για τη στάση μας στη τρέχουσα πραγματικότητα.

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

ΤΕΙ Κιλκίς: Ο Μύθος Ενδύεται…

Συντάκτης:

Οι τελειόφοιτοι του τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας εμπνέονται από τους Ελληνικούς Μύθους και δημιουργούν το δικό τους ένδυμα.
Από το μίτο της Αριάδνης στην «κόκκινη κλωστή δεμένη», ο μύθος τυλίγεται και ξετυλίγεται, ματώνει και βάφεται, προκαλεί με στολίδια, θρηνεί και ξεφτίζει…
Μια έκθεση - εγκατάσταση - performance, που έχει ως στόχο να φωτίσει τους σκοτεινούς λαβύρινθους της έμπνευσης του δημιουργού-σχεδιαστή.

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Οι βροχές δεν μας τρομάζουν

Συντάκτης:

Με επιτυχία στέφθηκαν και οι φετινές εκδηλώσεις της Εμποροπανήγυρης Κιλκίς.
Παρά τα φθινοπωρινά συννεφιάσματα του καιρού, οι πολίτες του Δήμου Κιλκίς και οι επισκέπτες συμμετείχαν μαζικά στα δρώμενα που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς στο πλαίσιο του εμπορικού – οικονομικού θεσμού και αφέθηκαν στην πενθήμερη γοητεία του.

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Τα «Παυλίδεια» είναι πλέον θεσμός

Συντάκτης:

Δεν ήταν γενέθλια, ούτε ονομαστική εορτή… Ο ακριβός μας φίλος Θεόδωρος Παυλίδης  καθιέρωσε  εδώ και μια τετραετία έναν οιονεί θεσμό: Τα Παυλίδεια!
Στον κήπο του σπιτιού του, πνιγμένο στο πράσινο, ανάμεσα Κιλκίς και Κρηστώνη, ο Θ. Παυλίδης προσκαλεί φίλους και πολύ φίλους με τους οποίους συζητά, συντρώει, ευωχούνται άπαντες και κάμποσοι το ρίχνουν και στον χορό.
Παραμένει ακόμα προς διερεύνηση αν «Τα Παυλίδεια» ως θεσμός αποτελούν απάντηση του ιδρυτή τους στην Μέρκελ και στα μνημόνια. Πάντως εκ του αποτελέσματος κρίνοντες, διότι φέτος με …τεράστια καθυστέρηση προσκληθήκαμε, θα μπορούσε η όλη εκδήλωση να τιτλοφορηθεί «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν, ου μην αλλά και …χορεύωμεν»

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 00:28

Ο “Αγιος Τρύφων” έδωσε χρώμα και χαρά

Συντάκτης:

ag-trifonΟ Λαογραφικός  Πολιτιστικός  Σύλλογος  «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 και ώρα 8μμ στο (πρώην κτίριο ΙΚΑ), τα Εγκαίνια της Έκθεσης Κοσμημάτων, Φωτογραφίας και Βιβλίου, από τους συγγραφείς της  Γουμένισσας, τον Μητροπολίτη κκ. Δημήτριο, τον κο. Ίντο Χρήστο, τον κο. Ίντο  Κωνσταντίνο, τον κο. Αναγνωστόπουλο Στέφανο, τον κο. Καμπά Νικηφόρο-Βύρων και τον κο. Αλτίκη Σπύρο, οι οποίοι με μεγάλη χαρά προσέφεραν  δικά τους βιβλία στη παρουσίαση της έκθεσης.

kizderbentΜε πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εκδρομή Προσκύνημα του Ε.Μ.ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΤ» στα πάτρια εδάφη. Η αναχώρηση έγινε το πρωί της  Δευτέρας 18 Αυγούστου 2014 με την συμμετοχή Κιζδερβενιωτών και φίλων από τα χωριά των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Ξάνθης και Ροδόπης. Είχαμε, επίσης,  συμμετοχή από Αθήνα αλλά και από την Αυστραλία.