Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 2:29:12 πμ

Αγροτικά νέα

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 09:19

Μισά τέλος Οκτώβρη Μισά πριν τις γιορτές

Συντάκτης:
AteΑν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αγροτών που στηρίζονται σε διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φέςτος ίσως σημειωθεί ρεκόρ στον χρόνο πληρωμής των κοινοτικών επιδοτήσεων ή δικαιωμάτων, όπως ονομάζονται πλέον. Σύμφωνα λοιπόν με τις …καλλιεργηθείσες προσδοκίες μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα καταβληθεί το 590% των δικαιωμάτων, ενώ η εξόφληση αναμένεται πριν τις γιορτές ή το αργότερο στο τέλος του έτους.
fotovoltaikaΝέα παράταση εδόθη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΠΑΣΕΓΕΣ για την υποβολή και ολοκλήρωση του φακέλου και την υπογραφή τελικώς των συμβάσεων για συμμετοχή στα προγράμματα φωτοβολταϊκών που πραγματοποιούνται με την εγγύηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν τελικώς στα προγράμματα φωτοβολταϊκών να προσέλθουν εντός του τρέχοντος μηνός για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση στα γραφεία της Ενωσης Κιλκίς.  
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:12

Φυτρώνουν ηλιόσποροι σόγια και ελαιοκράμβη

Συντάκτης:
hliosporoiΈχει ιστορία κάμποσων χιλιάδων ετών το στάρι στο Κιλκίς.  Σχεδόν σε κάθε αρχαιολογικό χώρο ανασκάπτονται αγγεία που χρησίμευαν και για την αποθήκευση του πολύτιμού καρπού.
Στην κατοχή ήταν το στάρι που έσωσε από την πείνα τον κόσμο. Και έκτοτε, το στάρι ήταν το συνώνυμο της πείνας.
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 19:47

Εξελίξεις στον γαλακτοκομικό τομέα

Συντάκτης:
Στις 12 Ιουλίου συνεδρίασε στις Βρυξέλες η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου  για το γάλα η οποία είχε συσταθεί τον Οκτώβριο μετά την κρίση που εκδηλώθηκε στο γαλακτοκομικό τομέα.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου  σκοπό είχε να εξετάσει κανονιστικά θέματα που ενδέχεται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς και του εισοδήματος των παραγωγών  και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά, δεδομένου επίσης ότι οι γαλακτοκομικές ποσοστώσεις λήγουν την 1η Απριλίου 2015.
Από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κιλκίς ανακοινώνεται ότι   οι αμπελοκαλλιεργητές βάσει του άρθρου 8 του ΚΑΝ (ΕΚ) 436/09 υποχρεούνται να υποβάλλουν αμέσως μετά τον τρύγο και το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 Δηλώσεις Συγκομιδής για το έτος 2010-2011.
Η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική για τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη, και ορθή συμπλήρωσή τους.
Ανακοινώνεται στους  δικαιούχους παραγωγούς  του νομού μας , οι οποίοι  είναι ενταγμένοι στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  («Βιολογική Γεωργία» , «Βιολογική Κτηνοτροφία» , «Προστασία της Λίμνης Δοϊράνης» , «Πρόγραμμα απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων» ) , ότι εφόσον μετά την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους στο νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο, σύμφωνα με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2009   , προκύπτουν μειώσεις στην συνολική ενταγμένη έκταση ή αλλαγές στον αριθμό των αγροτεμαχίων από το Σ.Π.Δ που είναι σε ισχύ    ,  υποχρεούνται να καταθέσουν  αίτηση τροποποίησης Σ.Π.Δ  έως την  29η -9-2010.     
mpatzeliΜε τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πέρασε από το Β' Θερινό Τμήμα το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών. Παράλληλα, συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ.
Από τη Νομαρχία Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2010 για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης Αμπέλου από το Αποθεματικό. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να προσκομίσουν:
sitariΠερισσότεροι από 5.000 κιλκισιακά νοικοκυριά, όσοι περίπου  και οι μικροί  παραγωγοί , υφίστανται φέτος μια πρωτοφανή ληστεία του γλίσχρου εισοδήματός τους. Οι έμποροι και μεταπράτες, όπως είχαμε καταγγείλει από τις αρχές του καλοκαιριού με την έναρξη του θερισμού, αγόρασαν με ανοιχτές τιμές το σιτάρι τους, ανέγραψαν σε τιμολόγια αγοράς που συμπλήρωσαν οι ίδιοι, τιμή από 8-10 λεπτά, δεν πλήρωσαν ούτε καν σε αυτήν την εξευτελιστική τιμή στον χρόνο αγοράς  και το πράττουν τώρα, αφού εν τω μεταξύ από τα μέσα Ιουλίου η τιμή πέρασε τα 14-15 λεπτά και από τον Αύγουστο, με αφορμή και τις πυρκαγιές στη Ρωσία, η τιμή του σταριού απογειώθηκε πέραν των 20 λεπτών.
mpatzeliΗ πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει την αύξηση του ποσοστού της πρώτης δόσης του εγκεκριμένου πριμ Πρώτης Εγκατάστασης για τους δικαιούχους Νέους Γεωργούς, από 40% σε 70%. Ακόμη, αποφασίστηκε η εκχώρηση της αρμοδιότητας εκκαθάρισης των χορηγούμενων πριμ ενίσχυσης των Νέων Γεωργών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις Περιφέρειες με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη καταβολή τους.