Αγροτικά νέα
Παρατηρήσεις επί του νέου νόμου αναβάθμισης - εκσυγχρονισμού του αγροτικου τομέα
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Δημοσθένης Τρανταφυλλίδης.
Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε από την βουλή ο νόμος 4691/2020 με τον εντυπωσιακό τίτλο ‘’Για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’.
Διαβάζοντας τον νόμο, διαπιστώνω ότι λαμβάνει μέριμνα για μερικά σοβαρά θέματα στα άρθρα 19, 28, και 30, πέραν τούτου ο τίτλος του νόμου άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικός, γιατί απλά δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία κανένα από τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας.
Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τα Σχέδια Βελτίωσης
Συντάκτης: Eidisis.grΣε λειτουργία έχει τεθεί από την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή για την υποβολή αιτημάτων πληρωμής για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης έπειτα από την καίρια παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.
Οι δικαιούχοι του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης - δράσεις 4.1.1 και 4.1.3) μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr. Προς το παρόν το αίτημα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι και το στάδιο του ελέγχου ορθότητας ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να καταστεί διαθέσιμη η οριστικοποίηση και υποβολή του.
Φραγγίδης: Εκτακτη οικονομική ενίσχυση των συκοπαραγωγών του ν. Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΕπίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (με αρ. πρωτ.: 1021/8-9-2020) κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα την οικονομική ενίσχυση των συκοπαραγωγών του ν. Κιλκίς.
Ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε τις απώλειες που έχουν υποστεί με την πανδημία του κορωνοϊού οι συκοπαραγωγοί της Παιονίας του Ν. Κιλκίς, όπου η καλλιέργεια της ποικιλίας νωπού σύκου «Black Mission” παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική.
‘’Για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’
Συντάκτης: Eidisis.grΠριν λίγο καιρό ψηφίστηκε από την βουλή ο νόμος 4691/2020 με τον εντυπωσιακό τίτλο ‘’Για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’.
Διαβάζοντας τον νόμο, διαπιστώνω ότι λαμβάνει μέριμνα για μερικά σοβαρά θέματα στα άρθρα 19, 28, και 30, πέραν τούτου ο τίτλος του νόμου άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικός, γιατί απλά δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία κανένα από τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας.
Ο Μ. Βορίδης ενεργοποιεί το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού
Συντάκτης: Eidisis.grΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αφορμή την ύπαρξη κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων που προβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία.
Η Νούλα Σαββίδου της Ελληνικής Λύσης κοντά στους αγρότες
Συντάκτης: Eidisis.grΚλιμάκιο της Ελληνικής Λύσης με την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφια βουλευτή Κιλκίς, Σαββίδου Παρθένα (Νούλα), την υποψήφια βουλευτή Παπαδοπούλου Έλενα και την υποψήφια βουλευτή Στρείδου Πασχαλία (Λίνα), βρέθηκε κοντά στους Αγρότες του Δήμου Ηράκλειας του Ν. Σερρών, μετά τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Ποσό 1,49 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου
Συντάκτης: Eidisis.grΟ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των κτηνοτρόφων με στόχο την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε σειρά αποφάσεων για τη διάθεση του ποσού των 1.490.516,88 ευρώ για οικονομικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για τα έτη 2019 και 2020.
Υποβολή δήλωσης κατεχόμενων κυψελών και για τις Δράσεις 3.1 και 3.2
Συντάκτης: Eidisis.grΣτα πλαίσια του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2021, σας ενημερώνουμε ότι:
- Οι μελισσοκόμοι υποχρεούνται να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους στην ΔΑΟΚ ΠΕ ΚΙΛΚΙΣ ή στα ΓΓΑ Πολυκάστρου και Γουμένισσας ή στο Κέντρο Μελισσοκομίας από 1/9/2020 έως 31/12/2020. Στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος θεωρήσει το Μελισσοκομικό του Βιβλιάριο κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται να υποβάλλει δήλωση κατεχόμενων κυψελών.
Γεωργαντάς: «Ανάγκη στήριξης των καρπουζοπαραγωγών»
Συντάκτης: Eidisis.grΟ Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς επικοινώνησε χθες, 20 Αυγούστου 2020, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη σημαντική μείωση των εσόδων των καρπουζοπαραγωγών του Ν. Κιλκίς λόγω της δραματικής μείωσης της τιμής πώλησης και της έλλειψης ζήτησης.
Απλουστεύονται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Συντάκτης: Eidisis.grΑνακοινώνεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ότι εκδόθηκε ο Ν. 4711/2020 (ΦΕΚ 145/Α/29-07-2020) «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» το άρθρο 4 του οποίου αφορά στην απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.