Quantcast
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023, 11:04:30 μμ

Αγροτικά νέα

tsautarisΥπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, η απόφαση για την Παραλαβή και την Καταβολή της Αναλογούσας Δημόσιας Οικονομικής Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης. Με την απόφαση αυτή απλουστεύονται οι διαδικασίες, ώστε να διευκολύνεται η πληρωμή των δικαιούχων που έχουν λάβει έγκριση για Σχέδια Βελτίωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
Ειδικότερα με την υπουργική απόφαση ορίζεται:

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 20:09

ΠΑΣΥ: Χαράτσια περιμένουν τους αγρότες

Συντάκτης:

pasyΈνα δισ. ευρώ αρπάζονται για αρχή από την αγροτιά με το πολυνομοσχέδιο του Υπουρ-γείου Οικονομικών και ακολουθεί η νέα... λυπητερή από τα όσα θα προβλέπει το Νομοσχέ-διο για τη φορολογία.
Μόνο η απώλεια από την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ για το 2012 θα είναι 673 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 15 εκατ. ευρώ το 2014 και κατά 14 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2015 και 2016. Επίσης η αύξηση της εισφοράς υγειονομι-κής περίθαλψης του ΟΓΑ σημαίνει 90 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από το 2013. Ακόμα από τη μείωση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6% προβλέπεται ετήσια απώλεια για τους αγροτοκτηνοτρόφους κατά 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 21 ευρώ το λίτρο σε 66 ευρώ το λίτρο προβλέπεται ετήσια απώλεια 53 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 18:19

Τρεις καλλιέργειες που μυρίζουν... μεγάλα κέρδη

Συντάκτης:

levantaΕυκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα αποτελούν τρία αρωματικά φυτά, η καλλιέργεια των οποίων εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ο λόγος για τις εναλλακτικές καλλιέργειες των γνωστών φυτών -θυμάρι, χαμομήλι, λεβάντα-, οι αποδόσεις των οποίων σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 22:01

Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ

Συντάκτης:

elga2Την Παρασκευή 16 και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 10.000 περίπου δικαιούχων παραγωγών  αποζημιώσεις συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2012.
Από το παραπάνω ποσό, τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου (νήσος Λήμνος), Μεσσηνίας, Ξάνθης, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων

peraios-ateΞεκινά η επιτάχυνση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού ύψους 700 εκ €. Μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, με τη  Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στη διευκόλυνση υλοποίησης επενδύσεων του Μέτρου 121 (Σχέδια Βελτίωσης) και του Μέτρου 123Α (Σχέδια Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων), η Τράπεζα θέτει στη διάθεση των δικαιούχων – αγροτών και επενδυτών που έχουν εγκεκριμένες επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 20:52

Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας

Συντάκτης:

doirani psaremaΤο Τμήμα Αλιείας της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς ανακοινώνεται καλεί τους ενδιαφερομένους για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων (Πράξεων) σε αλιευτικά σκάφη που δύνανται να ενταχθούν για ενίσχυση – χρηματοδότηση στη Δράση 1 «Σκάφη Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων», για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – χρηματοδότησης μέχρι 29-03-2012 στο Τμήμα Αλιείας της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007−2013, δυνητικοί Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της Δράσης 1 του Μέτρου 2. του Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ είναι Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, ιδιοκτήτες ενεργών επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, τα οποία αλιεύουν για εμπορικούς σκοπούς αποκλειστικά στα εσωτερικά ύδατα.

eas-aksioupolisΜε ικανοποιητική συμμετοχη διεξήχθησαν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου οι εκλογές στο νεοσυστατο Αγροτικό Συνταιρισμό Παιονίας.
Η νέα διοίκηση θα συγκροτηθεί εντός των ημερών με επισπεύδοντα τον πρώτο σε σταυρούς εκλεγέντα σύμβουλο Ιωάννη Συμεωνίδη.

synetairismos-paioniasΑναβολή πήραν στις 4/11/2012 οι διαδικασίες για την εκλογή Διοίκησης στον νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παιονίας, μετά από την υπερβολικά χαμηλή συμμετοχή μελών προκειμένου να εκλεγεί εφορευτική Επιτροπή παρουσία και Δικαστικού Αντιπροσώπου και στη συνέχεια να αρχίσει η εκλογή των οργάνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που είναι:

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 22:06

Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ. σε τεως καπνοπαραγωγούς

Συντάκτης:

kapnaΤο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ, ανακοινώνει ότι πρόκειται να δημοσιευθεί η 2η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ένταξης τέως καπνοπαραγωγών στη Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013.
Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 3 εκατ. € και το ύψος της ενίσχυσης σε 60 €/ στρέμμα ετησίως.

kalampokiΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κιλκίς ενημερώνει τους καλλιεργητές καλαμποκιού ότι συνεχίζει να είναι σε ισχύ και φέτος η υπ΄ άριθμ. 11598/30-11-2011 απόφαση της Υπηρεσίας, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες.