Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 11:03:56 πμ
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 22:40

Ο νεο-οθωμανισμός ως απειλή είναι παρών!

Συντάκτης:

Γράφουν:

Χριστίνα Γιαννέλου, Ασκούμενη Δικηγόρος Αθηνών / Απόφοιτη Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. / Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Παν. Πειραιά και

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 22:23

Η Τουρκία, η Νιρβάνα μας και ο Κλαούζεβιτς

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Η Τουρκία όσο και αν θέλουν κάποιοι να την θεωρούν δύναμη που στηρίζεται σε πήλινα πόδια, έχουν δυστυχώς άγνοια της παραγωγικής της ικανότητας, πράγμα που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους Έλληνες πολιτικούς, όσο και την «ψιλικατζίδικη» οικονομική ελίτ του τόπου, που ένα μέρος της ασχολείται με μηδαμινά αντικείμενα και ότι παράγει δεν είναι δα και τίποτα αξιόλογο (πλην ελαχιστοτάτων), ένα δεύτερο έχει τοποθετήσει τα οικονομικά της αποθέματα σε τράπεζες του εξωτερικού και δεν επενδύει στη χώρα και ένα τρίτο που σαν παιδάκι με μόνιμες παιδικές αρρώστιιες περιορίζεται στην εξ ολοκλήρου κρατικοδίαιτη συντήρηση και επιβίωσή του, άλλες φορές παρέχοντας απλά υπηρεσίες ή κατέχει το ρόλο μεσάζοντα ξένων εταιρειών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, τη στήριξη του αιτήματος απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας για την προσφορά της στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, που μέχρι σήμερα έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 850 χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο. Η Κούβα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει στην παγκόσμια προσπάθεια.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 21:55

Ισλάμ - Τζιχάντ - Ερντογάν

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Μονοθεϊστική θρησκεία είναι και το Ισλάμ, με μανιφέστο της το Κοράνι, που δίδαξε ο προφήτης Μωάμεθ αναγνωρίζοντας ως Θεό τον Αλλάχ, ο οποίος και προκαθορίζει τη μοίρα - κισμέτ- του έθνους του.
Κάθε θρησκεία εμπεριέχει τη φιλοσοφία της και τις παραδόσεις της, αφού ασχολείται με εσχατολογικά - υπαρξιακά προβλήματα και τις εκφάνσεις της ζωής…

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 21:47

Χαμένα όνειρα

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Νυχτώνει στα μάτια του μπαρμπα-Θόδωρου. Καθηλωμένος στο κρεβάτι του στο γηροκομείο αναπολεί τη ζωή του.
Βλέπει ένα οχτάχρονο αγοράκι, τον Θοδωρή, να αλωνίζει με τους φίλους του τα τσαΐρια στο χωριό που γεννήθηκε. Βλέπει τον Θοδωρή έφηβο να δουλεύει σκληρά στα χωράφια δίπλα στον πατέρα του. Τον παρακολουθεί στα εικοσιπέντε του να ανταλλάσσει κρυφές ματιές με τη συγχωριανή του την Ελένη που χορεύει πρώτη στο πανηγύρι του χωριού. Ο φτερωτός Θεός του έρωτα κεντάει την καρδιά τους και γρήγορα ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Όταν έρχονται στη ζωή τους τα δύο αγόρια τους, μετακομίζουν στην κοντινή επαρχιακή πόλη για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους.

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 21:39

Κοτζιάς: Ένας διαφορετικός πολιτικός

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Από τα σωστά πολιτεύματα καλύτερο είναι εκείνο που διοικείται από τους καλύτερους, αναφέρει  ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του (Πολιτικά Γ 35). Δεν μένει δηλαδή μόνο στις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αναδεικνύοντας την προσωπική αξιοσύνη του καθενός, ως ένα ουσιώδες στοιχείο, στην αναβάθμιση των πολιτικών θεσμών και στην περαιτέρω βελτίωσή τους.

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 20:47

Επιτελείται «Εθνική απονεύρωση» ή «επιτελέστηκε»;

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Ο αείμνηστος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του υπήρξε απόλυτα προφητικός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Κάποιοι προσπαθούν να μας απονευρώσουν για να πονέσουμε λιγότερο, όταν χάσουμε το δόντι μας».

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 21:59

Η Ανάγκη κάνει τον άνθρωπο επαναστάτη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Ένα κόμμα δεν είναι μόνο η ιδεολογία του. Είναι και η λειτουργία του.  Δεν έχει σημασία το τι  λέει, αλλά το τι κάνει για να κάνει πράξη αυτά που  λέει. Ο άνθρωπος  είναι αυτός που δίνει αξία στις έννοιες και όχι οι έννοιες στον άνθρωπο. Δεν είναι άλλωστε ίδιοι όλοι όσοι ασκούν το ίδιο επάγγελμα ή λειτούργημα, είτε πρόκειται για μαθητές είτε για βουλευτές είτε και για δικαστές. Ο καθένας έχει τις δικές του «εγγραφές», τη δική μόρφωση και παιδεία. Και μέσα στο ίδιο κόμμα οι χαρακτήρες των ανθρώπων είναι διαφορετικές.

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 09:24

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας; Ή το κεφάλι το κακό μας

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Κεσίδου.

Με αφορμή τηλεπαιχνίδι ακραίου εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από τα προφανή για τα οποία γράφτηκαν πολλά, γυρνούν συνεχώς στο μυαλό μου τα βιβλία του Στρατή Τσίρκα, αγαπημένου συγγραφέα της νιότης μου.

Γράφει o Ευάγγελος Μαυρογόνατος

Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 6 μ. μ. και το ημερολόγιο 6 Σεπτεμβρίου 1955.

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης ζει μια εφιαλτική νύχτα, που σημάδεψε για μια ακόμη φορά την συρρίκνωση του Ελληνισμού  της Βασιλεύουσας.

Τα Σεπτεμβριανά γεγονότα της Πόλης, όπως ονομάσθηκαν, μας οδηγούν στο μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου.