Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 2:25:41 πμ
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 20:46

Ισότητα κι ανισότητα φύλων

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Η γυναίκα στη μακραίωνη πορεία της στον πλανήτη Γη ήταν ανέκαθεν αδικημένη, καθώς όφειλε να ζει σε μια ανδροκρατούμενη  κοινωνία. Στην ιστορία  της εξέλιξης των δύο φύλων η ανισότητα ήταν πάντα στη μεριά της γυναίκας.  
Υπήρξαν όμως και φορές με δράσεις όπως στη δωρική Σπάρτη και στην ιωνική Αθήνα,  όπου μαζί με τους άνδρες και τα αγόρια, έπαιρναν μέρος γυναίκες και  κορίτσια. Υπήρξαν και φιλοσοφικές σχολές στις οποίες διακρίθηκαν  γυναίκες όπως: η Κόριννα, η Ασπασία, η Σαπφώ, η Θεανώ κ. ά. «Η γυναικεία φύσις ουδέν χείρων της του ανδρός» έγραφε ήδη από τότε ο Ξενοφών στο «Συμπόσιον". 

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 11:29

Κιλτίδης: Ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Β. Κιλτίδης, Ιατρός – Πρ. Βουλευτής, Υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή πορεύομαι με ταυτότητα ιδεολογική, με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και πάντα δημοσιοποιημένες, γνωστοποιώ τη θέση μου για το ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον κατέθεσα προτάσεις για το μείζον ζήτημα των μεταναστευτικών εισβολών από αλλοδαπούς. Ξεκαθαρίζω ότι κατά τον ΟΗΕ είναι άλλο ζήτημα το προσφυγικό.

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 23:12

Κατάθεση στεφάνων

Συντάκτης:

Γράφει ο Αν. Αμανατίδης, Ιατρός - πρώην Δήμαρχος Κιλκίς.

Βρεθήκαμε για μια ακόμη φορά παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου και στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των ονομαστικά αναφερόμενων πεσόντων τέκνων του πρώην Δήμου Κιλκίς κατά τους ιερούς αγώνες 1912-1922 και 1940-1941. Δεν θα αναφερθούμε στην διοργάνωση, που ήταν καλή, όπως έπρεπε. Θα σταθούμε μόνον στην εικόνα του μνημείου, των αναθηματικών μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα, στην βάση των οποίων κατατίθενται τα στεφάνια από τους επίσημους και φορείς της πόλης, ένστολους και μη.

Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 18:41

Η Αριστερά, το "είναι" και το "θεαθήναι"

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Όταν μια μειοψηφία του εκλογικού σώματος κυβερνά τη χώρα, αυτό είναι άδικο για την πλειοψηφία. Όταν μια μικρή  συντεχνία πολιτικών, δημοσιογράφων και βιομηχάνων ασκεί την εξουσία, για δικά της οφέλη, αυτό δεν είναι δημοκρατία.
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόση εξουσία συγκεντρωμένη  στα χέρια ενός πολιτικού και δια μέσου αυτού στο οικογενειακό και το φιλικό του περιβάλλον.

Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 12:28

Θυμός, ένα υγιές συναίσθημα

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Θυμός, ένα συναίσθημα παρεξηγημένο. Μεγαλώσαμε με την σκέψη οτι είναι ενα συναίσθημα υποδεέστερο, ανεπίτρεπτο, προβληματικό. Ένα συναίσθημα, που σαφώς δεν έχει θέση σε μια τάξη μορφωμένων, ώριμων και προικισμένων ανθρώπων. Ένα συναίσθημα που δηλώνει αδυναμία και προβληματική συμπεριφορά σε όποιον το βιώνει. Ακούω μαμάδες τριγύρω να λένε στα μικρά τους, “ οχι, δεν θυμώνουμε, δεν ειναι σωστό, εσύ είσαι καλό παιδί”. 'Ενα συναίσθημα επομένως, που αυτόματα μας κατατάσει σε μια κατώτερη κατηγορία, αυτή του κακού παιδιού.

Γράφει ο Γιώργος Φλωρίδης, Δικηγόρος, πρ. Υπουργός και βουλευτής του Κιλκίς.

Από την ίδρυσή του, το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζεται από μια βασική αδυναμία: να κρατήσει τους Έλληνες στην πατρίδα τους. Ο πολιτικός παρασιτισμός, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί αενάως τον κοινωνικό, οικονομικό και διανοητικό παρασιτισμό, οδηγεί κατά καιρούς άλλοτε περισσότερους κι άλλοτε λιγότερους Έλληνες να αναζητήσουν την τύχη τους σε όλα τα σημεία του κόσμου. Και, κατά τη διατύπωση του Κώστα Αξελού, όσοι φεύγουν δεν συνδέονται ούτε μεταξύ τους, ούτε με την Ελλάδα.

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης, Ιατρός – Πρ. Βουλευτής, Υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Συμβασιλεύουσα  Προσφυγομάνα- Πόλη του Μυροβλύτη

Πριν από 25 αιώνες χτυπά η ζωή στα χώματα της σημερινής Θεσσαλονίκης. Από τις πλαγιές του Κισσού έως την Χαλάστρα, από το Σέδες έως τη Νικόπολη και την Απολλωνία. Ξεπηδά και αναδύεται, ταυτόχρονα, η πόλη της Θεσσαλονίκης, το 316 π.Χ.

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Πανηγυρικός που εκφωνήθηκε σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2019, στη Μητρόπολη Κιλκίς.

Συμπληρώνονται φέτος 79 χρόνια από το Έπος των αλβανικών βουνών. 79 χρόνια από εκείνο το ΟΧΙ που ξάφνιασε τον κόσμο. Έναν κόσμο παραζαλισμένο, ακόμα και γοητευμένο από τις δυνάμεις της Βίας και του Ολοκληρωτισμού. Εκείνο το αλησμόνητο πρωινό, το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι άνθρωποι όλων των χωρών έστρεψαν τη ματιά τους σ' αυτήν εδώ τη γωνιά της γης και ανακάλυψαν και πάλι την Ελλάδα, την Ελλάδα των θρύλων, για την οποία όλοι είχαν διαβάσει στα σχολικά τους βιβλία, μα που πίστευαν πως δεν υπάρχει πια.

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 22:10

΄Αδεια κρανία

Συντάκτης:

Του Δημήτρη Ιωαννίδη, σ. Δασκάλου (εμπνευσμένο από το άρθρο του Δασκάλου Μάκη Ιωσηφίδη).

Ο φανατισμός σε όλες τις διαχρονικά εκφάνσεις του είναι απαράδεκτος στη σημερινή πολυπολιτισμική και «πολυθρησκευτική» κοινωνία μ όποια μορφή κι αν παρουσιάζεται. Θρησκευτικός φανατισμός, εθνοπατριωτικός φανατισμός, φυλετικός φανατισμός, ποδοσφαιρικός (σ αυτόν που αναφέρθηκε ο συνάδελφος Ιωσηφίδης) και ο πολιτικός φανατισμός, ( στον οποίον θα αναφερθεί ο γράφων).

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 22:50

Ενσυνειδητότητα

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Μια νέα στάση ζωής, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει έντονες διαστάσεις και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Βιβλία ενσυνειδητότητας, σεμινάρια ενσυνειδητότητας, εκπομπές και ειδικοί που αναφέρονται στην ενσυνειδητότητα. Τι είναι όμως ο όρος ενσυνειδητότητα (mindfulness) και γιατί θεωρείται τόσο ευνοικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;