Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 2:18:51 πμ

Πριν από λίγο καιρό στα παγκόσμια και εγχώρια ΜΜΕ κυριάρχησε μια είδηση πως ο πήλινος στρατός της Κίνας, τον οποίο έφερε στο φως πριν από χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ανατολικά της πόλεως Χσιάν, είναι εμπνευσμένη από την ελληνική τεχνοτροπία.

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 22:26

Οι Εγκληματίες

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη 

 

Ξεκίνησε τη ζωή του σαν ένας θρησκευόμενος Γερμανός. Πραγματοποίησε θεολογικές σπουδές στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ και υπήρξε μαθητής του διαπρεπούς λουθηρανού θεολόγου Καρλ Μπαρθ. Την τριετία 1937-1940, διετέλεσε και επιθεωρητής του εκπαιδευτικού προγράμματος της ευαγγελικής θεολογικής σχολής στο Βούπερταλ. Τίποτε απ' όλα αυτά ωστόσο, δεν προϊδέαζε για τα έργα και της ημέρες του Μπέντζαμιν Λόχερ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Πέρασαν 43  χρόνια και παρά το γεγονός ότι διάφορες "Σειρήνες" προσπαθούν να ξεθωριάσουν το νόημα του Πολυτεχνείου , εκείνο είναι πάντα μπροστά μας. Για να θυμίζει ότι λαός και νεολαία μάτωσαν παλεύοντας για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία".

Ήταν πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940. Όσοι στο Κιλκίς διέθεταν ραδιόφωνο έμαθαν από τους πρώτους την συνταρακτική είδηση:
    Πόλεμος!... Οι Ιταλοί μας επιτέθηκαν στην Αλβανία…  Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους…
    Πολλοί έμαθαν τα δυσάρεστα από τα σχολιαρόπαιδα, που γύρισαν στα σπίτια τους πριν προλάβουν να μπουν  στις τάξεις τους. Το τηλέφωνο και ο τηλέγραφος στα περισσότερα χωριά ήταν εγκατεστημένα στα σχολεία.

Όλοι οι γονείς  γνωρίζουν  ότι  κάθε χρόνο διενεργείται  στην πρώτη δημοτικού  εμβολιασμός κατά της φυματιώσεως (BCG). Τον Ιούνιο του 2016 το υπουργείο υγείας αποφάσισε  να διακόψει τον  αντιφυματικό εμβολιασμό. 

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 20:07

Οι Βογιατζήδες

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου Αμανατίδη

 

(Από τα ενθυμήματα του Δημήτρη Νικοπολιτίδη, συντ/ούχου Γυμνασιάρχη. Ο Δημήτρης  Νικοπολιτίδης γεννήθηκε (1925) και μεγάλωσε στο συνοικισμό των Στενημαχιτών. Τους περιγράφει ως καλοκάγαθους γείτονες, εργατικούς, καλούς και χαμηλών τόνων πατριώτες, απλοϊκούς και άδολους -  στους τρόπους -  ανθρώπους, με εκφραστικό νεοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα. Από τα γνωστότερα ονόματα της πρώτης γενιάς ο Τσούντας, ο Βογιατζής, ο Τσινάρης κ.α.).

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 20:05

Στον απόηχο της 28ης Οκτωβρίου

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα

 

Τις προάλλες, εκεί στο καθημερινό μας στέκι, κάποιος από την παρέα σχολίασε το λουλούδι που είχε καρφιτσωμένο στο πουκάμισο της η παρουσιάστρια του B.B.C. μη γνωρίζοντας βέβαια το λόγο. Οι γνωρίζοντες όμως ξέρουν πως το λουλούδι (παπαρούνα κόκκινη) κάθε χρόνο τον μήνα Νοέμβριο γίνεται το σύμβολο Μνήμης και τιμής στην Μ. Βρετανία. Οι Άγγλοι τιμούν τα θύματα και τις θυσίες των στρατιωτών τους που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Έτσι όλο το μήνα Νοέμβριο η κόκκινη παπαρούνα κυριαρχεί στην καθημερινότητα των Άγγλων.

Του Δημήτρη Ιωαννίδη

 

Δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να γράψω κι εγώ δυο λόγια και να σχολιάσω την τηλεοπτική σειρά που επί 6 μήνες επιχείρησε η Κυβέρνηση «πλύση εγκεφάλου» του ελληνικού λαού δια του εκλεκτού της υπουργού του κ.Παπά συνεπικουρούμενος και από άλλους συναδέλφους του και κυρίως της κ. Γεροβασίλη. Η κυρία Γεροβασίλη, να σημειώσουμε, ότι  στην προσπάθειά της να περισώσει ό,τι  μπορούσε από το στραπατσαρισμένο κύρος του κ. Παπά και της Κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ περιέπεσε σε σωρεία ψεμάτων και απειλών κατά  «παντός που κινείται». Τέτοιο ήταν το ύφος και το μένος των ισχυρισμών και επιθέσεών της που πιστεύω όταν είδε το βίντεο σε επανάληψη δεν αναγνώριζε τον εαυτό της, για να μην πω μπορεί να αισθάνθηκε και ντροπή(λες;) για την επίθεση κατά πάντων και κυρίως των ανωτάτων δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 21:16

Αλλεργία στα φάρμακα

Συντάκτης:

Γράφει ο Γ. Ηλονίδης
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. Διευθυντής  Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής  “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα είναι από τις συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ιατρική και την κοινωνία, αφού είναι τεράστιος ο αριθμός των φαρμάκων, αλλά και η κατανάλωσή τους ιλιγγιώδης.

Του Γιώργου Φραγγίδη

 

Η χρεοκοπημένη κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου δε μπορεί σε καμία περίπτωση  να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εφόσον το νέο κυβερνητικό σχήμα παραμένει δέσμιο των πολιτικών και ιδεολογικών εμμονών που σημάδεψαν και το προηγούμενο, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανασάνουν ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία.
Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των μελών της νέας κυβέρνησης δεν αποτελεί ικανή συνθήκη ανανέωσης όταν πρόκειται για αναχρονιστικών αντιλήψεων στελέχη του κομματικού σωλήνα. Είναι ανίκανοι και αδύναμοι να διαπραγματευτούν, είναι κοινωνικά απομονωμένοι και η μερική αλλαγή προσώπων δεν αλλάζει την ουσία. Η ουσία είναι το αδιέξοδο που βρισκόμαστε, από το οποίο φαίνεται αδύνατον να ξεφύγουμε με τη συνέχιση της ίδιας αναποτελεσματικής πολιτικής.