Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, 12:04:56 μμ
etpa
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008 12:55

Ποιος δίνει το δικαίωμα;

Συντάκτης:
Από που αντλούν οι εργοδότες το δικαίωμα να αρνούνται σε βουλευτή την εισοδο σε εργοστάσιο για να ενημερωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας ; αναρωτήθηκαν τα στελέχη του Κ.Κ.Ε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Προφανώς ρητορική η ερώτηση. Διότι η απάντηση είναι πασίγνωστη. Από εκεί ακριβώς που αντλούν το “δικαίωμα” οι εφτά εταιρείες γάλακτος να λειτουργοπύν το καρτέλ τους κάνοντας την ζωή κόλαση σε παραγωγούς και καταναλωτές. Από εκεί που λαμβάνουν το “ελεύθερο” οι κάθε λογής κερδοσκόποι να βάζουν χέρι στην τσέπη μας όχι μόνο ανεμπόδιστοι, αλλά και επιδοτούμενοι.
Από εκεί που αντλούν το δικαιωμα πράσινοι και γάλάζιοι ενώ καίγεται ο τόπος, εκείνοι να ασχολούνται δήθεν έκπληκτοι αν οι ταμίες τους πήραν - και με ποιο τρόπο-μαύρο χρήμα.
Ποιος δίνει τα δικαιώματα αυτά; Μα ο λαός φυσικά. Με τις επιλογές του στις κάλπες.
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 14:30

Η ημέρα του παλιού σταριού

Συντάκτης:
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πολιτισμού και κοινωνικού προβληματισμού. Το τριήμερο «Η μέρα του παλιού σταριού» από τον «Αιγίλοπα», την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και τη Στέγη Διαφύλαξης Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Παλατιανού αποτελεί μια άριστη επιλογή για να ακονίσουμε ευαισθησίες πνιγμένες στη κρεατομηχανή της σύγχρονης εποχής, να ανασύρουμε από τη μνήμη ιστορίες που ίσως αχνοθυμόμαστε οι παλιότεροι ή ακούσαμε από τους μειζέτερους οι νεότεροι.
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 13:25

Λατομεία τώρα

Συντάκτης:
Καθυστερήσαμε και όχι πάντα με ευθύνη των κρατικών ή νομαρχιακών αρχών. Με τα έργα του τέταρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης μπροστά μας, η χωροθέτηση λατομικών ζωνών είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Το επισημάναμε και σε άλλες ευκαιρίες. Όλοι θέλουμε έργα στο νομό και το κοινό συμφέρον επιτάσσει η απόληψη του αδρανούς υλικού να γίνεται από οργανωμένους χώρους ώστε να αποτρέπεται και το οικονομικό έγκλημα και να προβλέπεται η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 13:20

Χρήστος Ανδρεανίδης : Νόμιμη Προμήθεια

Συντάκτης:
Πρωτοάκουσα την φράση «νόμιμη προμήθεια» από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα.  Προβληματίστηκα πολύ και δεν μπόρεσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν να δίδεται μικρό ποσοστό προμήθειας σε εμπορικές οικονομικές συναλλαγές. Παρέμειναν για χρόνια ανοικτές οι πόρτες των «νόμιμων προμηθειών» και χρόνο με τον χρόνο δινόταν διαφορετική ερμηνεία στον όρο αυτόν και μεγαλύτερες αποδόσεις σε όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής πέραν της χρηματοδότησης πολιτικών και κομμάτων.
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 06:19

Ο Κανένας

Συντάκτης:
Εκστρατεύει κατά της διαφθοράς ο κ. Παπανδρέου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μύδρους εξαπολύει κατά της κυβέρνησης, ζητώντας εξεταστική επιτροπή και πάντα τα συναφή.
Με σημαία τον πόλεμο κατά της διαφθοράς εκλέχτηκε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Κατήγγειλε νταβατζήδες και τώρα που το σκάνδαλο SIEMENS κυριαρχεί δείχνει με το δάχτυλο τους Πράσινους ως ευεπίφορους σε σκάνδαλα αδιαφάνειας.
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 05:32

Προσοχή σκοτώνει

Συντάκτης:
Ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο συνέβη στους δρόμους του Κιλκίς όταν το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Ιουλίου στο δρόμο Κιλκίς - Δοϊράνης, λίγο πριν τη διασταύρωση Ακρίτα, ένα αυτοκίνητο εκτράπηκε από την πορεία του και ο 62χρονος οδηγός του, από το Ν. Αγιονέρι Κιλκίς, σκοτώθηκε.
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 05:24

Μιχαήλ Αρκούδας : Το ταλέντο του ηγέτη

Συντάκτης:
  Ευφυής, άριστα καταρτισμένος, ευρύτερα καλλιεργημένος, γλωσσομαθής και έμπειρος του σύγχρονου κόσμου, με ευφράδεια λόγου και γοητευτικός στην δημόσια εικόνα του, συστηματικός και καλός οργανωτής. Μπορεί ένα πρόσωπο να συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρίσματα. Δεν σημαίνει ότι είναι και ηγέτης.
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 05:12

Κομμουνιστικά

Συντάκτης:
Στο νομό καλλιεργούνται 850.000 στρέμματα με σκληρό στάρι. Φέτος η μέση απόδοση ανήλθε στα 250 κιλά. Τούθ’ όπερ σημαίνει πως αλωνίστηκαν  (λίγα χωράφια, κυρίως τα ορεινά απόμειναν αθέριστα) πάνω από 200.000 τόνοι σταριού.
Κι άντε να υπολογίσουμε πως οι 50- 60  χιλιάδες τόνοι ανήκουν σε μεγαλοπαραγωγούς που έχουν τον τρόπο και τις αποθήκες  ώστε να εξασφαλίζουν καλές τιμές.. Στους μικροπαραγωγούς απόμειναν και πάλι   περί τις 150.000 τόνους σταριού.
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:45

Ο ατρόμητος Δημοσθένης

Συντάκτης:
Ήταν ο Ήρωας των καταπιεσμένων πολιτών που μετά τον εμφύλιο δεν ανήκαν στη νικήτρια παράταξη. Κι όχι κατ’ ανάγκη κομμουνιστών. Των απλών κεντρώων πολιτών που υπέστησαν και αυτοί τις διακρίσεις του αστυνομικού κράτους της δεξιάς.
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:31

Περί διαφθοράς

Συντάκτης:
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά μεταξύ των 15 «παλαιών» χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη σχετική λίστα καταρτίζει κάθε χρόνο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Η Ελλάδα, με βαθμό 4,6 με άριστα το 10 - όποια χώρα βαθμολογείται με 10 δεν σκιάζεται από κανένα κρούσμα διαφθοράς- καταλαμβάνει την 27η θέση στην Ευρώπη και την 56η στον κόσμο.  Στην Ευρώπη μόνο στην Πολωνία (με βαθμό 4,2), στη Βουλγαρία (4,1) και στη Ρουμανία (3,7) ανθεί περισσότερο η διαφθορά.