Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 10:44:56 μμ
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2009 15:25

Νίκος Σιάνας Η μάχη του Σκρα

Συντάκτης:

Από τις πιο ένδοξες και πιο σημαντικές μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο -στην πράξη, ήταν η συνέχεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και η επισφράγιση της συνθήκης του Βουκουρεστίου 1913. Η μάχη αυτή κατοχύρωσε ουσιαστικά τη συνοριακή γραμμή που με ποταμούς αίματος είχε χαραχτεί στις μάχες Κιλκίς-Λαχανά το 1913. Δυστυχώς όμως υπό συνθήκες και συνέπειες εθνικού διχασμού, με τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας καταρακωμένη.
Η μάχη του Σκρα αναστήλωσε το κύρος της και έδωσε στον Ελευθέριο Βενιζέλο τη δυνατότητα να κινείται ως ισότιμος σύμμαχος των νικητών στη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι.
Αλοίμονο όμως, μέσα σε πέντε χρόνια ο Ελληνισμός της Μεγάλης Ιδέας έζησε την χειρότερη καταστροφή, την Μικρασιατική.

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2009 15:22

Ανάλγητοι ή ανόητοι;

Συντάκτης:

Η γιαγιά από χωριό του Κιλκίς είναι αγρότισσα, συνταξιούχος του ΟΓΑ. Λαμβάνει ετήσια σύνταξη 6.005,50 Ευρώ. Κάπου 430 ευρώ το μήνα δηλαδή. Έχει και τα χωράφια που της άφησε ο σχωρεμένος ο άντρας της. Κι από εκεί μέσω των δικαιωμάτων  της εισπράττει επιδότηση κοντά 5.000 ευρώ τον χρόνο.
Μέχρι πέρυσι η αγρότισσα πλήρωνε για να δηλώνει τα χωράφια της στον ΟΣΔΕ κοντά 150 ευρώ.
Φέτος άλλαξαν τα κόζια. Χάρη στην φιλαγροτική πολιτική της κυβέρνησης η γιαγιά πληρώνει πλέον 227 ευρώ. Διότι η κυβέρνηση καλύπτει το κόστος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά η αγρότισσα - συνταξιούχος επειδή η σύνταξή της είναι μεγαλύτερη από την επιδότηση, δεν λογίζεται ως αγρότισσα κατά κύριο επάγγελμα!
Αν είχε ένα τσιφλίκι και εισέπραττε 30 χιλιάδες επιδότηση, σίγουρα θα ήταν και δεν θα πλήρωνε φράγκο. Τώρα θεωρείται εισοδηματίας!
Ένα το ερώτημα: Αναλγησία ή ανοησία;

Αν πάω να ψηφίσω ουσιαστικά επιβραβεύω εκείνους που βρίζω καθημερινά στα καφενεία.
Επιβραβεύω εκείνους που έδιωξα το 2004 και δεν με έπεισαν ακόμα πως κατάλαβαν γιατί τους έδιωξα. Ούτε μου φαίνονται έτοιμοι να αναλάβουν τόσο βαριές ευθύνες
Επιβραβεύω εκείνους που έφερα το 2004 και τους έδωσα μια ακόμα ευκαιρία το 2007 κι αυτοί με πότισαν φαρμάκι. Τους πίστεψα κι αυτοί με κερνούν με διαδοχικά σκάνδαλα.
Να ψηφίσω μικρότερα κόμματα το σκέφτηκα. Αλλά κι αυτά μέχριθ τώρα δεν έκαναν μια προσπάθεια να με καταλάβουν. Να νοιώσουν τις δικές μου ευαισθησίες.
Να μην πάω στην κάλπη είναι μια λύση. Αλλά εκχωρώ την απόφασή μου σε όποιον φανατικό θα τρέξει να επιβραβεύσει εκείνους που με πληγώνουν.
Τι να κάνω; Ποιος είναι άραγε ο δρόμος της πολιτικής αρετής;

Παρασκευή, 29 Μαϊος 2009 13:28

Λύση ανάγκης

Συντάκτης:

Αν ομονοήσουν οι δυο μεγάλες δημοτικές παρατάξεις του Κιλκίς και δεν επιδιώξουν να πλήξει η μια την άλλη, τότε μόνο ενδέχεται να βρεθεί λύση για την απόθεση των αστικών απορριμμάτων των τεσσάρων δήμων στον νέο ΧΥΤΑ του Κιλκίς.
Σε πρώτη ανάγνωση  η λύση αυτή πλήττει το Κιλκίς. Ήταν αυτό που δέχθηκε να χωροθετηθεί στα όρια του ο ενιαίος ΧΥΤΑ της επαρχίας, υποτίθεται ότι η ευρύτερη περιοχή του επιβαρύνεται με την «φιλοξενία» μεγαλύτερων ποσοτήτων απορριμμάτων.
Ωστόσο υπάρχουν και μια άλλη, μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση, από την οποία απορρέουν άλλα πορίσματα. Σε έξι εφτά χρόνια - και ήδη ο πρώτος χρόνος παρήλθε- θα χρειαστεί νέος ΧΥΤΥ, για ολόκληρο το νομό. Μια λύση κατόπιν συναίνεσης θα σημάνει ότι σε έξι το πολύ χρόνια το Κιλκίς θα αποθέτει τα σκουπίδια του σε περιοχή του δήμου Πικρολίμνης σε ένα υπερσύγχρονο ΧΥΤΥ.
Και συνάμα ο νυν ΧΥΤΑ θα μετατραπεί, ως περιουσία πλέον του δήμου Κιλκίς, σε ένα τεράστιο πάρκο.
Αλλά η απόφαση ανήκει στους αιρετούς μας άρχοντες. Ίδωμεν.

Κυριακή, 24 Μαϊος 2009 14:46

Φλωρίδης: Είναι αργά κ. Καραμανλή

Συντάκτης:

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο "Οι Άγιοι Ανάργυροι" στην Κηφισιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πριν μιλήσουμε γιά τα μνήμεια της πόλης θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε στα τρία Μουσεία της πόλης, Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Πολεμικό.
1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Ουτσκούνη. Στεγάζει ευρήματα από τη νεολιθική ακόμη εποχή που βρέθηκαν σε περιοχές του νομού Κιλκίς, αλλά εμείς εδώ θα περιοριστούμε στα σπουδαιότερα ευρήματα, στον Κούρο του Ευρωπού του 6ου αι. π.Χ., μοναδικό κούρο στον βόρειο χώρο της Ελλάδας - νότια έχουν βρεθεί πάρα πολλοί Κούροι και Κόρες που στολίζουν τα Μουσεία της πατρίδας μας.

Τετάρτη, 20 Μαϊος 2009 08:04

Ξέσπασμα της βάσης

Συντάκτης:

Εύλογα οι βουλευτές της συμπολίτευσης και τα κυβερνητικά στελέχη ενόψει των ευρωεκλογών, επισημαίνονουν ότι τώρα δεν είναι η ώρα της γκρίνιας και της κριτικής, αλλά η ώρα της συστράτευσης και του αγώνα.
Με την κυβέρνηση όχι στα …καλυτερότερά της, η εσωστρέφεια δεν είναι και η αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Τετάρτη, 20 Μαϊος 2009 08:01

Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ και ο κ. Πάγκαλος

Συντάκτης:

Πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε στην Αθήνα η περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Έτσι είχαμε την «μέγιστη τιμή» να φιλοξενήσουμε την ελίτ της ολιγαρχίας της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, καθώς στις συνεδριάσεις συμμετέχουν βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, πρέσβεις. σημαντικοί υπουργοί, χρηματιστές, εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών, μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλοδημοσιογράφοι κ.λ.π.

Στις 7  Ιούνιο του 2009, οι Ευρωπαίοι πολίτες, μαζί και οι Έλληνες, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα θεμελιώδες δίλημμα. Σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα κράτη μέλη θα συνεργάζονται προς όφελος των λαών και σε μια συντηρητική Ευρώπη που θα εγκαταλείπει το μέλλον των πολιτών της στην απληστία των αγορών.

Δευτέρα, 18 Μαϊος 2009 09:29

Το κοινό σπίτι του ΠΑΣΟΚ

Συντάκτης:

Άμποτε ο καινοτόμος, όπως λέγεται, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να υιοθετούσε την πρόταση της αντιπροσωπείας του Κιλκίς στην Ακαδημία του ΠΑΣΟΚ για την κοινή συστέγαση όλων των κομματικών και βουλευτικών γραφείων σε ένα κοινό σπίτι του ΠΑΣΟΚ.