Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 7:25:32 πμ
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 04:55

Τι σόι διάλογος είναι τούτος;

Συντάκτης:

Σε δυο εβδομάδες θα κληθούν οι νεοδημοκράτες να επιλέξουν το νέο αρχηγό του κόμματός τους. Αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν. Δηλαδή τίνος τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα επιλέξουν.  Διότι από τη συζήτηση που γίνεται μέσω των  μηνυμάτων που εκπέμπουν οι δυο υποψήφιοι μόνο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται.. Εξηγούμαστε: Δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε, ισχυρίζεται ο Σαμαράς. Έχουμε ιδεολογία. Τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, προφανώς που καταστατικά   είναι η πυξίδα του κόμματος. Αλλά μήπως ετούτος ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός δεν ηττήθηκε στις εκλογές; Εκτός κι αν δεν εφαρμόστηκε σωστά. Αλλά και οι δυο διεκδικητές της προεδρίας υπουργοί του Καραμανλή ήταν. Πότε εκφράστηκε η διαφωνία τους; Και που πράγματι απέκλινε;
Θα πει κάποιος πως όλα τούτα είναι «περιδιαγραμμάτου» Μόνο που ο αντίλογος είναι πως ετούτα τα «μικρά γράμματα» είναι που όταν κάποιος γίνει κυβέρνηση καθορίζουν την τύχη του. Κι όποιος θερίζει ανέμους ως ανέμελη αντιπολίτευση εισπράττει συντριβές ως υπεύθυνη κυβέρνηση.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:51

Τότε και σήμερα ένας …Σπανέας

Συντάκτης:

«Πρόβλησις ένι του Θεού ο Βασιλεύς παιδίν μου…» νουθετεί ο Σπανέας, το πολυδιαβασμένο στις μέρες του έργο κάποιου σπανού πριγκιπόπουλου από τον Οίκο των Κομνηνών, όπως υποστηρίζουν οι βυζαντινολόγοι εκ των φιλολόγων. Όπου εξαίρεται ο Βασιλεύς, και ο θέσφατος λόγος του.
Στις μέρες μας η νουθεσία είναι ελαφρώς παραλλαγμένη. Αλλά ο νουθετών είναι και πάλι ένας (Ι) σπανέας.: «Πρόβλησις ένι του Θεού ο Αλμούνια παιδίν μου…» ακούμε.
Οπότε οφείλουμε ως χώρα και ως λαός να υπακούμε τον Ισπανό κοινοτικό επίτροπο, που τρις της ημέρας, μετά το φαγητό, εξαπολύει τους κεραυνούς του για τη ξεχαρβάλωμα των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.
Σε λίγο μάλιστα δεν αποκλείεται να οργανωθεί αντιστασιακό Κίνημα κατά του σύγχρονου Σπανέα.
Εδώ είναι Βαλκάνια κύριοι. Και τα οφέλη από το Ευρώ θα απολαμβάνουμε και ό,τι γουστάρουμε θα κάνουμε. Οι αναρχικοί της Ευρώπης. Και της πλάκας.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:44

Μαρία Κικίρη : Βιομηχανία υποταγής συνειδήσεων

Συντάκτης:

Πολιτική ορθότητα..Τόσο σαγηνευτική έκφραση που και μόνο στο άκουσμα της εξαπατάσαι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αγνοείς το ουσιαστικό της περιεχόμενο. Η έννοια του πολιτικώς ορθού, κατέφτασε σε μας πριν μια εικοσαετία περίπου απ΄την Αμερική, για να εγκατασταθεί για τα καλά πια ως ένα νέο δεσπόζον δόγμα. Σε μια πρωτοβάθμια ανάλυση, η έννοια αυτή σχετίζεται με τη χρήση της γλώσσας. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να προσβάλλουν τις ευαισθησίες ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως γυναικών ή μαύρων, ενώ δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά ευαισθησίες άλλων ομάδων που δεν τυγχάνουν της έγκρισης των "προοδευτικά" διανοούμενων, οι οποίοι ορίζουν και ποια είναι τα όρια του πολιτικώς ορθού.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:39

Τα ψέμματα τελείωσαν

Συντάκτης:

Με πρόστιμο 600 εκατ. Ευρώ απειλειται η χώρα μας από τις αρμόδιες κοιντικές αρχές αν δεν αποδείξει ότι συμμορφώνεται στις υποδείξεις για τη βελτίωση του ΟΣΔΕ. Και η ψηφιοποίση των δηλώσεων περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων βελτίωσης.
Βεβαίως η ευθύη για την ψηφιοποίηση διαχέεται και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταλήγει μέχρι την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ενώσεις συνεταιρισμών όπου και γίνεται πρακτικά η δουλειά. Θυμίζουμε ότι επί μήνες οι δυο Ενώσεις μας διαφωνούσαν για την ανάληψη του κόστους των εργασιών και αντάλλασσαν κατηγορίες.
Ηθικόν δίδαγμα, σε τούτη την χώρα απαιτείται να σοβαρευτούμε από τον υπουργό μέχρι τον τελευταίο αγρότη.
Τα ψέμματα τελείωσαν…

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:29

Κατάντια…

Συντάκτης:

Εδώ καταντήσαμε. Να κραυγάζει η ρύπανση και να μην μπορείς να ονοματίσεις αυτά που βλέπεις. Διότι τιμή και υπόληψη έχουν οι πάντες πλην του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι ανυπεράσπιστο. Και ανυπεράσπιστοι όσοι το υπερασπίζονται.
Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα εν Ελλάδι και εν Κιλκίς.
Κάποτε στα όρια του δήμου Κιλκίς καταγγείλαμε για ρύπανση βιομηχανική μονάδα. Δημοσιεύσαμε φωτογραφίες, επικαλεστήκαμε στοιχεία, ζητήσαμε να γίνει αυτοψία…
Τίποτα. Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον μας από τον βιομήχανο. Ζητήσαμε από υπηρεσία του δήμου Κιλκίς να πάρει δείγμα από τα υγρά  απόβλητα της βιομηχανίας για να γίνει εξέταση στο εργαστήριο που λειτουργούσε ο ίδιος ο δήμος. «Εμείς δεν μπορούμε., Φέρτα εσύ» ήταν η απάντηση. Και στο δικαστήριο ή γνωμάτευση του εργαστηρίου έγραφε για νερά «άγνωστης προέλευσης»!
Και φυσικά δίπλα μας δεν βρέθηκε κανείς. Ποιος να τα βάλει με τον μεγάλο επενδυτή!
Και δεν αμφιβάλλουμε ότι το ίδιο θα γινόταν και σήμερα. Δυστυχώς.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:25

Νίκος Σιάνας : Εκλογές 2009

Συντάκτης:

Στο ίδιο επικίνδυνο “έργο θεατές” αλλά και συγχρόνως και συνπρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά τα κόμματα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Οι Τούρκοι, επειδή το χρώμα στη Θράκη δεν του βοηθάει στον διαχωρισμό των ανθρώπων, ανακάλυψαν την καταγωγή και την θρησκεία προκειμένου να κάνουν τη δική τους εκλογική “εκστρατεία” στη Θράκη. Αλήθεια ποιό (άλλο) κράτος άραγε θα ανεχόταν τέτοια ανάμειξη στα εσωτερικά του;

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 13:03

Τώρα περιμένουν έργο

Συντάκτης:

Κανείς δεν περιμένει από την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα του τόπου και κυρίως το οικονομικό σε ένα μήνα ή με δυο αποφάσεις. Ούτε είναι λογικό να εκτοξεύονται ανέξοδες κριτικές για ευθύνες τάχα του Παπανδρέου για τη διόγκωση των ελλειμμάτων.
Όλοι όμως περιμένουν από την κυβέρνηση να αρχίσει να κυβερνά. Ναι, να ενημερωθεί πρώτα. Αλλά, παραδείγματος χάριν, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η κ. Μπατζελή σε τρεις εβδομάδες θα έχει να αναμετρηθεί πλέον με τα περσινά πεπραγμένα. ¨όταν πριν τις γιορτές οι αγρότες πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις κατά μεγάλο ποσοστό. Και αν φέτος εισπράξουν τον ίδιο καιρό αντί των επιδοτήσεων μόνο τις …καλές προθέσεις της νέας διακυβέρνησης, δεν θα αρκούν τα διδακτορικά των νέων γραμματέων των υπουργείων για να εξισορροπηθούν οι κακές εντυπώσεις.
Εκείνο το ανασήκωμα των μανικιών του Γιώργου πέρα από το συμβολισμό του, υπέθεσε ο κόσμος πως περιέχει και ουσία. Και εύλογα την αναμένει…

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 12:57

Θανάσης Χατζημητάκος : ΟΔΟΙ ΚΙΛΚΙΣ

Συντάκτης:

Οδοί της πόλης που οι ονομασίες τους καταργήθηκαν και μετά ξαναμπήκαν
Οδός Ακ Αλάν. Πρέπει να ήταν ένας από τους κάθετους “βασιλικούς” δρόμους της 21ης Ιουνίου προς τα νότια της πόλης, που στα 1929 την ονόμασαν Λεωφόρο Ελευθερίας. Παραπονέθηκαν τότε οι Ακαλανιώτες (βλέπε βιβλίο του Βαφειάδη σελ. 101) και τον επόμενο χρόνο 1930 ξαναδίνει η Κοινότητα το όνομα Ακ Αλάν στην οδό Θεσσαλονίκης (σημερινή Καραολή-Δημητρίου), αλλά και πάλι απαλείφθηκε η ονομασία και πρόσφατα (2005) στην επέκταση της πόλης ξαναδόθηκε το όνομα Ακ Αλάν σε οδό πέρα από το Α’ Δημοτικό Σχολείο.

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 12:54

Η φωνή της βάσης

Συντάκτης:

Επί ένα μήνα συζητούσαν στη Νέα Δημοκρατία τα στελέχη της και γκρίνιαζαν να μην πάνε σε μονοήμερο συνέδριο ώστε να έχουν τη δυνατότητα σε μια δεύτερη ή Τρίτη μέρα να μιλήσουν όλοι, να εκθέσουν τα αίτια της συντριβής, να υποβάλλουν προτάσεις, να γίνει τέλος πάντων ο εσωκομματικός διάλογος για να ακουστεί η φωνή της βάσης.
Και όντως, παρά τα καταστατικώς διαλαμβανόμενα ορίστηκε να γίνει διήμερο συνέδριο. Αποτέλεσμα: Τη δεύτερη μέρα απουσίαζαν όχι μόνο οι μισοί και παραπάνω από τους συνέδρους, αλλά κι αυτός ακόμη ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία Αντώνης Σαμαράς.
Κι έτσι κάποιοι από τη βάση μίλησαν, αλλά εκείνοι που θεοποίησαν τη συμμετοχή της στις εκλογές δεν είχαν χρόνο να την ακούσουν.
Τελικά είναι εύκολο να μιλάς για δημοκρατία, για φωνή του λαού και της βάσης.
Δύσκολη είναι η εφαρμογή στην πράξη.

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 04:48

Μοντέρνα επαγγέλματα

Συντάκτης:

Ένα από το πλέον προσοδοφόρα επαγγέλματα σήμερα είναι αυτό του κριτικού του συστήματος. Μάλιστα δεν απαιτείται εξειδίκευση. Αρκεί να γνωρίζεις πώς να τσουβαλιάζεις δικαίους και αδίκους, να θολώνεις τα καθαρά με τα μαύρα νερά, να ανάγεις το μερικό στο σύνολο, να κινείσαι από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά,…
Ειδικά αν είσαι  δημοσιογράφος έχεις απεριόριστες δυνατότητες. Γράφεις π.χ. στην πρώτη σελίδα σου: Επιφυλακτική η αγορά με τους πρόσθετους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων και στη μεγάλη περιουσία. Να επισημαίνεις τους κινδύνους από μια πολιτική σαν αυτή του Παπανδρέου που ενδέχεται να διώξει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις από τη χώρα μας.
Και στην δεύτερη σελίδα να συμπάσχεις και να διαμαρτύρεσαι μαζί με όσους δεν εντάσσονται στις έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις.(άτεκνοι κλπ) που θα αντληθούν από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και περιουσιών.
Κριτικός του συστήματος: Και με τον  Χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ…
Και πάντα εναντίον της σοβαρότητας και του νοήμονα πολίτη.