Άρθρα Συνεργατών
Του Παπαδόπουλου Ευστάθιου, Πολιτικού Μηχανικού M.Sc.
Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο η περίφημη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που αφορούσε την θνητότητα ασθενών με Covid-19 εντός ή εκτός θαλάμων μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Του Νίκου Κουζίνη.
Ο Ιμπραήμ, ξεκίνησε στίς 22 Ιουνίου 1826 ημέρα Τρίτη από τήν Καλαμάτα μέ 15000 πεζούς καί 2000 ιππείς γιά νά τούς υποτάξει. Οι σκοποί πού φύλαγαν καραούλι στήν Αγία Τριάδα άκουσαν τόν καλπασμό τών αλόγων καί τά τουμπερλέκια τών χιλιάδων μουσουλμάνων πού βάδιζαν πρός τήν Αγία Σιών.
Η Βυζαντινή εικόνα της Γεννήσεως και η Θεολογία της
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Κωνσταντίνου Βαστάκη, Θεολόγου.
Προλεγόμενα:
Κατά τη λαϊκή έκφραση «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις» και κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό οι εικόνες είναι τα βιβλία των αγραμμάτων.
Τα προσφυγικά απολυμαντήρια στην Καλαμαριά
Συντάκτης: Κωνσταντινίδης ΝίκοςΓράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
.Τα βαπόρια φορτωμένα με πρόσφυγες όλων των ηλικιών, με συμπράγκαλα πολλά και ζώα κατέπλεαν στο λιμάνι της Καλαμαριάς από το Βατούμ της Γεωργίας. Η χαρά του ερχομού από τη μια και η πίκρα του ξεριζωμού από την άλλη, διαμόρφωναν ένα τοπίο ανάμεικτο από αισθήματα. Ο ξεριζωμός από την παλιά πατρίδα κι ο ερχομός στη νέα συνέθεταν συναισθήματα χαρμολύπης ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των προσφύγων.
Ένα χριστουγεννιάτικο φύλλο της εφημερίδας «ΠΡΟΟΔΟΣ» του Κιλκίς το 1935
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ» του Κιλκίς του Αντώνη Νικολόπουλου κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της στις 11 Μαΐου 1935 και ήταν η δεύτερη εφημερίδα της πόλης μας μετά την «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΗΧΩ» του Χριστόφορου Μαυρίδη, που κυκλοφορούσε περιστασιακά από το 1934.
Από τη δημιουργία του EΦΚΑ άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πολυνομία, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, η απουσία προγραμμάτων (software) για την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και, κυρίως, των αιτήσεων συνταξιοδότησης, η έλλειψη προσωπικού είναι μερικοί από τους λόγους που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του φορέα.
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Τα κάλαντα, τα ευχετικά και εγκωμιαστικά άσματα που όλοι ανεξαιρέτως τραγουδήσαμε σαν παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς ή των Θεοφανείων αποτελούν μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και δεν εννοούμε να το εμπεδώσουμε. Όποιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας, ή κολλάει ο ίδιος κορονοϊό ή σπέρνει γύρω του αρρώστια και θάνατο. Ακόμη και ένας εμβολιασμένος εάν δεχθεί μεγάλο ιικό φορτίο (όπως γίνεται σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους) ενδέχεται και αυτός να αρρωστήσει.
Πρώτη φορά «Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα» στο χωριό μου
Συντάκτης: Eidisis.grΉταν παραμονές Χριστουγέννων του 1960, όταν η δασκάλα μας ενημέρωσε ότι φέτος θα γιορτάσουμε με Χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Τί θα είναι αυτό το «Χριστουγεννιάτικο δένδρο», απορήσαμε, τί γιορτή θα κάνουμε;