Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 1:12:40 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 20:16

Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Συντάκτης:

Του Παπαδόπουλου Ευστάθιου, Πολιτικού Μηχανικού M.Sc.

Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο η περίφημη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που αφορούσε την θνητότητα ασθενών με Covid-19 εντός ή εκτός θαλάμων μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 20:14

Η Μάχη της Βέργας

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Ο Ιμπραήμ, ξεκίνησε στίς 22 Ιουνίου 1826 ημέρα Τρίτη από τήν Καλαμάτα μέ 15000 πεζούς καί 2000 ιππείς γιά νά τούς υποτάξει. Οι σκοποί πού φύλαγαν καραούλι στήν Αγία Τριάδα άκουσαν τόν καλπασμό τών αλόγων καί τά τουμπερλέκια τών χιλιάδων μουσουλμάνων πού βάδιζαν πρός τήν Αγία Σιών.

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 20:02

Η Βυζαντινή εικόνα της Γεννήσεως και η Θεολογία της

Συντάκτης:

Του Κωνσταντίνου Βαστάκη, Θεολόγου.

Προλεγόμενα:
Κατά τη λαϊκή έκφραση «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις» και κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό οι εικόνες είναι τα βιβλία των αγραμμάτων.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

.Τα βαπόρια φορτωμένα με πρόσφυγες όλων των ηλικιών, με συμπράγκαλα πολλά και ζώα κατέπλεαν στο λιμάνι της Καλαμαριάς από το Βατούμ της Γεωργίας. Η χαρά του ερχομού από τη μια και η πίκρα του ξεριζωμού από την άλλη, διαμόρφωναν  ένα  τοπίο ανάμεικτο από αισθήματα.  Ο ξεριζωμός από την παλιά πατρίδα κι ο ερχομός στη νέα συνέθεταν συναισθήματα χαρμολύπης ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των προσφύγων.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ» του Κιλκίς του Αντώνη Νικολόπουλου κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της στις 11 Μαΐου 1935 και ήταν η δεύτερη εφημερίδα της πόλης μας μετά την «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΗΧΩ» του Χριστόφορου Μαυρίδη, που κυκλοφορούσε περιστασιακά από το 1934.

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 15:13

Ο γολγοθάς μιας υπαλλήλου του e – EΦΚΑ

Συντάκτης:

Από τη δημιουργία του EΦΚΑ άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πολυνομία, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, η απουσία προγραμμάτων (software) για την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και, κυρίως, των αιτήσεων συνταξιοδότησης, η έλλειψη προσωπικού είναι μερικοί από τους λόγους που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του φορέα.

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 18:32

Στοχοθεσία ή λεηλασία;

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Από την πρώτη μέρα τα σεμινάρια διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο.
Η αυστηρή οργάνωση, με οδηγίες για το κάθε τι και υψηλή αίσθηση της ευθύνης διοικούντων και διοικούμενων, δεν επέτρεπε λάθη ή παραλείψεις για τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και τρίτων.
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 18:16

Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα κάλαντα, τα ευχετικά και εγκωμιαστικά άσματα που όλοι ανεξαιρέτως τραγουδήσαμε σαν παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς ή των Θεοφανείων αποτελούν μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 13:55

Ναός και κορονοϊός σε πέντε εικόνες

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και δεν εννοούμε να το εμπεδώσουμε. Όποιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας, ή κολλάει ο ίδιος  κορονοϊό ή σπέρνει γύρω του αρρώστια και θάνατο. Ακόμη και ένας εμβολιασμένος εάν δεχθεί μεγάλο ιικό φορτίο (όπως γίνεται σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους) ενδέχεται και αυτός να αρρωστήσει. 

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 11:10

Πρώτη φορά «Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα» στο χωριό μου

Συντάκτης:

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1960, όταν η δασκάλα μας ενημέρωσε ότι φέτος θα γιορτάσουμε με Χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Τί θα είναι αυτό το «Χριστουγεννιάτικο δένδρο», απορήσαμε, τί γιορτή θα κάνουμε;