Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 12:27:36 πμ

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Έτσι είναι όπως τα είπε στη Βουλή ο ΓΓ του ΚΚΕ σ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ενώ είμαστε στο καλοκαίρι και ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρχαν κενά 4.000 πυροσβεστών.
Την ίδια στιγμή από από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα και μάλιστα το ποσό αυτό είναι περικομμένο κατά 62% (!), αφού πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια.

Της Ελισάβετ Μελετιάδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια.

Εξηγούμε  στο παιδί πως είναι ευθύνη του να θυμάται τις ασκήσεις που τους βάζει η δασκάλα για το σπίτι.

Του φτιάχνουμε έναν χώρο διαβάσματος . Προϋπόθεση πάντα, ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς φωνές, όπου υπάρχουν όρια.
Του ορίζουμε έναν σύντομο χρόνο διαβάσματος με ένα ρολόι μπροστά του. Όχι διάβασμα πολλών ωρών. 

Του Χρήστου Σπίγκου.

Ακούγαμε για φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν πολυκαταλαβαίναμε, και σφυρίζαμε αδιάφορα. 
 Βλέπαμε οικοπεδοφάγους, και από φόβο κλείναμε τα μάτια.
 Μας έλεγαν για μελλοντικές καταστροφές και κρυφογελάγαμε, με τη σκέψη ότι αν συμβεί στους «άλλους», θα τις εργαλειοποιήσουμε στη μάχη της ψήφου.
 Και η παράνοια των τελευταίων 200 ετών δεν έχει τέλος.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου στο Κιλκίς βιβλιοπωλεία με την έννοια του καταστήματος όπου πωλούνται βιβλία, πολύτομα συγγράμματα και περιοδικά δεν υπήρχαν. Τα αντίστοιχα καταστήματα πωλούσαν διάφορα είδη λιανικού εμπορίου και σε κάποια γωνιά είχαν σχολικά βιβλία και γραφική ύλη για τους μαθητές:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Μετά τη μάχη του Κιλκίς όταν στην κατεστραμμένη εγκαθίστανται οι πρώτοι οικιστές της, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Στρώμνιτσα, η πόλη μετονομάζεται σε Νέα Στρώμνιτσα. Με αυτό το όνομα παρουσιάζεται σε ανταποκρίσεις κάποιων Αθηναϊκών εφημερίδων όπως του ΣΚΡΙΠ (21-9-1913) χωρίς όμως να παραλείπεται και η παλιά ονομασία Κιλκίς που επεξηγηματικά τίθεται εντός παρενθέσεως.

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 20:26

Να παίξουμε και επίθεση

Συντάκτης:

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Προφανώς και ήταν χρήσιμη η σύσκεψη για να τεθούν κανόνες στην επέλαση των φωτοβολταϊκων πάρκων που στήνονται εική και ως έχει.
Προφανέστατο είναι επίσης ότι η παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κονόχρηστων (δημόσιων) εκτάσεων σε επενδυτές συνιστά καταστροφική πράξη για τους κτηνοτρόφους μας, γεγονός που επισημάναμε επανειλημμένα και σε κάθε ευκαιρία, όταν δηλαδή εισέρχονταν προς γνωμοδότηση οι ΜΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 19:45

Ανησυχίες: Ο Θανάσης, η Χαρά και το εμβόλιο

Συντάκτης:

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

Ο Θανάσης και η Χαρά γνωρίστηκαν λίγο πριν ξεσπάσει το πρώτο κύμα του covid, κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ, με τον πλέον γνωστό τρόπο των συνομιλιών στα social.
Το τραγικό ήταν πως μόνο μισή ώρα χώριζε το ζευγάρι, αλλά αυτή ήταν αρκετή για να μπουν ανάμεσα στη σχέση τα σύνορα δύο νομών.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η ετυμολογική προέλευση και εξήγηση της ονομασίας της πόλης του Κιλκίς παραμένει για πολλούς ένα άλυτο μυστήριο. Ελάχιστοι αποπειράθηκαν να ερμηνεύσουν το αίνιγμα του παράξενου αυτού τοπωνυμίου, το οποίο στις ιστορικές πηγές συναντιέται με τρεις βασικές μορφές και τις παραλλαγές τους:

Είμαστε στην καρδιά του δεύτερου χρόνου από τότε που η παγκόσμια κοινότητα μπήκε στη δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία στη χώρα μας έχει λάβει τα χαρακτηριστικά μιας επικίνδυνης, απρόβλεπτης και πολυδιάστατης κατάστασης.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραματικά, χιλιάδες  ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, η κοινωνία βιώνει μια άκρως απειλητική κατάσταση για την υγεία και την ψυχική ισορροπία.

Του Νίκου Κουζίνη.

Ο Κολοκοτρώνης μαθαίνει ότι οι Τούρκοι του Φαναριού, Ζαχαίοι, Μουτριζαίοι, Ζουρτσάνοι, ετοιμαζόντανε να πάνε στην Τρίπολη. Δεν του αρέσει διόλου. Δε θέλει να δυναμωθεί το κέντρο. Πρέπει να τους κτυπήσει. Χωρίζεται από τον Παπαφλέσσα και τους άλλους και παίρνει γοργά το δρόμο για την Καρύταινα. Το σώμα του κοντοστέκει για στιγμή. Οι αρχηγοί του προτείνουν να τραβήξουν για το Λιοντάρι.