Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 9:16:34 πμ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 20:01

Αθάνατος

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας, Μέλος Σύριζα Κιλκίς.

Κρεμασμένη από τη συνείδηση η πένα, πάλλεται αλλά στέκεται όρθια. Δονείται αλλά δεν παραιτείται από το χρέος της. Το βάρος της αβάσταχτα βαρύ. Το φορτίο μεταφοράς στο χαρτί τεράστιο. Ήχοι του επαναστατικού τραγουδιού και στίχοι που σπάνε την κρούστα της σιωπής ξεπηδούν από το πηγάδι της μνήμης κι από μέσα τους προβάλλει ο αγωνιστής, ο κομουνιστής, ο ιδρυτής των Λαμπράκηδων, ο εξορισμένος και φυλακισμένος, παγκόσμιας ακτινοβολίας μουσικός, Μίκης Θεοδωράκης.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 19:51

Οπλουργοί & έμποροι κυνηγετικών ειδών στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα όπλα που είχαν οι κυνηγοί του Κιλκίς προπολεμικά ήταν εμπροσθογεμή και οπισθογεμή μονόκαννα και σπανίως δίκαννα. Μερικοί χρησιμοποιούσαν και παλιά πολεμικά όπλα. Αργότερα επικράτησαν τα ένσφυρα δίκαννα -αυτά που είχαν «κόκορες»- ή τα άσφυρα δηλαδή αυτά που είχαν κρυμμένα τα «κοκόρια» και παρείχαν έτσι εκτός από την ασφάλεια και μια κίνηση λιγότερη κατά το γέμισμα.

Υπογράφουν οι: Αγγελική (Άντζελα) Πατούλια, Απόφοιτη Πανεπιστήμιου Κύπρου / Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, ΔΠΘ / Ασκούμενη Δικηγόρος Ναύπακτου και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος.

Ο απαισιόδοξος βλέπει σε κάθε λύση ένα πρόβλημα. Ο αισιόδοξος, σε κάθε πρόβλημα, μια λύση. Ο ρεαλιστής και στη λύση και στο πρόβλημα βλέπει μια ευκαιρία. Όλες και όλοι έχουμε γνωρίσει άτομα που είναι κάπως παράλογα αισιόδοξα.

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Το URBACT III είναι ουσιαστικά η τρίτη περίοδος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας, με 15χρονη ήδη ιστορία, που χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) καθώς και από τα κράτη μέλη. Το πρόγραμμα διαρκεί καθ’ όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ήδη προετοιμάζονται τα σχέδια για συνέχισή του, διότι όσοι φορείς και δήμοι επωφελήθηκα κρίνουν ήδη πολύ σημαντική τη συμβολή του. Το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιεί πόρους και τεχνογνωσία για να ενισχύσει την ικανότητα των πόλεων να βελτιωθούν σε τέσσερις τομείς: διακυβέρνηση, περιβάλλον, ένταξη και οικονομία. Η ελληνική euractiv καλύπτει με ρεπορτάζ και νέα τις βασικές εξελίξεις του URBACT τα τελευταία χρόνια.

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 21:58

Αχτναμές

Συντάκτης:

Η υπέρ των Ελλήνων και των Χριστιανών Διαθήκη του Μωάμεθ που εξαφάνισαν οι Τούρκοι, για να κάνουν ανεμπόδιστα τις φρικαλεότητές τους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης Θεολόγος, πρ. Λυκειάρχης.

Προλεγόμενα:

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 21:52

Στάχτη και σκόνη

Συντάκτης:

Του Παπαδόπουλου Ευστάθιου, Πολιτικού μηχανικού M.Sc.

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και δεκαετίες σε αυτή τη χώρα. Κυβερνήσεις νωχελικές και καταστρεπτικές σε κάθε τους πέρασμα και μια κοινωνία βυθισμένη σε ακραίες ψευδαισθήσεις. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Και σε αυτή τη χώρα έχουμε σπείρει αμέτρητους τοξικούς σπόρους. Τόσους πολλούς, που η τοξικότητα έχει καθιερωθεί ως κανονικότητα μέσα στην κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτή.

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 12:20

Τα βαθιά ... θολά νερά.

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Στην ευνομούμενη δημοκρατία εκ των ων ουκ άνευ, η λειτουργία μέσω αντιπροσώπων τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και σε επίπεδο κάθε μικρής ή μεγάλης συλλογικότητας.
Οι αντιπρόσωποι συγκροτούνται σε αποφασιστικό σώμα, με την αντιπαράθεση των διαφορετικών αντιλήψεων, περί του εκάστοτε πρακτέου, να καταλήγει πλειοψηφικά στο εκτελεστέο.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ο αριθμός των κυνηγών είχε πολλαπλασιασθεί και η κυνηγετική μανία είχε αρχίσει να καταλαμβάνει τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της κατάστασης αυτής από το μεγάλο συγγραφέα και μανιώδη κυνηγό Κώστα Ουράνη: «Πρώτα- πρώτα υπερπληθύνθηκαν οι κυνηγοί.

PEFMED: Ένα εργαλείο για τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος εταιρειών τροφίμων, αγροτών και κτηνοτρόφων

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Ο τομέας της αγροδιατροφικών προϊόντων, δηλαδή των γεωργικών και κτηνοτροφικών τροφίμων που καταναλώνουμε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών. Αποτελεί άλλωστε σημαντικό στοιχείο της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής.

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Η 12η Ιουλίου 2021 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ημερομηνία ορόσημο για τα επόμενα χρόνια της χώρας, ιδίως από αναπτυξιακή σκοπιά, καθώς η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως μέσω της πλατφόρμας SFC2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το τελικό κείμενο της εθνικής πρότασης για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Το νέο ΕΣΠΑ με τον τίτλο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας. Με την έγκριση η οποία αναμένεται έως τέλος Ιουλίου, πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δις ευρώ για τα επόμενα επτά έτη, από τα οποία πιστώσεις 20,9 δις ευρώ αφορά στην ενωσιακή στήριξη και ποσό 5,3 δις ευρώ αφορά στην εθνική συνεισφορά.