Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 1:23:25 μμ
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 10:01

ΔΕΔΔΗΕ, χθες και σήμερα. Αναζητείται συγγνώμη

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Η καινούργια Κυβέρνηση τοποθέτησε καινούργια Διοίκηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μια συνήθη μετεκλογική αναστάτωση, κάτι σαν έθιμο δηλαδή, που εδώ και 200 χρόνια είναι συνυφασμένο με τη νοοτροπία μας και που προβλέπεται να συνεχίσει, καλώς ή κακώς, για πολλά χρόνια ακόμα. 

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 08:10

Η αντιπαροχή στο Κιλκίς (μέρος 2ο)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η κατασκευή των πολυκατοικιών στηρίχθηκε στους Γενικούς Οικοδομικούς Κανονισμούς, τον ΓΟΚ του 1955 και αργότερα τον ΓΟΚ του 1973, που όπως γράφει η καθηγήτρια πολεοδομίας Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου «αναλαμβάνουν έναν αντιφατικό όσο τελικά αδιέξοδο ρόλο: να προωθήσουν αφ’ ενός τις δυνατότητες μέγιστης εκμετάλλευσης της αστικής ιδιοκτησίας και να επιβάλλουν ορισμένες στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές (κανόνες αερισμού, φωτισμού, στατικής επάρκειας) στο πλαίσιο μιας εξαντλητικής κερδοσκοπίας μικροϊδιοκτητών και μικροκεφαλαιούχων στη γη».

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 09:47

Μην παίζετε με το όνομα της Παιονίας

Συντάκτης:

Γράφει ο Γιάννης Αλίρης, δημοτικός σύμβουλος Παιονίας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 επ΄ ευκαιρία της συζήτησης για τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας Ευρωπού από “Ειρήνης’ σε “Σέλευκου Α΄ του Νικάτορος”, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Αθανάσιος Τζούρτζος και Χρήστος Δραγανίδης διατύπωσαν τη σκέψη, πως θα μπορούσε το ίδιο όνομα να δοθεί και στο Δήμο μας. Δηλαδή να μη λεγόμαστε Δήμος Παιονίας.

Γράφει η Φωτεινή Αρσλανίδου.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», (Γεώργιος Σεφέρης).

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 09:35

Αφιερωμένο στη γυναίκα

Συντάκτης:
Οχτώ του Μάρτη σήμερα. Μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, τη μάνα, την κόρη, τη σύζυγο. Σ' ένα πρόσωπο που από μόνο του είναι κι ένας κόσμος ολόκληρος.
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 19:59

Γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις... Yes She Can!

Συντάκτης:

Υπογράφουν οι κ.κ.: Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος ''London Metropolitan University'' / Τμήμα Χρηματοοικονομικής Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας. Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός.

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 10:29

Η τραγωδία του ανθρώπου

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου λέγε, τι βλέπεις; (Άξιον εστί. Τα Πάθη).

Γράφει ο Ιωσήφ Τσακίδης, γεωπόνος.

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται κυρίως -όχι όμως και αποκλειστικώς- στους Κιλκισιώτες και τους κατοίκους του Νομού Κιλκίς.

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 12:49

Τραγικός και Μοιραίος

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Ούτε και ο ίδιος ο Πούτιν μπορούσε να φανταστεί στις 23 Φεβρουαρίου τον βαθμό κατά τον οποίο θα γύριζαν μπούμερανγκ εναντίον του οι ενέργειές του. Ο ρώσος πρόεδρος έγινε το εργαλείο με το οποίο η ηγεσία των ΗΠΑ επιτυγχάνει στόχους που επεδίωκε εδώ και δεκαετίες.

Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 16:14

Η αντιπαροχή στο Κιλκίς (μέρος 1ο)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η πρώτη επταώροφη οικοδομή με μπετόν αρμέ, η οικοδομή Γιάνναρου στη γωνία Όθωνος και Φιλελλήνων, που χτίστηκε το 1917, προκάλεσε σοκ και δέος στους Αθηναίους με το θεόρατο ύψος της.