Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:43:12 μμ
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:50

Βολές κατά ριπάς του Κώστα Πινέλη

Συντάκτης:
Κοροϊδία για τις φτωχές αγροτικές οικογένειες και τα παιδιά τους, αποτελεί η τροπολογία για τις 500 υποτροφίες σε παιδιά αγροτών που εισάγονται σε γεωπονικές ή άλλες σχολές με αντικείμενο την «αγροτική ανάπτυξη»! Κοροϊδία, γιατί με την αντιαγροτική πολιτική της οδηγεί στην φτώχεια και στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, και γιατί  συνεχίζει την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:31

Παιδία της συμφοράς

Συντάκτης:
Ετούτο το ΙΤΑ αν δεν κάνουμε λάθος είναι τεχνοκρατικό όργανο. Δηλαδή κάτι σαν τεχνικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ. Δεν αποτελεί …βραχίονα της κυβέρνησης ώστε να υπεισέρχεται σκοπιμότητα κομματική ή μικροπολιτική
Αλλά τοτε τι σόι τεχνοκράτες είναι τούτοι που τράβηξαν μια γραμμή και συνένωσαν Χέρσο, Κρούσια, Δοίράνη και Μουριές. Έναν παλαβό του Κιλκίς να διορίζαμε και του ορίζαμε να συνενώσει τους 11 σε τρεις δήμους, σίγουρα καλύτερη πρόταση θα παρουσίαζε.
Ετούτοι οι τεχνοκράτες λοιπόν σίγουρα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και η εργασία τους αποτελεί άσκηση επί χάρτου. Κατά το κοινώς λεγόμενον τα παιδία παίζει.
Ούτε οι πρώτοι άσχετοι τεχνοκράτες είναι, ούτε οι τελευταίοι είναι.
Εδώ κάποτε κάποιοι τεχνοκράτες της Νομαρχίας μας για να τεκμηριώσουν, υποτίθεται, το αίτημά τους από την κεντρική διοίκηση παρουσίασαν το ν. Κιλκίς  με νομαρχιακό ΑΕΠ λίγο μικρότερο από του Ζαίρ!
Παιδία είναι άλλωστε και παίζει.
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:14

Αναλογίες

Συντάκτης:
Πριν 10 χρόνια όταν ιδρύθηκε ο δήμος Κρουσσών με 40 τόσους οικισμούς σε μια τεράστια έκταση αλλά με μικρό πληθυσμό τιτλοφορήσαμε το σχετικό ρεπορτάζ: «Δέκα δήμοι κι ένα …έγκλημα».
Αν το σχέδιο του ΙΤΑ για τρεις δήμους μεταξύ των οποίων και ο ενιαίος δήμος Χέρσου, Μουριών, Δοϊράνης και Κρουσσών, υλοποιηθεί τότε δικαιωματικά το σχετικό ρεπορτάζ θα έχει τίτλο «Δυο δήμοι κι ένα ….έκτρωμα».
Μόνο άσχετοι ή προβοκάτορες μπορούν να εμπνευστούν ένα δήμο όπου οι ακραίοι οικισμοί του θα απέχουν περισσότερα από 80 χιλιόμετρα, η μεταξύ τους επικοινωνία θα επιτυγχάνεται σε περίπου δυο ώρες, ενώ δεν θα υφίσταται οικισμός με περισσότερους από (πραγματικούς) χίλιους κατοίκους ώστε να διαδραματίσει το ρόλο της πρωτεύουσας.
Όλοι μαζί στο Κιλκίς ΝΑΙ, σπάσιμο στο λεκανοπέδιο Δοϊράνης με ή χωρίς το Χέρσο ΝΑΙ, αλλά η συνένωση με το δήμο Κρουσσών είναι λύση και για γέλια και για κλάματα. Θα τους το πει άραγε κανείς από το Κιλκίς;
 
Θ.Π.
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 14:36

Προς γνώσιν…

Συντάκτης:
Ασφαλώς και η Γουμένισσα είναι μικρή πόλη. Κάτι λιγότερο από το 1 /10 της Δράμας. Ασφαλέστατο επίσης να υποστηριχθεί ότι η νύφη του Πάικου δεν διαθέτει ούτε κτιριακή (σχολική) υποδομή για να εκπαιδεύσει φοιτητές, ούτε ξενοδοχειακή να τους φιλοξενήσει.
Κι όποιος διαφωνεί απλώς δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Επομένως ήταν περισσότερο από βέβαιο (και ορθολογικό) αν ιδρύονταν ένα τμήμα αμπελουργίας ΤΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα, να χωροθετούνταν οπουδήποτε αλλού καλλιεργείται η άμπελος. (Δράμα, Νάουσα,) Μάλιστα τα επιχειρήματα που προαναφέραμε θα αρκούσαν να απορριφθεί η αίτηση της Γουμένισσας ακόμα κι αν δεν υπήρχε άλλη ανταγωνιστική αίτηση.
Κατανοητά πάντα ταύτα. Αλλά ούτε η Γουμένισσα μίκρυνε χθες, ούτε εξαφανίστηκαν οι σχολικές και ξενοδοχειακές υποδομές της προχθές.. Επομένως όσοι σήμερα νοιώθουν υποχρεωμένοι να απολογούνται γιατί «χάθηκε» το ΤΕΙ Αμπελουργίας θα ήταν λογικότερο να δώσουν εξηγήσεις γιατί υποσχέθηκαν Τμήμα Αμπελουργίας ΤΕΙ στη Γουμένισσα.  
Τόσο απλά και τόσο λογικά.
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 15:20

Ευαγγελικά

Συντάκτης:
Τα παιδία παίζει με την αυτοδιοίκηση. Για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες αναγκάζονται να συνάψουν δάνεια οι δήμοι, αλλά το προέχον για τους κυβερνώντες είναι να συνενωθούν εκ νέου. Για λόγους ορθολογικής και οικονομικής λειτουργίας, ισχυρίζονται.
Όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τους ρωτούσες που θα βρουν λεφτά για να χρηματοδοτήσουν τις υποσχέσεις τους, απαντούσαν: Θα περιορίσουμε το σπάταλο κράτος. Θυμάται κανείς να κατάργησαν κάποιο από τους αχρείαστους κρατικούς οργανισμούς. Ίσα ίσα, για να ικανοποιήσουν τα «δικά τους παιδιά» προσέθεσαν αργομισθίες. Δυο αντιπρόεδρος είχε ο ΕΛΓΑ, πέντε - ζωή νάχουν- όρισε η γαλάζια «οικονόμα», κατά τα άλλα, διακυβέρνηση.
Στα υπουργεία το ρήμα κλέβω κλίνεται σε όλες τις φωνές, όλες τις εγκλίσεις και όλους τους χρόνους
Αφήστε το πλιάτσικο στην «ελεύθερη αγορά» όπου ισχύει ο νόμος της ζούγκλας.
Το γκουβέρνο όμως αποφάσισε να κάνει οικονομίες στην αυτοδιοίκηση.
Καλά το λέει το Ευαγγέλιο. Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι.
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:45

Όλα τα είχαμε…

Συντάκτης:
Η ακρίβεια στο φόρτε της…η αγορά στενάζει, κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται, η διαφθορά αγγίζει υπουργικά γραφεία, αλλά για την κυβέρνηση το μείζον θέμα του τόπου είναι η ανάγκη για συνενώσεις ήδη συνενωθέντων δήμων.
Σου λέει ο καθηγητής υπουργός Εσωτερικών. Εκεί που έχουμε όλους τους Έλληνες να μας βρίζουν καθημερινά, γιατί δεν τους κάνουμε να βρίζονται μεταξύ τους και να αφήσουν ήσυχους εμάς;
Γνωστό το κόλπο. Όταν η πολιτική ατζέντα δεν σε συμφέρει, προσπαθείς να την αλλάξεις.. Μόνο που επειδή είναι παλιό,  ελάχιστα θα βοηθήσει. Πέραν των άλλων μπορεί να αποβεί και μπούμεραγκ. Διότι ενόσω ούτε η ακρίβεια υποχωρεί, ούτε τα πορτοφόλια παχαίνουν το πιθανότερο είναι να επιχειρήσει η κυβέρνηση τον «Καποδίστρια 2» και να την υβρίζουν περισσότερο οι «δικοί» της από τους αντιπολιτευόμενους.
Ή το ακόμα χειρότερο, να σταματήσουν όλοι να υβρίζουν. Αμάχητον τεκμήριον ότι οι θεατές ανεμίζουν…μαντήλια.
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:17

Τάδε έφη Σωκράτης του Σάββα Τσουφλίδη

Συντάκτης:
Στην απολογία του ο Σωκράτης στο Βαρναλικό κείμενο μιλώντας για την χώρα των ιδεών λέει: Οποιος μπει σ’ αυτηνε μια φορά παθαίνει το δυστύχημα του Τειρεσία που είδε την Παλλάδα κατάγυμνη. Στραβώνεται για πάντα!
Αν ζούσε σήμερα ο μεγάλος φιλόσοφος θα έλεγε: Όποιος μπει στον Τειρεσία μια φορά κηλιδώνεται για πάντα. Θα είναι δαχτυλοδειχτούμενος στον περίγυρό του, και οι τράπεζες, όλοι οι δημόσιοι φορείς θα τον αντιμετωπίζουν σαν πολίτη ευτελούς κατηγορίας. Και στον Τειρεσία δεν μπαίνουν οι βουλευτές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και τα διάφορα αιμοχαρή ανθρωποειδή που διοικούν τις πολυεθνικές. Μπαίνει ο αγρότης, ο εργάτης, ο μικροβιοτέχνης.
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:13

Οι ΗΠΑ, ο«λαγός» και η «αρκούδα»

Συντάκτης:
Το επεισόδιο της Γεωργίας έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η σύντομη (με μακροϊστορικούς όρους) περίοδος όπου η Αμερική ήταν η μοναδική υπερδύναμη έληξε. Υπήρξε πράγματι ένα «παράθυρο», αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, χωρίς αντίπαλον δέος. Η Κίνα ήταν αβέβαιη για τον ρόλο που ήθελε να παίξει και η Ευρώπη νοιαζόταν περισσότερο για την ευζωία, παρά για τον ρόλο της υπερδύναμης. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν.
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν σοβαρό στρατηγικό κεφάλαιο, χρήματα, στρατό, διπλωματία στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν προς Καμπούλ και το Ιράκ μοιάζει με παζλ που έχει σπάσει χωρίς ελπίδα επανασυγκόλλησης.
Ο πρόεδρος Μπους ξέρει καλά πως μπορεί να μιλάει σκληρά απέναντι στο Ιράν ή τη Ρωσία, αλλά στην πράξη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει φερέγγυα την απειλή στρατιωτικής επέμβασης σε άλλο μέτωπο. Η Αμερική έχει υπερχρεωθεί θεαματικά και δεν έχει τα χρήματα ή τον στρατό για άλλη στρατιωτική περιπέτεια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 12:36

"Βολές κατά ριπάς" του Κώστα Πινέλη

Συντάκτης:
Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, τόπου φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η περιοχή αυτή δεν είναι μακριά από την Ελλάδα. Έχουν σχέση με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, την προσπάθεια υποκίνησης μειονοτικών ζητημάτων, την κρίση στην Τουρκία, το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή, τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν, τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας από τους Αμερικάνους στην Τσεχία και Πολωνία. Τις επιπτώσεις βέβαια από το αλληλοφάγωμα τις υπόκεινται οι λαοί της περιοχής.
+
Ξέρετε ποιον έχει σύμβουλο ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι που εκτελώντας τους σχεδιασμούς και τις εντολές των Αμερικάνων, Νατοικών και της ΕΕ ξεκίνησε τον πόλεμο; Τον κ. Α. Ρόντο. Που προκύπτει πάντα σύμβουλος κάποιου, εκεί που ανακατεύει πολέμους ο ιμπεριαλισμός. Όπως ήταν Σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Τότε που η ελληνική κυβέρνηση παρίστανε τον τροχονόμο και έδειχνε το «περάστε» στα Νατοϊκά στρατεύματα για να αιματοκυλήσουν τη Γιουγκοσλαβία.
Τι είναι επιτέλους αυτός ο Α Ρόντος; Ε; τι είναι; Έλα μου ντε..
+
Κάποιοι πάντως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Είναι αυτοί ακριβώς που θ’ άπρεπε να αντιλαμβάνονται μερικά πράγματα. Τι γίνεται σύντροφε; Με ρώτησε ένας. Θα κάνουμε καμιά διαδήλωση ενάντια στους Ρώσους; Πιστεύει(;) ακόμη ότι η Ρωσία έχει σοσιαλισμό και άρα εμείς την υποστηρίζουμε !!!!
+
Όπως και κάποιοι ακούγοντας αυτά που λέμε, τις πολιτικές μας θέσεις, όσα υποστηρίζουμε,  μέσα στο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που επικρατεί σήμερα, μας έχουν για γραφικούς, για βλαμμένους!!…. πάντως  προτιμάμε να είμαστε βλαμμένοι, παρά ..αβλαβείς για το ιμπεριαλιστικό σύστημα, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την Νέα Τάξη Πραγμάτων…
+
Όχι, δεν υπάρχει τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ούτε αφαιρούνται εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, ούτε οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας. Τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και η συνδικαλιστική δράση είναι ελεύθερη και κατοχυρωμένη. Όσα αντίθετα λέγονται, είναι στο μυαλό των κομμουνιστών που βρίσκονται στον…..κόσμο τους. Μάλιστα! Πάντως όσα καταγγείλαμε δεν αφορούν όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι;
+
Παλιά, στα πλαίσια της αντιπαράθεσης με τους Πασόκους λέγαμε το γνωστό. «Υπάρχουν δύο Σοσιαλισμοί. Ο υπαρκτός αυτός που οικοδομείται στις σοσιαλιστικές χώρες) και ο ανύπαρκτος (η Σοσιαλδημοκρατία). Ο ένας, ο υπαρκτός, ανατράπηκε από τον ανελέητο πόλεμο του ιμπεριαλισμού, κυρίως οικονομικό, αλλά και από τα λάθη που έγιναν στην διαδικασία οικοδόμησής του. Ο άλλος, ο ανύπαρκτος (η σοσιαλδημοκρατία), εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτος και μάλιστα έγινε ο άλλος πυλώνας στον οποίο στηρίζεται το κεφάλαιο για να διαιωνίζει την κυριαρχία του.
+
Πως είναι δυνατόν να παίρνουμε τόσα μετάλλια, μια χώρα 10 εκ. ανθρώπων και με ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές; Δέστε στο ν. Κιλκίς τι υποδομές υπάρχουν και θα βγάλετε συμπεράσματα. Ήταν επόμενο να μας «βάλλουν στο μάτι» και να μας μουρλάνουν στους ελέγχους για ντόπα.

Χιροσίμα δεν ξεχνάμε…
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 12:34

11 ημέρες νεκρός στο στρατόπεδο

Συντάκτης:
Επί 11 ημέρες βρίσκονταν νεκρός σε αποθήκη του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Κιλκίς, στο στρατόπεδο Καμπάνη και σε απόσταση μόλις 60 μέτρων από τα μαγειρεία, 21χρονος νεοσύλλεκτος από τη Θεσσαλονίκη χωρίς να εντοπισθεί το πτώμα του!
Ο νέος κατατάχθηκε στις 6 Αυγούστου και την επόμενη μέρα δεν παρουσιάσθηκε στην αναφορά. Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου ειδοποίησαν τους γονείς του νεοσύλλεκτου, ο οποίος δηλώθηκε αδικαιολογήτως απών και οι έρευνες σταμάτησαν, για να βρεθεί χθες σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη, κοντά στις εγκαταστάσεις των μαγειρείων, αλλά και σε μονάδα ανακύκλωσης του στρατοπέδου. Το πτώμα του εντόπισαν άλλοι φαντάροι, που όλες αυτές τις μέρες διαπίστωσαν ότι αναδυόταν μια έντονη δυσοσμία από την αποθήκη και χθες αποφάσισαν να μπουν μέσα και να δουν τι συμβαίνει.
Εκεί βρήκαν τη σορό του άτυχου νεαρού, με πολιτική περιβολή και σε προχωρημένη σήψη, και αμέσως ειδοποίησαν τους αρμόδιους. Δίπλα του βρέθηκαν υπνωτικά χάπια και σύριγγες…
Πως διάολο ένας νεοσύλλεκτος, που δεν βγήκε από την πύλη του στρατοπέδου, δεν αναζητήθηκε μέσα σ’ αυτό;