Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:57:24 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 11:32

Ο δεκάλογος του τρόμου

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
1. Στους Ναούς δεν απαιτείται Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test. Το κατανοώ, χωρίς να συμφωνώ.
2. Στα super markets το ίδιο. Δεν το κατανοώ και δεν συμφωνώ.
3. Το ίδιο και στα φαρμακεία. Το κατανοώ και συμφωνώ.
Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 11:02

Υπαίθριοι φωτογράφοι

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Οι πρώτοι υπαίθριοι φωτογράφοι εμφανίσθηκαν στην Ελλάδα γύρω στα 1912-13. Με το επάγγελμα αυτό ασχολήθηκαν και ορισμένοι πρόσφυγες από τη Ρωσία, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά το 1922.

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 22:49

Προτροπή & παρακίνηση προς εμβολιασμό

Συντάκτης:

Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος.

….Για τους  ανόητους, δάσκαλος δε γίνεται η λογική αλλά η συμφορά.

Δημόκριτος, 470-370 π.Χ.

Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Χριστοφορίδης, Φυσικός – Τεχνικός Δικτύων  Η/Υ Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κιλκίς.

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 11:46

Η Παλιά Νομαρχία Κιλκίς (μέρος ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τη δεκαετία του 1920 το Διοικητήριο, που είχε σωθεί κατά τη διάρκεια της μάχης αλλά είχε υποστεί σοβαρές φθορές, όπως δείχνουν φωτογραφίες της εποχής εκείνης, παρέμενε σε οικτρή κατάσταση. Ο δικηγόρος Επαμεινώνδας Σωτηριάδης, μετέπειτα βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, με αφορμή την επίσκεψη του Ι. Μεταξά ως υπουργού συγκοινωνιών της Οικουμενικής κυβέρνησης το 1927 αναφέρει στο προσωπικό του ημερολόγιο:

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 20:54

Ένα ΑΛΜΑ πιο ΓΡΗΓΟΡΟ από την φθορά!

Συντάκτης:

Υπογράφουν οι κ.κ.:
- Βόσσου (Μάγδα) Μαγδαληνή, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών / Ιδιωτική Υπάλληλος
- Μπακογιάννη Μαρία, Πτυχιούχος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Παν. Αιγαίου (Ρόδος), Κατ.: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Πάντειο Πανεπιστήμιο / Αρθρογράφος
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 20:52

Η Παλμύρα της Συρίας θύμα του ισλαμικού μένους

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Κι άλλη μια πολιτιστική κληρονομιά χάθηκε…θύμα κι αυτή του υπέρμετρου θρησκευτικού μένους, θύμα της αμάθειας, της άγνοιας, της βίας, και εγκληματικότητας των Tζιχαντιστών…
Η Παλμύρα ή Tadmor της Π. Διαθήκης ήταν μία πόλη όαση μέσα σε μια άνυδρη και αφιλόξενη έρημο, με τους μικρούς αμμόλοφους, που οικοδομεί ο εκάστοτε Λίβας, ήταν τόπος ανάπαυσης των καραβανιών ύστερα από τα νωχελικά ταξίδια των χιλιάδων χιλιομέτρων στις εσχατιές της ανατολής…εμπορικό κέντρο από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους.

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 10:46

Η Παλιά Νομαρχία Κιλκίς (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το διοικητήριο κτίζεται την περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας όταν το Κιλκίς είναι πλέον μια μεγάλη πόλη που αριθμεί περί τους 5.000 κατοίκους και είναι έδρα του καζά του Αβρέτ Χισάρ του σατζακίου Θεσσαλονίκης. Το 1899 ο καζάς του Αβρέτ Χισάρ σύμφωνα με τον Νικολαΐδη, που βασίσθηκε εν μέρει σε πίνακες των τουρκικών αρχών και εν μέρει σε επίσημα στοιχεία των χριστιανικών κοινοτήτων, ανερχόταν σε 35.202 κατοίκους. Γνωρίζουμε μάλιστα και την ημερομηνία των εγκαινίων του Διοικητηρίου που είναι η 17 Μαρτίου 1896.

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Πριν από σαράντα χρόνια αισθάνθηκα μεγάλη χαρά, όταν μου ανακοινώθηκε η πρόσληψή μου στη ΔΕΗ.
Η ευκαιρία να εργαστώ σε ένα κανονικοποιημένο εργασιακό περιβάλλον και η καθημερινή αίσθηση της εξυπηρέτησης του πολίτη μου έδιναν φτερά να βελτιώνω συνεχώς τον εαυτό μου και τους γύρω μου.
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 18:28

Πως ήταν το Κιλκίς το 1911

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο «Οδηγός του Ιγγλέση» υπό τον πλήρη τίτλο «Ιγγλέσης Νικόλαος Γ., Οδηγός της Ελλάδος, απάσης Μακεδονίας, της Μικράς Ασίας μετά των νήσων του Αρχιπελάγους και των νήσων Κρήτης – Κύπρου – Σάμου» εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1905 και κάθε τεύχος του κάλυπτε περίοδο δυο ετών.

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 20:25

Μια ιταλική καταγραφή για την 28η Οκτωβρίου 1940

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Ο υπολοχαγός Καμπιόνε σημειώνει στο ημερολόγιο της μεραρχίας: «28η Οκτωβρίου 1940. Ξημερώματα στις 6 και 15 αρχίζουν οιεχθροπραξίες.

Είναι η επέτειος της πορείας προς την Ρώμη (γιορτή του καθεστώτος Μουσολίνι). Δύο συντάγματα πεζικού, το 31ο και το 32ο, αποτελούνταν την βάση των δυο φαλαγγών βορείως και νοτίως στον τομέα της μεραρχίας μας υποστηριζόμενα από ορειβατικό πυροβολικό, από ιπποκίνητο και από πυροβόλα των 150 διέρχονται  τα  ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο ουρανός είναι πολύ συννεφιασμένος.

Πυκνή ομίχλη περιβάλλει τα βουνά. Η ορατότητα είναι σχεδόν στο μηδέν Τα τμήματά μας προελαύνουν σε όλη την έκταση τουμετώπου της επιθέσεως χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, υποστηριζόμενα από ορεινό πυροβολικό λόγω της μικρής ορατότητας, και φθάνουν την νύχτα σε ορισμένα χωριά επί του ελληνικού εδάφους σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η επιχείρηση διεξήχθη με αλλεπάλληλα κλιμάκια, μεθοδικά με απόλυτη ηρεμία, εξαιρέσει μερικών σποραδικών πυροβολισμών η αραιών τυφεκιοβολισμών εκ μέρους των τμημάτων που βρίσκονται σε επαφή με τον εχθρό κοντά στα κατοικημένα κέντρα κατά των κατευθύνσεων της εισβολής.

29η Οκτωβρίου. Η βροχή που άρχισε από χθες το βράδυ εξακολουθεί ραγδαία, δυσκολεύοντας σημαντικά τον εφοδιασμό και επιβραδύνοντας την προέλαση του πεζικού, το οποίο προχωρεί προς τους καθορισμένους αντικειμενικούς σκοπούς Το 37ο  σύνταγμα  πεζικού έχει φτάσει στους Φιλιάτες αξιόλογη ελληνική κωμόπολη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα, όπου θα μείνει επί μερικές μέρες προς παρασκευήν του νέου άλματος προς τα εμπρός και ευθυγραμμισθεί με τα άλλα τμήματα τα προελεύνοντα στον ίδιο τομέα.

Πρέπει να συντονισθεί η συγκλίνουσα ενέργεια  όλων των τμημάτων για να παραβιασθεί η διάβαση του Καλαμά, σημαντικού ποταμού που έχει πλημμυρίσει λόγω των βροχών. Το πεζικό ακολουθούν αμέσως οι «Έφιπποι Οδηγοί» (δηλ. το 19ο  σύνταγμα ιππικού) για να χρησιμοποιηθούν σε πεδινές περιοχές μόλις τα τμήματα μας περάσουν τηνορεινή ζώνη ορισμό των μαχόμενων στρατευμάτων. Το βράδυ έρχεται να δώσει αναφορά ο διοικητής του πυροβολικού της  μεραρχίας. Πρόκειται να ρυθμισθεί ο τρόπος της δράσεως του πυροβολικού δια την διάβαση του ποταμού Καλαμά, ο οποίος θα αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, σε περίπτωση αντιστάσεως των Ελλήνων.

30η Οκτωβρίου. Η επίμονη βροχή που συνεχίζεται μέρα-νύχτα με θύελλες, δυσκολεύει τις κινήσεις του στρατού και τις επιβραδύνει. Οι Μελανοχιτώνες που ήσαν στην άμεση διάθεση της Διοικήσεως της Μεραρχίας και μέναν κοντά σε αυτήν προωθούνται επίσης. Η όλη κίνηση στην Διοίκηση την ημέρα αυτή είναι ζωηρότατη. Αύριο το στρατηγείο θα μεταφερθεί εις την Βέρβα, ένα χωριό επί των ελληνοαλβανικών συνόρων. Ξαφνικά,αργά το δείλι, φθάνουν 900 εργάτες οι οποίοι πρόκειται να εργασθούν για την επισκευή του τμήματος της οδού από την Κονίσπολι της Αλβανίας έως τους Φιλιάτες, επί του Ελληνικού εδάφους. Τους μεταφέρουν φάλαγγες φορτηγών αυτοκινήτων φορτωμένων με υλικό, ενώ βρέχει και φυσά δυνατός άνεμος. Οι εργασίες ξεκινούν αμέσως, με έκτακτη δραστηριότητα.

Οι ειδήσεις από τα προελαύνοντα στρατεύματα είναι αθησυχαστικές.  Συναντούν ελάχιστη αντίσταση. Έξαφνα το βράδυ, σαν κεραυνός σε καθαρό ουρανό, έρχεται η ανακοίνωση ότι σκοτώθηκε στους Φιλιάτες ο διοικητής του 32ου συντάγματος. Αποτελεί σημαντικότατη απώλεια ο θάνατός του κατά την αρχική φάση των επιχειρήσεων, γιατί στερεί το σύνταγμα του γέρου διοικητού εκτιμώμενου από τους υφισταμένους του, ιδίως από τους στρατιώτες. Ο συνταγματάρχης είχε πάει στο παρατηρητήριο του πυροβολικού για να εξετάσει ο ίδιος από πού προήρχετο η βολή μίας εχθρικής πυροβολαρχίας, η οποία παρενοχλούσε τα στρατεύματα τα συγκεντρωθέντα στους Φιλιάτες. Εκεί στο παρατηρητήριο τον πέτυχε μια εχθρική οβίδα και τον κομμάτιασε. Ήταν ο μόνος αξιωματικός που έπεσε κατά την πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Ο θάνατός του προκάλεσε γενική και ειλικρινή θλίψη, που ήταν ακόμη μεγαλύτερη, γιατί το τραγικό γεγονός επήλθε ενώ τόσο λαμπρά εξελισσόταν οι επιχειρήσεις.

31η Οκτώβρη. Το πρωί στις 6 αρχίζει η μετακίνηση της Διοικήσεως προς την Βέρβα!

1η Νοέμβρη.Ύστερα από μέρες βροχής και ανέμου και ύστερα από το χθεσινό χαλάζι ο καιρός σήμερα είναι ωραίος κι ο ήλιος καταυγάζει τα άσπρα σπιτάκια της ορεινής αυτής κωμόπολης. Ζωηρά κίνησις στην Διοίκηση τηςμεραρχίας, λόγω των επιχειρήσεων που θα διεξαχθούν μετά την διάβαση του ποταμού Καλαμά. Το πρωί πετούν επάνω από το μέρος που βρισκόμαστε 9 αεροπλάνα «Καπρόνι» σε πυκνό σχηματισμό κατευθυνόμενα προς νότο, προφανώς για να βομβαρδίσουν εχθρικές θέσεις.

2α Νοεμβρίου. Προετοιμασίε για μεταφορά στους Φιλιάτες.

3η Νοεμβρίου. Μεταφερόμεθα με τις ίδιες πάντοτε δυσκολίες, από ημιονικούς οδούς, στους Φιλιάτες. Στους Φιλιάτες, όπου έχει συγκεντρωθεί πολύς στρατός και τώρα βρίσκεται και η Διοίκηση της μεραρχίας, επικρατεί γενικώς ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και επιθέσεως. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έμεινε στην πόλη και οι Αρχές που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν την θέση τους, παραμένουν τελείως αδιάφορες για την άφιξή μας. Δύο οβίδες πέφτουν ακριβώς μέσα στην πλατεία. Κανείς δεν κινείται. Και όμως η πλατεία είναι γεμάτη από αυτοκίνητα μεταγωγικά, στρατιώτες ακόμη δε και πυρομαχικά που έχουν ξεφορτωθεί πρόχειρα, έχει δε κατακλυσθεί από τους ντόπιους. Οι δυο οβίδες που έπεσαν μέσα στην πλατεία, αν είχαν πέσει στα πυρομαχικά θα είχαν προκαλέσει μεγάλες απώλειες, σε ανθρώπινες ζωές και υλικό. Ο νεοκατασκευασμένος δρόμος αποτελείται μόνο από μια λωρίδα χώματος, δίχως κατάστρωμα. Είναι γεμάτος λάσπη, νερά και άφθονες πέτρες....Η Διοίκηση της μεραρχίας έχει εγκατασταθεί στο νεόκτιστο σχολείο. (Φιλιατών). ( Προετοιμασίες για πέρασμα Καλαμά)!..

4η Νοεμβρίου. Έρχεται από τα Τίρανα ο Διοικητής του Μηχανικού για να επιστατήσει στην ζεύξη του ποταμού όταν θα συντελεσθεί η διάβασή του.Την ίδια ώρα φθάνουν και τρεις αξιωματικοί δημοσιογράφοι, πολεμικοί ανταποκριτές, ο ένας του γραφείου τύπου και προπαγάνδας, ο άλλος του «Τζορνάλε ντ' Ιτάλια» και ο τρίτος της «Γκαζεττα ντελ Πόπολο». Το βράδυ έρχεται από τα Τίρανα ο αρχηγός ενός σώματος άτακτων Αλβανών για ν' ανακοινώσει ότι την ημέρα της ενάρξεως των εχθροπραξιών είχε απώλειες τρεις νεκρούς και δυο τραυματίες. Ταυτόχρονα ήρθαν στους Φιλιάτες κι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αλβανίας κι ένας υπάλληλος του Υπουργείου των Εξωτερικών για να εξετάσουν αν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν αμέσως την δράση τους στην Κωμόπολη.... Αύριο θα εξαπολυθεί αληθινή θύελλα πυρός…

5η Νοεμβρίου. Από την 10η χθες το βράδυ τα εχθρικά πολυβόλα βάλουν σφοδρώς κατά της παρατάξεως μας, στον ποταμό Καλαμά. Αργότερα βάλλουν και το εχθρικό πυροβολικό. Στις 9 το πρωί εμφανίζονται πάνω μας τα πρώτα αεροπλάνα και αδειάζουν τις βόμβες τους σε ένα σημείο όχι ενδιαφέρον. Κατά τις δέκα βομβαρδίζονται στόχοι κοντά στους Φιλιάτες.

Συγκλονίζονται όλα τα σπίτια της Κωμόπολης. Οι πρώτες πληροφορίες ότι στοιχεία δύο ταγμάτων του 32ου πέρασαν τον Καλαμά, αναγκάζουν τον Μέραρχο να μου δώσει εντολή να εξακριβώσω την αλήθεια και συγχρόνως να εξετάσω που πρέπει να ζευχθεί ο ποταμός με γεφυρόσκαφα. Κατά τις 11 επιβαίνω στην μοτοσικλέτα ενός αγγελιοφόρου  και πηγαίνω στον ποταμό.

Σε καμπή του δρόμου, που οργώνεται από το εχθρικό πυροβολικό, συναντώ τον πρώτο τραυματία. Κατά μήκος του δρόμου διακρίνω κι άλλους. Βρίσκω τον συνταγματάρχη παρατηρητή ο οποίος με ενημερώνει ότι ομάδα στρατιωτών προσπαθούν να βάλουν καλώδιο για να περάσουν τον ποταμό. Στις 4 το απόγευμα αφού υποσθήκαμε αισθητές απώλειες εγκαταστήσαμε τη γέφυρα και τμήματα μας πέρασαν απέναντι.

6η Νοεμβρίου. Απόλυτη ηρεμία ακολουθεί την σφοδρή χθεσινή δράση, που κατέληξε στην διάβαση του ποταμού. Κατά τις 8 το πρωί εχθρικά αεροπλάνα ανατινάζουν την γέφυρα, που με τόσους κόπους είχαμε εγκαταστήσει το βράδυ. Ένα εχθρικό αεροπλάνο ήταν αληθινά υπέροχο. Κατέβαινε κάθετα σχεδόν στα 30 μέτρα μέσα στη στενή κοιλάδα. Τα τμήματά μας είχαν προελάσει 12 χιλιόμετρα από εδώ, έως την Βάρφανη.

7η Νοεμβρίου. Ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις για την προέλαση της μεραρχίας έρχεται διαταγή από το Σώμα Στρατού να σταματήσει η προέλαση να οπισθοχωρήσουν τα στρατεύματα και να σχηματίσουν ισχυρό προγεφύρωμα στον Καλαμά με κέντρο την Βρυσέλλα όπου είχε δημιουργηθεί η γέφυρα με τα γεφυρόσκαφα. Μετά μάθαμε για τις ελληνικές νίκες στο υπόλοιπο μέτωπο της Ηπείρου. Οι Έλληνες είχαν φθάσει στην Κορυτσά.

17η Νοέμβρη. Προετοιμασία υποχώρησης.

18η Νοέμβρη. Υποχώρηση. Στις 10 έρχεται να δώσει αναφορά ο Ταγματάρχης-Διοικητής των άτακτων Αλβανικών σωμάτων, μαζί με δύο Αλβανούς αξιωματικούς, και λέει ότι οι Αλβανοί ετοιμάζονται να μας εγκαταλείψουν. Επειδή πρόκειται περί συμμοριτών που αποτελούνται από κάθε καρυδιάς καρύδι.

(Από το βιβλίο ¨Κάτι για το Φιλιάτι¨ του Γιώργου Κώτση-Φιλιάτες 2011)