Άρθρα Συνεργατών
Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.
Αν η ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) θεωρήθηκε από τους φιλέλληνες το «ευτυχές σφάλμα» και αναγνωρίστηκε ως η «πιο τίμια νίκη από καταβολής κόσμου» αντίθετα για τους Γάλλους και κυρίως για τους Άγγλους ήταν το «ατυχές σφάλμα», γι’ αυτό και η συντηρητική κυβέρνηση των Τόρηδων παρέπεμψε σε δίκη τον ναύαρχο Κόρδιγκτον, που προΐστατο του συμμαχικού στόλου στο Ναυαρίνο και τον αντικατέστησε με άλλον.
Γράφει ο Νίκος Σιάνας.
Την παραποτάμια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Μικροδάσους κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως τα Τέμπη του Κιλκίς και νομίζω πως έχουν. Είναι το πιο στενό σημείο του Αξιού από τους Ευζώνους προς Πολύκαστρο, ένα πανέμορφο τοπίο χειμώνα – καλοκαίρι, ένας τόπος που προσφέρεται για στιγμές απόδρασης και χαλάρωσης.
Η κόπωση συμπόνιας στο χώρο της Υγείας τον καιρό της πανδημίας Covid-19
Συντάκτης: Eidisis.grΣυνέντευξη της Βαλέριας Καρακάση υποψήφιας Διδάκτορος Δ.Π.Θ. στην Αναστασία Θεοδωρίδου.
Η κόπωση συμπόνιας είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τους επαγγελματίες Υγείας κυρίως αυτή την περίοδο της πανδημίας. Στο θέμα αυτό τοποθετείται επιστημονικά η Βαλέρια Καρακάση, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της στη διερεύνηση των δεδομένων αυτού του φαινομένου της περιόδου αυτής.
Υπογράφουν οι:
- Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία, Απόφοιτη Τμήματος Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας Ξενοδοχειακών Δραστηριοτήτων.
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνείς Σπουδές, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διπλωματία, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.
Αγνωστες Μάχες της Επανάστασης του 1821: Οι Μάχες των Βρυσακίων και του Σταυρού
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Νίκου Κουζίνη.
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ.
Ο Ομέρ Βρυώνης, θέλοντας να εξουδετερώσει την επανάσταση στην Εύβοια, για να έχει τα χέρια του ελεύθερα προς εύκολη καθυπόταξη της Ανατ. Στερεάς και κατόπιν της Πελοποννήσου, έφθασε στη Χαλκίδα από τη Θήβα με 2.000 στρατιώτες τον Ιούλιο του 1821.
Του Στέφανου Παραστατίδη.Ας δούμε τη σημερινή κατάσταση της χώρας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό τη μορφή ερωτημάτων:- Εμβολιάζουμε με αριθμούς ρεκόρ; Είναι το πρώτο ερώτημα και προφανώς δεν ισχύει.
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Ένα δελτίο τύπου και μια φωτογραφία, ο επίλογος μιας αρχής που αρνήθηκε να έλθει. Την εμπόδισε η απαξίωση του μηνύματος της κάθε εκδοχής Πρωτομαγιάς.
Τα παράσημα πολλά, και περισσότεροι οι βαθμοφόροι. Μα τα παράσημα δεν τα δίνει πια η αγωνία του εύβουλου πολίτη, αλλά η πειθαρχία του άβουλου κομματικού οπλίτη, με κίνδυνο να καταλήξουν από εύσημα των σημαντικών σε διακριτικά του ασήμαντου.
Γράφει ο Κώστας Πινέλης.
Φέτος, συμπληρώνονται 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας.
Του Χρήστου Σπίγκου.
Ως θιασώτης της τεχνοκρατικής λογικής, προσπαθούσα πάντα να μην παρασύρομαι από την έξαψη του εύηχου συνθήματος, να μη γοητεύομαι από τη «σιγουριά» της ιδεοληψίας και να μη στέργω την εκτόνωση του θεάματος που προσφέρει ο ατελέσφορος επαναστατικοφανής ακτιβισμός.
Του Γιώργου Περπερίδη, ιατρού, πρώην διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου.
Τον Μάρτιο του 2011 στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης και στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι Διοικητές των Νοσοκομείων και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις δομές υγείας του νομού για τον υγειονομικό χάρτη του νομού, είχα καταθέσει ως Συντονιστής Διευθυντής του Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 7 σημείων, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό και το οποίο έγινε αποδεκτό και από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λομβέρδο κατά την επίσκεψη του στο Νομό μας λίγο αργότερα.