Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:12:09 μμ

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η ετυμολογική προέλευση και εξήγηση της ονομασίας της πόλης του Κιλκίς παραμένει για πολλούς ένα άλυτο μυστήριο. Ελάχιστοι αποπειράθηκαν να ερμηνεύσουν το αίνιγμα του παράξενου αυτού τοπωνυμίου, το οποίο στις ιστορικές πηγές συναντιέται με τρεις βασικές μορφές και τις παραλλαγές τους:

Είμαστε στην καρδιά του δεύτερου χρόνου από τότε που η παγκόσμια κοινότητα μπήκε στη δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία στη χώρα μας έχει λάβει τα χαρακτηριστικά μιας επικίνδυνης, απρόβλεπτης και πολυδιάστατης κατάστασης.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραματικά, χιλιάδες  ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, η κοινωνία βιώνει μια άκρως απειλητική κατάσταση για την υγεία και την ψυχική ισορροπία.

Του Νίκου Κουζίνη.

Ο Κολοκοτρώνης μαθαίνει ότι οι Τούρκοι του Φαναριού, Ζαχαίοι, Μουτριζαίοι, Ζουρτσάνοι, ετοιμαζόντανε να πάνε στην Τρίπολη. Δεν του αρέσει διόλου. Δε θέλει να δυναμωθεί το κέντρο. Πρέπει να τους κτυπήσει. Χωρίζεται από τον Παπαφλέσσα και τους άλλους και παίρνει γοργά το δρόμο για την Καρύταινα. Το σώμα του κοντοστέκει για στιγμή. Οι αρχηγοί του προτείνουν να τραβήξουν για το Λιοντάρι.

Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 20:10

Για τον Μίκη

Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Κάποιες σκέψεις για τον μεγάλο Μίκη που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι του στην αιωνιότητα.

Είναι από τους ελάχιστους πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως που το όνομά τους ταυτίστηκε με τη χώρα τους. Ο Θεοδωράκης συμβόλιζε, ήδη από τη δεκαετία του 1960, την Ελλάδα και οι περισσότεροι ξένοι τον ταύτιζαν με αυτήν.

Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 10:01

Κράτος Δικαίου ή του ...άδικου;

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στο Κράτος Δικαίου  ο νόμος συμβάλλει στην κανονικοποίηση της ζωής μας, και η ορθή εφαρμογή του αποτρέπει, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, περιττές διενέξεις.
Οι τελευταίες συνήθως συμβαίνουν είτε μεταξύ πολιτών, είτε μεταξύ  πολίτη και συναλλασσόμενου με αυτόν κρατικού οργάνου.
Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 19:38

ΑΧΤΝΑΜΕ(Σ), η Διαθήκη του Μωάμεθ (ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης Θεολόγος, πρ. Λυκειάρχης.

Η υπέρ των Ελλήνων και των Χριστιανών Διαθήκη του Μωάμεθ που εξαφάνισαν οι Τούρκοι, για να κάνουν ανεμπόδιστα τις φρικαλεότητές τους.

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 19:37

Τρεις οικογένειες δρόμος…

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Από τη δημοκρατία στην οικογενειοκρατία είναι τρεις οικογένειες δρόμος. Όταν μια χώρα κυβερνάται από την ίδια οικογένεια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο το πολίτευμα αυτό δεν είναι δημοκρατικό, αλλά οικογενειοκρατικό, και παρεκβατικό κατ’ ουσία της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 18:03

Το Ξινό Νερό του Μεταλλικού

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο οικισμός του Μεταλλικού, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Γιάννες, είναι από τους παλαιότερους στο νομό Κιλκίς. Σε σωζόμενα τουρκικά κατάστιχα των μέσων του 15ου αι., όπως γράφει ο Απόστολος Βακαλόπουλος, πολλά χωριά της Μακεδονίας μνημονεύονται με τους τιμαριούχους τους. Ανάμεσά τους αναφέρεται ο Χασάν Μανιασή, ως τιμαριούχος του χωριού Γιανέσεβο, ο οποίος πρέπει να ήταν εξισλαμισμένος παλιός βυζαντινός προνοιάριος, όπως δείχνει το επίθετό του Μανασής.

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 18:59

47 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη.
Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη. Η μέρα αυτή δεν αποτελεί απλά τη γενέθλια μέρα ίδρυσης ενός κόμματος, αλλά και μία εμβληματική πράξη οριστικής μετάβασης και εδραίωσης της Δημοκρατίας στη χώρα, που λίγες μέρες πριν είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα από την εισβολή του Αττίλα και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 20:25

Ανασχηματισμός, εξοστρακισμός ή αλαζονεία;

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.

Ο εκάστοτε ανασχηματισμός εμπεριέχει δυσκολία για την εκάστοτε κυβέρνηση. Αποτελεί διαδικασία αυτοκριτικής και ανάλυσης λαθών ή αστοχιών, η οποία καταλήγει στην επανεκκίνηση. Ο Πρωθυπουργός έκανε χρήση του “εργαλείου” αυτού μετά από ένα καλοκαίρι πανδημίας, εγκληματικότητας και πυρκαγιών. Οι πολιτικές επιλογές λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο συνθηκών, που εν προκειμένω διαμορφώθηκε στους τρεις προαναφερθέντες τομείς. Εκεί, στόχευσε ο κ. Μητσοτάκης.