Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 2:33:18 πμ
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 21:49

Το σχολείο της Κοινότητας Πλαγίων

Συντάκτης:
Ἔρευνα - Παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης.
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 20:53

Δέσποινα Ξιφιλίδου: Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Στάθηκα σιωπηλή απέναντι από τον αναστηλωμένο βωμό της Περγάμου μέσα στο Μουσείο του Βερολίνου. Η σιωπή μου ένας αναστοχασμός μιας πολιτισμικής ανάδυσης του παρελθόντος.

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 15:43

Ντο θέλετε; Άντρα να διοικεί μας ή άντραν να γαμεί μας;

Συντάκτης:

Θανάσης Βαφειάδης: Από το βιβλίο του Κώστα Χορομίδη «Μέρες δύσκολες και καλές»:

«Παραπέρα από της «Καρβουντζάβας» το σπίτι, απλώνονταν σιτοχώραφα, καπνοχώραφα και, ύστερα, το βυρσοδεψείο του «Πετσά» και η πολύ γνωστή στο Κιλκίς «Πετσάβα».

Με χαρά διάβασα το βιβλίο του Τάσου Αμανατίδη «Κιλκισιακό Οδολόγιο». Ανυπόκριτα συγχαίρω τον συγγραφέα, αλλά και την εταιρεία «ΚΟΥΚΑΚΗ» που στήριξε οικονομικά την έκδοσή του.

Το κόστος της θέρμανσης είναι κάτι που προβληματίζει πολλά νοικοκυριά. Το πόσο βαθιά θα μπει το χέρι στην τσέπη φέτος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως για παράδειγμα η περιοχή κατοικίας, η μόνωση και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης. Το Pricefox στην νέα έρευνα για το κόστος θέρμανσης συγκρίνει τις τιμές για τον φετινό χειμώνα ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης μετά και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για τις επιδοτήσεις.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 10:41

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στα Πλάγια Παιονίας

Συντάκτης:
Γράφει ο Θεόδωρος Π. Μποράκης. Ὁ Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Παρασκευῆς Πλαγίων διοικητικὰ ὑπάγεται στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καὶ Πολυκάστρου, ἐνῶ πρὶν τὸ ἔτος 1991 ὑπαγόταν στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πολυανῆς καὶ Κιλκισίου.
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 20:49

Στις ντισκοτέκ στις παλιές ντισκοτέκ (Μέρος ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το 1978 όλοι σχεδόν οι κάτω των 30 ετών κάτοικοι του Κιλκίς είδαν στον κινηματογράφο του Σταμπουλή την ταινία «Πυρετός το Σαββατόβραδο» με τον Τζον Τραβόλτα και το τραγούδι Stayin alive των Bee Gees έγινε ο νέος εθνικός ύμνος.

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 20:47

Από την Μητριαρχία στην Πατριαρχία

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η πρώτη κοινωνία στη Γη ήταν η μητριαρχική, καθώς ήταν ταυτισμένη με τη γυναίκα, που ως μάνα πρόσφερε ζωή στο παιδί της, θηλάζοντας το.  Η Πατριαρχία εφαρμόστηκε μετά, μέσω της εξημέρωσης των βοοειδών από τον άνδρα και της άροσης της γης. Τα οικόσιτα ζώα με πρώτη την κότα βοήθησαν πολύ τον άνθρωπο να επιζήσει.

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 20:45

Ας μας δούνε τα παιδιά μας να «εξελισσόμαστε»

Συντάκτης:

Της Ελισάβετ Μελετιάδου.

Τι να δοκιμάσουμε: Επικεντρωνόμαστε σε «εμάς», στο να μας εξελίξουμε ψυχικά. Ας χρησιμοποιήσουμε τη σχέση με τα παιδιά μας ως καθρέφτη, για να ψάξουμε αυτά που δεν έχουμε λύσει και «να γεμίσουμε τα δικά μας κενά, χωρίς να προσδοκούμε τα ίδια να μας τα γεμίσουν». 

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 20:36

Τα Λογικά και τα Παράλογα: Το φουρνέλο

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το γνωρίζαμε ως Κήπο. Το αποκαλούν Πάρκο της οδού Βενιζέλου ή απλώς Πάρκο. Αλλά ούτε για κήπο πρόκειται ούτε για πάρκο.