Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 9:33:34 μμ

Πολιτιστικά

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 14:44

Τα Χριστούγεννα στον Πόντο...

Συντάκτης:

xristougenna-ston-ponto-paliaΣτον Πόντο μετονόμασαν το μήνα Δεκέμβριο, Χριστιαννάρτς, από τη γέννηση του Χριστού. Το τσουχτερό κρύο, τα χιόνια και οι γιορτές των Χριστουγέννων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μήνα.

horygiΤο γηροκομείο Κιλκίς επισκέφθηκε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωρυγίου για να  προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του λίγη χαρά, ψυχαγωγία και  χειροποίητα εδέσματα, που τα ετοίμασαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες  του συλλόγου.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 13:57

Η φωτιά των Χριστουγέννων Έθιμο « Κόλιντε »

Συντάκτης:

kolinte-polupetroΣτο χωριό μας το Πολύπετρο αναβιώνουμε κάθε χρόνο ένα έθιμο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το ονομαζόμενο «Κόλιντε». Το έθιμο αυτό ανάγετε στα χρόνια της γέννησης του Χριστού και έχει σχέση με την γέννηση του Θεανθρώπου.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 13:54

"Το εικονοστάσι του Κιλκίς"

Συντάκτης:

mpamphs1Την Τετάρτη 11-12-2013, στην αίθουσα του κέντρου νεότητας της Γουμένισσας, έγινε η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου φωτογραφικό – Λεύκωμα των 329 νεκρών, του ν, Κιλκίς, που έπεσαν στα βουνά της Β. Ηπείρου, κατά των ορδών του Μουσολίνι το 1940.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 13:41

20 χρόνια Πολυάνειο Ωδείο

Συντάκτης:

polyuaneio-pdeio-2013Το 1993 ο μακαριστός Απόστολος, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, ο οποίος έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα Ωδείο στην Ι. Μητρόπολη.

lhxh-100-hrononΣε μια πανηγυρική, αλλά ταυτόχρονα συγκινητική ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού του Δήμου Κιλκίς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μάχη και την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς. Ειδικότερα, η αυλαία του προγράμματος εορτασμού

konstantinidhs-nikos-poeΤον 13ο αιώνα, ο βασιλιάς της Σερβίας, Στέφανος Νεμάνια, απευθυνόμενος μέσω επιστολής στο γιο του, του  λέει:
Πρόσεξε, αγαπητό μου παιδί, τη γλώσσα όπως την πατρίδα σου. Μια λέξη μπορεί να χαθεί, όπως μια πόλη

ag-georgios-goumenissas1- Και μην τολμήσει κανείς να σκουπίσει τον αγιασμό… προειδοποίησε τους μαθητές της Γουμένισσας ο Μητροπολίτης Δημήτριος καθώς  με την αγιαστούρα του ράντιζε τους πιστούς με το αγιασμένο και με κομμάτι του Τίμιου Ξύλου νερό.

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 23:47

Δραστηριότητες του Λυκείου Ελληνίδων

Συντάκτης:

lykeio-ellhnidon-Ομιλία – Απογευματινό τσάι
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς σας προσκαλεί στην απογευματινή του εκδήλωση την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 6 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων, Μητροπόλεως 11. Θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης με θέμα «Ορθοδοξία και οικογένεια». Σας καλούμε να συμμετέχετε στην συγκεκριμένη εκδήλωση και με αφορμή το θέμα της ομιλίας να προχωρήσουμε σε μία, σίγουρα, ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 23:46

“Κιλκίς: χθες, σήμερα, αύριο...”

Συντάκτης:

ekthesh-100-xronia-kilkisΜε την πολύπλευρη εικαστική έκθεση “Κιλκίς: χθες, σήμερα, αύριο...” στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή τους από το Κιλκίς  ή που έχουν ζήσει ή συνδέσει τη ζωή τους με τον τόπο μας, θα κλείσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ελεύθερου Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία “ΤΕΧΝΗ”.