Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 3:10:17 πμ

Αγροτικά νέα

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 07:09

Τι αλλάζει για νέους αγρότες στο ΕΣΠΑ

Συντάκτης:

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, παρουσία του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)  η απόφαση για την εφαρμογή του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ύψους 304.989.343 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 06:49

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για αγροτική ανάπτυξη

Συντάκτης:

Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την αγροτική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης. Στο περιθώριο της παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Κιλτίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Δασική Περιφέρεια του όρου Τρόοδος και  είχε συνεργασία με τις Δασικές Αρχές της περιοχής.

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 08:04

Μεγάλη μέρα για τους αγρότες

Συντάκτης:
 Να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση! Αυτή ήταν η παραίνεση που εξέφρασαν σχεδόν όλοι εκ των ομιλητών κατά την τελετή εγκαινίων της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου της Αρτζάν το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου.. Ένα από τα όνειρα του αγροτικού κόσμου έγινε πραγματικότητα κατά το ήμισυ και πλέον, αφού παραδίνεται προς χρήση αρδευτικό δίκτυο 12.000 στρεμμάτων, της 2Ζ φάσης, στα οποία θα προστεθούν άλλα 4.000 στρέμματα με επέκταση της εργολαβίας κατά 3 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης.
Αιρετή διοίκηση απέκτησαν πλέον οι αγρότες του Κιλκίς αναβαθμίζοντας τη συνδικαλιστική παρουσία τους μέσω του συγκροτημένου συλλόγου «Το Κιλκίς». Η πρώην συντονιστική επιτροπή αγώνα που καταξιώθηκε με τους αγώνες της αποτελεί πλέον θεσμικό όργανο εκφράζοντας την φωνή των αγροτών του νομού. Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 108 αγρότες από όλο το νομό προσήλθαν στις κάλπες στα γραφεία του συλλόγου και εξέλεξαν την πρώτη αιρετή διοίκηση.
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:18

Δεν αντέχουμε πια. Νέο ραντεβού στους δρόμους

Συντάκτης:
 Στα 70 περίπου τρακτέρ στην υφασμάτινη ταινία έγραφε μόνο μια μόνο λέξη: «Πωλείται». Αρκούσε ωστόσο για να περιγράψει την απελπισία των αγροτών του νομού. Τα προβλήματά τους τελειωμό δεν έχουν, αλλά  στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το υπόμνημα που έστειλαν  περιέχει μόνο τα πλέον επείγοντα. Τα συνόψισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης:
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 08:45

Πλήρης νηνεμία στην αγορά σίτου

Συντάκτης:
Το ιδιότυπο παιχνίδι τακτικής εμπόρων και ενώσεων με αντικείμενο την τιμή του σκληρού σίτου συνεχίζεται χωρίς εκπλήξεις. Οι ενώσεις, μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς και της Αξιούπολης,  περιμένουν τους εμπόρους να ενδιαφερθούν και οι έμποροι - εταιρίες περιμένουν τις ενώσεις να προσφέρουν στις τιμές που επιθυμούν.
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 06:13

Πριμοδότηση εκρίζωσης οινοποιήσιμων αμπελώνων

Συντάκτης:
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο θα ισχύσει το μέτρο της πριμοδότησης της εκρίζωσης καθαρά οινοποιήσιμων αμπελώνων. Οσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο, μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς, μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2008.
Η εξατομίκευση των ζημιών ανά αγρότη και καλλιέργεια στα σιτηρά είναι το επόμενο βήμα μετά την γενική αξιολόγηση των καταστροφών από τα κλιμάκια της διεύθυνσης αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Κιλκίς. Η περιοχή της Πλαγιάς - Κορομηλιάς και Μεταλλικού είναι αυτές που επλήγησαν ισχυρότερα, ενώ η καταστροφή ήταν εντονότερη στο μαλακό σιτάρι και το κριθάρι  και ηπιότερη στο σκληρό. Μάλιστα οι καταστροφές στο σκληρό, στην ποικιλία με άγανο είναι ακόμα μικρότερες.
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 04:35

Προώθηση βιολογικής γεωργίας μέσω EQUAL

Συντάκτης:
Με μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα βιολογικά προϊόντα έκλεισε από το δήμο Πολυκάστρου το πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας equal. Η equal αποτελεί εργαλείο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στοχεύει στην πειραματική εφαρμογή και διάδοση νέων τρόπων καταπολέμησης των διακρίσεων και της ανισότητας στον τομέα της απασχόλησης.
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 07:42

Πρόλαβε και «θέρισε» το χαλάζι

Συντάκτης:
 Άνοιξαν οι ουρανοί το απόγευμα της Δευτέρας και δυστυχώς δεν έβρεξαν μόνο νερό. Σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων του νομού έπεσε πυκνό και μεγάλο σε όγκο χαλάζι με αποτέλεσμα η ημίωρης διάρκειας χαλαζόπτωση να αφανίσει τα σιτηρά. Η λωρίδα γης που καλύπτει την Πλαγιά, την Κορομηλιά, το Χέρσο και το Ελευθεροχώρι, το Σταυροχώρι και το Μεταλλικό, τον Βαπτιστή και τις Καστανιές σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ήταν έτοιμη, όπως και η μεγαλύτερη πεδινή έκταση του νομού να δεχθεί τις θεριζαλωνιστικές μηχανές καθώς το σιτάρι ωρίμασε. Δυστυχώς πρόλαβε, σε μια χρονιά που εκπλήρωνεε όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί αποδοτική και λόγω παραγωγής και λόγω τιμής, να «θερίσει» το χαλάζι.