Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 10:45:13 πμ

Αγροτικά νέα

Η Τράπεζα Πειραιώς, με το διευρυμένο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Τραπεζικής ενισχύει την παρέμβασή της στη στήριξη της αλυσίδας αξίας του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα μέσω του μοντέλου ολιστικής προσέγγισης που έχει αναπτύξει, με χρηματοδοτήσεις που αφορούν πλέον και τη λιανική διάθεση καθώς και την προβολή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων ελλήνων παραγωγών.

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 21:02

Απειλές υπό έλεγχο

Συντάκτης:

Αν και περικυκλωμένος από νομούς και την ΠΓΔΜ που πάσχουν από σημαντική εξάπλωση της οζώδους δερματίτιδας ο ν. Κιλκίς εμφανίζεται θωρακισμένος, όσο αυτό επιστημονικά είναι εφικτό, από την καταστροφική ασθένεια των βοοειδών. Μέχρι σήμερα από το Φθινόπωρο του 2015 όταν και εμφανίστηκε η ασθένεια στην χώρα, πιστοποιήθηκε μόνο ένα κρούσμα σε μονάδα του Βαπτιστή και έχουν σφαγεί τα 25 ζώα της εκμετάλλευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ν. Σερρών έχουν πιστοποιηθεί 44 κρούσματα και έχουν σφαγεί 3.200 ζώα, ενώ πολλά κρούσματα καταγράφηκαν στους ν. Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας.

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 22:26

Αγορά για κλάματα. Αγρότες σε απόγνωση

Συντάκτης:

Ο θερισμός των σιτηρών ολοκληρώθηκε στο νομό και μαζί με αυτόν εξέλιπε πάσα ελπίς συντήρησης έστω του εισοδήματος των παραγωγών.
Η σοδειά αποδείχτηκε απλώς καλή  για τα παραγωγικά δεδομένα του νομού αφού η μέση απόδοση δεν θα αγγίξει καν τα 250 κιλά/στρέμμα. Σε πείσμα όσων υπεραισιόδοξων πριν το θερισμό ή ακόμα και κατά τη διάρκειά του εκλάμβαναν  ως μέση απόδοση τις μέγιστες αποδόσεις ορισμένων αγροτεμαχίων σε διάσπαρτες περιοχές του ν. Κιλκίς.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παιονίας, με στόχο την συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση των αγροτών, έχει δημιουργήσει γραφείο προγραμμάτων για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και συμβουλευτικής. Το νέο γραφείο συμβουλευτικών υπηρεσιών αναλαμβάνει την σύνταξη και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων,

Γράφει ο Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc
Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη  Τηλ : 6944324715 – 2310587254
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Skype : dmtriantafyllidis

 

Πριν λίγες ημέρες υπέπεσε στην αντίληψη μου η προσπάθεια που κάνουν οι Τσέχοι να κλέψουν το ‘’Ελληνικό Γιαούρτι’’ με τις ευλογίες της ΕΕ, και την ανικανότητα κυρίως, των Ελληνικών Κυβερνήσεων, των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών όλων των Κομμάτων, και των Υπηρεσιακών Παραγόντων του Υπ.Α.Α.Τ.

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 23:27

Ανοιχτές τιμές, βροχές και μέτρια παραγωγή

Συντάκτης:

Τα τρία κακά της μοίρας τους βιώνουν και φέτος οι σιτοπαραγωγοί, δηλαδή η συντριπτικά μεγαλύτερη ομάδα αγροτών του νομού.

Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 22:20

Αϊδαρίνης: Στις Νότες του Ξινόμαυρου

Συντάκτης:

Είναι μια γιορτή κρασιού, αλλά και πολιτισμού συνάμα, αυτή που οργανώνει την προσεχή Κυριακή το οινοποιείο Αϊδαρίνη στη Γουμένισσα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα.
Οι οικοδεσπότης, τα αδέλφια Αϊδαρίνη, δεν θα φιλοξενήσουν και ξεναγήσουν μόνο τους επισκέπτες  στο Οινοποιείο. Ούτε θα περιοριστούν στις γευστικές δοκιμές οίνων και εδεσμάτων. Στις «Νότες του Ξινόμαυρου» ο πολιτισμός διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Προανάκριση για διερεύνηση τέλεσης  του αδικήματος «παρακώλυσης συγκοινωνιών» διενεργεί η Αστυνομία Κιλκίς κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν ήδη  από την περασμένη εβδομάδα  να καταθέσουν τρεις αγροτοσυνδικαλιστές  (Γ. Λασκάκης, Αλ. Σημαιοφορίδης …) για όσα διαδραματίστηκαν στο ν. Κιλκίς με επίκεντρο τα τελωνεία και τη Δ.Ο.Υ. Κιλκίς, όπου οι αγρότες τον περασμένο Ιανουάριο – Φεβρουάριο  κατέβηκαν στους δρόμους για να πιέσουν την κυβέρνηση κυρίως στα θέματα του ασφαλιστικού και φορολογικού.

Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 23:05

Αρχίζει η διαδικασία ενίσχυσης νέων Αγροτών

Συντάκτης:

Δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων μετά το καλοκαίρι προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και του μέτρου εκκίνησης επιχείρησης από νέους αγρότες.

Γράφει ο Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc, Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη, Τηλ: 6944324715 – 2310587254, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Skype: dmtriantafyllidis

 

Λόγω επαγγέλματος, έχει τύχει πολλές φορές  να ακούσω συζητήσεις αγροτών ή να συζητήσω με αγρότες, αυτό το οποίο μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι η άγνοια τους για θέματα που τους αφορούν άμεσα, και η αδυναμία να συνεργασθούν  μεταξύ τους, για το καλό τους.
Στο  παρελθόν άκουγα πάντα με έκπληξη, ότι τους έφταιγαν οι περιορισμένες Εθνικές ποσοστώσεις του Αγελαδινού Γάλακτος,  που δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν ή δεν μπορούσαν ή δεν έβρισκαν να αγοράσουν, το 2015 όμως οι ποσοστώσεις στην παραγωγή Αγελαδινού Γάλακτος καταργήθηκαν και σε συνδυασμό με το εμπάργκο από την Ρωσία, είχαν σαν αποτέλεσμα την ταχεία κατάρρευση των τιμών του παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος στην χώρα, τις μεγάλες εισαγωγές, το κλείσιμο πολλών Αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παρήγαγαν Αγελαδινό γάλα, την υπερχρέωση τους, την σφαγή των ζώων, το κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων και άλλα πολλά δυσάρεστα.