Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 8:56:00 μμ

Αγροτικά νέα

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 22:28

Απ. Τζιτζικώστας: Μέτρα στήριξης ΤΩΡΑ για το γάλα

Συντάκτης:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικά της γαλακτοπαραγωγής, λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης για το θέμα έκρουσε σήμερα από τις Σέρρες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν βγει τα οριστικά δικαιώματα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και να καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης. Σε επιφυλακή και ετοιμότητα είναι ο ΑΣ Παιονίας που θα επωμιστεί το έργο της συγκέντρωσης και υποβολής των αιτήσεων των παραγωγών, αναφέροντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει την διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων από τους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι η καταλυτική ημερομηνία είναι 16 Μαΐου 2016 και μόνο με καταχώρηση πρωτοκόλλου μπορούν να προστεθούν χωράφια εως τις 31 Μαΐου 2016.

Η σύνθλιψη των τιμών παραγωγού στα επίπεδα των 29-34 λεπτών/λίτρο επιφέρει το τελικό χτύπημα σε μια καταρρέουσα από πολλά χρόνια αγελαδοτροφία και οδηγεί σε περαιτέρω παραγωγική ερημία την οικονομία του νομού.
Και οι 70 περίπου εναπομείναντες  αγελαδοτρόφοι αναζητούν τρόπους να «ξεφορτωθούν» την εκμετάλλευση καθώς δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά με τη νέα κατάπτωση των τιμών γάλακτος που τους ανακοίνωσαν οι γαλακτοβιομηχανίες, ουσιαστικά απαιτείται πλέον να χρηματοδοτούν εξ ιδίων τη συνέχιση της εκμετάλλευσής τους.

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 22:45

Αιτήσεις από μελισσοκόμους -

Συντάκτης:

Στα πλαίσια του Προγράμματος Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας Μελιού έτους 2016 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κιλκίς ενημερώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δικαιολογητικών για τις Δράσεις "ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ" και "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ" (μετακινήσεις) είναι η 28-4-2016.

Η απόφαση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνδέσει τις ενισχύσεις των Κτηνοτρόφων με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους, δείχνει ότι πολλά πράγματα δεν πηγαίνουν καλά σε αυτό το τόσο σημαντικό για την χώρα  Υπουργείο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δασαρχείου Κιλκίς στις 30 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Τερπύλλου με θέμα: "Ο πολλαπλός ρόλος των δασών, και οι προοπτικές ολοκληρωμένης δασοτουριστικής ανάπτυξης των δασικών περιοχών των Κρουσσίων"

Αναδεικνύοντας 503 τυχερούς αγρότες που έλαβαν συνολικά €40.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε αγρότες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του 2015, και είχαν πραγματοποιήσει στη διάρκεια της χρονιάς αυτής, τουλάχιστον μία συναλλαγή με την κάρτα τους.

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 21:55

Χαριστική βολή στους αγελαδοτρόφους

Συντάκτης:

Τέλος εποχής για τους αγελαδοτρόφους. Μέχρι και τον τελευταίο μήνα, τον Μάρτη αποτελούσαν συλλεκτικό είδος. Από την άλλοτε κραταιά εκμετάλλευση που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και  αριθμούνταν σε περισσότερους από 5000 οι αγελαδοτρόφοι περιορίστηκαν μετά την «εξυγίανση» της ζώνης γάλακτος το 1994-1995 σε λιγότερους  από 3.000.

Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης,
Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc
Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη
Τηλ : 6944324715 – 2310587254
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Skype : dmtriantafyllidis

 

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα (Ε.Π.Ι.Π.) διέπονται από τον Κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.
Ως ονομασία προέλευσης νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν :

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 21:51

Έκτακτη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους

Συντάκτης:

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη, η Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Λεπτομέρειες εφαρμογής του κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2015/1853 της Επιτροπής για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους».