Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 2:17:39 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380

Αρθρογραφία

Του Γιώργου Φλωρίδη.

Με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, ήρθαμε ξανά αντιμέτωποι με τις παθογένειες που παραμένουν στο σώμα της χώρας και που για να αποβληθούν οριστικά, χρειάζεται η πολιτική να κατανοήσει, επιτέλους, τον εαυτό της ως παραγωγό αποτελεσμάτων και όχι εύκολων συνθημάτων.

Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 22:09

Η Έξοδος προς την Ελευθερία

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων του 1826 έγινε, ως γνωστόν, η Έξοδος του Μεσολογγίου. Έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά για αυτήν την κορυφαία στιγμή της Επανάστασης. Και, πράγματι, στην ιστορία ενός λαού υπάρχουν γεγονότα που ξεφεύγουν από το στενό ιστορικό πλαίσιο και εισέρχονται στον χώρο του θρύλου. Αναμφισβήτητα, μια τέτοια στιγμή ήταν η Έξοδος.

Γράφει ο Γιώργος Μάνος, συγγραφέας.

Οι πρόγονοί μας, όταν ήρθαν «από την Πατρίδα», κουβάλησαν ο καθένας ένα μικρό μπόγο με λίγα πράγματα απ’ το βιος τους. Αυτός ο μπόγος έγινε η μαγιά να ξαναστήσουν καινούργιο σπιτικό. Εκτός, όμως, από αυτόν τον μικρό μπόγο, κουβάλησαν ακόμη έναν, πολύ πιο βαρύ και πολύ πιο μεγάλο, και τον παρέδωσαν σε μας. Και μας είπαν:

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 20:52

Β. Αθανασιάδης: Οινομαγειρείον “Η Κληματαριά”

Συντάκτης:
Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.
Από το 1872 που κατασκευάστηκε και λειτούργησε ο σιδηρόδρομος στα μέρη μας από την Οθωμανική κυβέρνηση, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Καρασουλίου για 90 χρόνια (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960) ήταν το κέντρο διακίνησης ανθρώπων και αγαθών κυρίως προς Θεσσαλονίκη αλλά και προς Γευγελή.
Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 10:54

99 χρόνια μοναξιάς

Συντάκτης:

Γράφει η Σαββίδου Παρθένα (Νούλα), Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποψήφια Βουλευτής  Ν. Κιλκίς.

Γνωστή επιχείρηση σοκολάτας στην Ελβετία, αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή της σε όμορη χώρα ( Σλοβακία ) για δικούς της λόγους.

Στο λογότυπό της η επιχείρηση, χρησιμοποιούσε γνωστό βουνό της χώρας της. Η Ελβετία, ως σοβαρό κράτος, απαγόρευσε στην εταιρεία να χρησιμοποιεί στο λογότυπό της το συγκεκριμένο βουνό, εάν και εφ’ όσον η εταιρεία μεταφέρει την επιχείρησή της.

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 20:45

Καρκίνος του προστάτη

Συντάκτης:

Γράφει ο Πέτρος Θάνος, Ουρολόγος & Ανδρολόγος.

Ο προστάτης στον άντρα είναι ένας αδένας ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται από την ηλικία των 50 ετών ετησίως και για την πιθανότητα αναπτύξεως καρκινωμάτων. O Καρκίνος του προστάτη και η συχνότητα αναπτύξεως του καρκίνου είναι αυξημένη για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει η παρακολούθηση να αποτελεί προτεραιότητα στον άντρα της ηλικίας αυτής.

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 13:25

Σκλήρυνση στάσης

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Ανδρεανίδης.

Μετά την χθεσινή προγραμματική γενική συνέλευση του Π.Τ. Συνταξιούχων Ο.Τ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του  Προέδρου του Πανελλήνιου 30.000 μελών Συλλόγου πρότεινα την σκλήρυνση της στάσης του φορέα μας του κάθε φορέα των πολιτών του κάθε πολίτη απέναντι στους ‘ιδιώτες’ και τους υπηρέτες τους και την λογική του ξεπουλήματος μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 09:12

Παρθένα (Νούλα) Σαββίδου: Το κέντρο βάρους

Συντάκτης:

Γράφει η Παρθένα (Νούλα) Σαββίδου, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ελληνικής Λύσης, Υποψήφια Βουλευτής Ν. Κιλκίς.

Στη ζωή όλα τα πράγματα έχουν το δικό τους Κέντρο Βάρους. Η οικογένεια ως Κέντρο Βάρους έχει τα παιδιά. Όλες οι ενέργειες, αποσκοπούν στη φροντίδα, την αγάπη και ασφάλεια των παιδιών.
Οι γλωσσολόγοι έχουν ως Κέντρο Βάρους τη γλώσσα. Σωστά θεωρούν τη γλώσσα ως ζωντανό οργανισμό, ο οποίος εξελίσσεται στη διάρκεια των αιώνων και δεν αποτελεί μόνο στοιχείο επικοινωνίας αλλά είναι εθνικός πυλώνας.
Τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν την Ελλάδα, έχουν το δικό τους Κέντρο Βάρους: Την παραγωγή χρέους.

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 09:02

Μια βραδιά με την Ένωση Ποντίων Ελβετίας

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

…Νοέμβριος του 1975 ένα φθινοπωρινό απόγευμα του Σαββάτου στη Ζυρίχη. Όπως κάθε Σάββατο οι
Έλληνες γονείς περιμένουν να τελειώσουν τα μαθήματα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Μεταξύ αυτών και ο Θεόδωρος Μουρουζίδης από την Λεκάνη Καβάλας. Με τέσσερις λέξεις καταφέρνει να συγκινήσει και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους ποντιακής καταγωγής Έλληνες που παρευρίσκονταν.

Γράφει η Μάνια (Μαρία) Παναγιωτίδου, Υποψήφια βουλευτής Κιλκίς - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το τραγικό δυστύχημα στα  Τέμπη και το εθνικό πένθος στο οποίο βυθιστήκαμε όλοι άλλαξε νομίζω πολλών την σκέψη και την θεώρηση των πραγμάτων. Είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και στην καθεμία από εμάς.