Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 1:35:08 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380

Αρθρογραφία

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 23:21

Ο Λόρδος Κάρινγκτον στο Πολύκαστρο

Συντάκτης:

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Στο μέσο της φωτογραφίας ο Λόρδος Κάρινγτον (Peter Alexander Rupert Carington, 6th Baron Carrington, Baron Carington of Upton, 6 June 1919 – 9July 2018), και η συνοδεία του.

Αριστερά ο πρόεδρος της Κοινότητας Δήμος Καμπουρούδης και δεξιά στο άλλο άκρο ο αντιπρόεδρος Διογένης Μαυρίδης.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 22:06

Μάρτιος 1823 – Η κρίσιμη καμπή

Συντάκτης:

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΣ.

Πριν διακόσια χρόνια, τον Μάρτιο του 1823, δύο χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, σημειώνεται ένα κρίσιμο γεγονός: ο τότε υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζορτζ Κάνιγκ αναγνωρίζει τους επαναστατημένους Έλληνες ως «εμπόλεμο έθνος». Και ξεκινά μαζί τους επαφές και συνομιλίες, ανεπίσημες μεν, ουσιώδεις δε.

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 16:33

"Δια του θανάτου εις την αθανασία"

Συντάκτης:

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία του οικισμού Πηγής της Τ.Κ. Αξιούπολης, του Δήμου μας, τελέστηκε μνημόσυνο για τους ηρωικώς πεσόντες, την 11η Μαρτίου 1941, αεροπόρους μας κατά την υπεράσπιση της πατρίδος μας εκεί στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αυτοί ἠταν ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Αθ. Μαυροματίδης κάτοικος Πηγής και ο έφεδρος Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Π. Τσολακίδης κάτοικος Σχιστόλιθου Σιντικής Σερρών.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 19:19

Με εκείνη και για εκείνη!

Συντάκτης:

Υπογράφουν η κυρία και ο κύριος: Φωτεινή (Φαίη) Δ. Κυριακίδου, Φιλόλογος Παν. Ιωαννίνων, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Π.Μ.Σ. πάνω στην Κοινωνική Καινοτομία και τις Στρατηγικές Ανάπτυξης Παν. Πελοποννήσου και Επικεφαλής Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της Νέας Δημοκρατίας, Πολιτεύτρια Π.Ε. Άρτας με την Νέα Δημοκρατία και ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος και Ραδιοφωνικός Παραγωγός.

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 22:32

Τις πταίει;

Συντάκτης:

Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΓΛΟΥΣΙΔΗΣ.

Διαχρονικά οικτρά «λάθη»! Από επιλογή, από αδράνεια ή από ανευθυνότητα; Αποτέλεσμα η καταστροφή των Τεμπών. Πολιτεία και ΟΣΕ αποδεικνύονται μη ικανοί για οργάνωση, έλεγχο και εκτέλεση εργασιών, οπότε ο εκσυγχρονισμός και η ασφάλεια των σιδηροδρόμων αιωρούνται! Απ’ ό, τι φαίνεται το επιτελικό κράτος δεν είναι επιθυμητό, από τους «βολεμένους...!»

Την προηγούμενη Κυριακή, με ματωμένη την καρδιά, τιμήσαμε την εορτή της Ορθοδοξίας. Τιμήσαμε την ορθοδοξία της πίστεως στην ενανθρώπηση του Θεού και στην εκκλησιαστική Του μέθεξη, όπως αποτυπώνονται στις ιερές εικόνες. Τι θα πεί “εκκλησιαστική μέθεξη του Χριστού”; Σημαίνει ότι, ως εκκλησία, ως ενότητα πιστών, ωσάν σώμα πιστευόντων, μετέχουμε στο Χριστό και έχουμε κοινωνούμενο το Χριστό. Κι αυτό είναι μια ενότητα άγια και Πνευματική τόσο αληθινή, ώστε ακόμη και οι εικόνες να γίνονται τρόπος συνομιλίας μας με το Χριστό, τρόπος συνομιλίας μας με την Παναγία και τους Αγίους.

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 19:31

Ας κάνουμε πράξη την επανεκκίνηση του τόπου μας

Συντάκτης:

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου, Δημοσιογράφος.

Οι ιδέες είναι δίχως αμφιβολία ο πυρήνας της πολιτικής ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς και ρεαλιστές ένα κομμάτι του πυρήνα. Το άλλο κομμάτι αυτού το συμπληρώνουν οι άνθρωποι που καλούνται να τις εκφράσουν από οποιοδήποτε μετερίζι τους φέρουν οι συνθήκες.

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, τοπογράφος, συγγραφέας.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ.

Οι εργάσιμες μέρες του έτους για τους προπολεμικούς αγρότες ήταν 180 περίπου. Ημέρες αργίας ήταν οι Κυριακές και οι εορτές, οι μέρες κακοκαιρίας και ψύχους και οι μέρες ασθενείας. Κατά μέσο όρο οι αγρότες του Κιλκίς, σύμφωνα με τον Κοσμά Παρασκευόπουλο, δεν εργάζονταν περισσότερο από 100 μέρες το χρόνο κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους του κλήρου τους.

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 10:07

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Συντάκτης:

Γράφει ο Dr Πέτρος Θάνος

Χειρουργός Ουρολόγος και Ανδρολόγος

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά την πλειονότητα των ανδρών που ξεπερνούν την ηλικία των 50 χρόνων ενώ μπορεί να παρουσιασθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Aπό την ηλικία των 40-50 ετών αρχίζει ο προστάτης αδένας και διογκώνεται κάτω από την επίδραση μίας ορμόνης (της λεγόμενης ανδρικής ορμόνης) της τεστοστερόνης

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 08:56

Ζούμε (από τύχη) σε ένα κράτος

Συντάκτης:

Της Κυριακής Τομπουλίδου

Ζούμε σε ένα κράτος που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του το θεωρεί αναξιόπιστο. Ωστόσο, η ίδια συντριπτική πλειοψηφία μετά από κάθε σύγχρονη τραγωδία (Ηλεία, Μάνδρα, Μάτι, Τέμπη) προσδοκά ότι θα λειτουργήσει σαν ένα αξιόπιστο κράτος! Ακούσαμε τον Κυβερνήτη του να λέει ότι ...τώρα θα ληφθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων (που εδώ και δεκαετίες, διεθνώς, θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς) και ότι θα αποδοθούν ευθύνες καθώς και άλλα λόγια που χάνουν κάθε αξία, μετά την όψιμη και απαραίτητη επικοινωνιακά συγνώμη του.