Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:34:53 πμ

Αρθρογραφία

Σε αδιέξοδο βρίσκονται τα μεγάλα πολυκαταστήματα της χώρας και οι εταιρείες-προμηθεύτριες καθώς τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αισχροκέρδειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας οδήγησαν ήδη σε κάθετη πτώση των τιμών.

Οι καταναλωτές ευτυχισμένοι δοξάζουν την κυβέρνηση η οποία ανακάλυψε το «αυγό του Κολόμβου» ως δραστική συνταγή πάταξης της αισχροκέρδειας.

Τα Δασαρχεία είναι η βασική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας και έχουν ως  αρμοδιότητα την διαχείρισης των δασικών περιοχών, την προστασία τους και την ανάπτυξης των δασικών πόρων.

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 09:12

Μια εναλλακτική στην ανθρώπινη βία

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης

Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης

 

«Ζητησάτω ειρήνην και (επί)διωξάτω αυτήν» (Α’ Πετρ, Γ, 12)

 

Προλεγόμενα:

Η βία, αυτό το σατανικό συντελούμενο που φαρμακώνει τη συναναστροφή και τις αγαθές σχέσεις των ανθρώπων έχει πολλές μορφές, είναι σαν την Λερναία ύδρα.

Δεν υπάρχει στατιστικός φορέας και χρονιά όπου η δημογραφική κατάρρευση του ν. Κιλκίς να μην πρωτεύει ή τουλάχιστον να μην είναι στα …μετάλλια. Μετά τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον υπολογιζόμενο πληθυσμό την 1-1-2-23 (δημοσιεύσαμε πριν μια εβδομάδα) και όπου το Κιλκίς κατέχει περίοπτη θέση, είναι η σειρά της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, να καταγράψει τη δημογραφική εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως απόρροια της πανδημίας για το έτος 2021.

Όταν αρχές καλοκαιριού του 2023 η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με καθυστέρηση πολλών ετών αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτο τον τότε ανάδοχο εργολάβο (ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ) της κατασκευής του δρόμου Νέα Σάντα – Θεσσαλονίκη πολλοί στο Κιλκίς εξέφρασαν την αισιοδοξία πως από αρχές Φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του δρόμου από τον δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού του 2010. Και μαζί τη βεβαιότητα πως ανυπερθέτως ο δρόμος θα τελείωνε μέχρι το τέλος του 2024.

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 09:17

Νίκος Σιάνας: Ας φυτέψουμε ένα δένδρο

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας

 

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 170 ετών και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, τότε θα οι καύσωνες και οι τεράστιες πλημμύρες ανά τον κόσμο θα είναι πλέον τακτικά φαινόμενα. Τέτοια ακραία φαινόμενα έπληξαν και τις χώρες της Μεσογείου μεταξύ αυτών και την χώρα μας.

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 09:04

Χαμηλό πριν 80 χρόνια ...δεν ξεχνώ

Συντάκτης:

Ακριβώς πριν από 80 χρόνια τέτοιες μέρες, ήταν 17 Ιανουαρίου του 1944 ημέρα Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, όταν άρχισε το μεγάλο κακό, οι εκτελέσεις αθώων πολιτών κατοίκων του Χαμηλού από Βουλγαρικά στρατεύματα.

 

Τα θύματα αυτής της ημέρας όλοι κάτοικοι του Χαμηλού ήταν οι παρακάτω:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Περί ταβέρνας η σημερινή ανάρτηση, του χώρου διασκέδασης που τον συναντάμε εκτός της ξενικής του ονομασίας εκ του λατινικού taberna και με άλλες, όπως καπηλειό, οινοπωλείο, κρασοπουλειό. Τι ακριβώς ήταν η ταβέρνα περιγράφεται με εξαιρετική σαφήνεια στο αντίστοιχο λήμμα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας (1927):

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου

  • Ο πρωτόγονος μηχανισμός της «μάχης, φυγής ή μουδιάσματος»(fight, flight, freeze), είναι ενσωματωμένος σε κάθε ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη και προετοιμάζει το σώμα μας ως εξής:
  • Το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα εκπέμπει, σήμα κινδύνου κι ενεργοποιεί ενδοκρινείς αδένες που απελευθερώνουν στο αίμα χημικές ουσίες, όπως επινεφρίνη (αδρεναλίνη), νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη, προετοιμάζοντας το σώμα για άμεση δράση.
  • Κάνει τους ρυθμούς της ανάσας μας πιο σύντομους και ταχείς με αποτέλεσμα την υπεροξυγόνωση.
  • Η καρδιά μας αυξάνει τους παλμούς της (ταχυκαρδία, αύξηση αρτηριακής πίεσης) για να αντλήσει απ’ τους πνεύμονες το πλεόνασμα οξυγόνου και να στείλει το οξυγονωμένο αίμα περιφερειακά προς τους μύες (παρά στην πέψη) που μαζί με την απελευθέρωση σακχάρου, χαρίζουν τη μέγιστη ενέργεια και δύναμη στο σώμα.
  • Νιώθετε ανακάτωμα ή “πεταλούδες” στο στομάχι, καθώς το αίμα φεύγει από το πεπτικό σύστημα για να τροφοδοτήσει τους μύες (επειδή είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να τρέξετε από την πέψη του φαγητού).
  • Η ανάγκη να αδειάσετε την κύστη ή τα έντερα, καθώς αυτό θα σας κάνει ελαφρότερους και άρα γρηγορότερους στο τρέξιμο.
  • Ιδρώνετε, ώστε να ξεγλιστράτε και να μη σας πιάσουν εύκολα!
  • Σηκωμένοι ώμοι και πόδια στυλωμένα, ώστε να είστε έτοιμοι να τρέξετε ή να παλέψετε.
  • Το μυαλό σας είναι σε επιφυλακή, ελέγχοντας συνεχώς για άλλες απειλές. Ο νους σας κάνει ταχείες συγκρίσεις με παρόμοιες προηγούμενες εμπειρίες, που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε τι είναι καλύτερο να κάνετε.

Διανύουμε αισίως το 4ο έτος της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα,"γεροί να είμαστε όλοι" και υγιείς να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς που φέτος έχει 366 ημέρες.

Η χρονιά που πέρασε (2023) ήταν γεμάτη πόνο, θλίψη και αίμα από τους πολέμους που γίνονται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας (Ουκρανία, Παλαιστίνη - Γάζα, κ.α.).

Εκεί που ακούστηκε το "... επί γης Ειρήνη" εδώ και 3 μήνες ρέει διαρκώς το αίμα αθώων ανθρώπων κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα γυναικών και μικρών παιδιών και όχι μόνο.

Ένα έγκλημα, μια διαρκής πληγή, εδώ και δεκαετίες που δεν μπορεί(;;) ή δεν θέλει (!!!) να το επιλύσει η παγκόσμια οργανωμένη κοινωνία (Ο.Η.Ε., Συμβούλιο Ασφαλείας, Ε.Ε., κλπ).

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ... σταματήστε την αιματοχυσία.