Quantcast
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023, 3:56:21 πμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:02

Άστα βράστα…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Η ογδονταεξάχρονη κυρα-Βάσω ξαπλωμένη στο κρεβάτι του φτηνού γηροκομείου κοιτάζει το ταβάνι και αναπολεί τη ζωή της.
Ήταν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 50 που παντρεύτηκε τον Στέλιο. Από προξενιό ο γάμος αλλά ο Στέλιος βγήκε λίρα εκατό. Καλά πέρασε μαζί του η Βάσω αλλά είχαν μόνιμη διαφωνία στο μεγάλωμα των δυο αγοριών που τους χάρισε η φύση. Συναισθηματική η Βάσω δόθηκε στα δυο παιδιά της με όλο της το είναι και δεν τα χάλαγε χατήρι.

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:01

Χριστούγεννα και πως τα περιμένουμε!

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.

Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα. Τον ερχομό τους διαλαλεί ο αγγελικός ύμνος: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ Β’, 14). Μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα των ημερών μας έρχεται και πάλι αυτή η χαρούμενη γιορτή, για να σκορπίσει τα μαύρα νέφη της απελπισίας, του φόβου και της απογοήτευσης και να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας με τη θεϊκή αγάπη, χαρίζοντας μας ελπίδα και κουράγιο.

Επί μισό αιώνα η επικράτεια δοκιμάζεται στο κυρίαρχο θεμελιώδες γνώρισμά της, στην κατοίκησή της από Έλληνες πολίτες. Ο ελληνισμός της διασποράς διαρκώς χάνει την ταυτότητά του και αδυνατίζουν οι δεσμοί του με το εθνικό κέντρο, την ελληνική πολιτεία. Χαμένες ιστορικές ευκαιρίες και λάθη των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 1950, έχουν οδηγήσει την χώρα σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 20:56

Προοδευτική διακυβέρνηση - Αναγκαιότητα για τον τόπο

Συντάκτης:

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου.

Είναι ορατό πλέον από τον καθένα η κατάπτωση του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου, αλλά και ο θεσμικός και οικονομικός κατήφορος.
Οι πολίτες στην μέση των εξελίξεων προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες.Αν όχι η αποκλειστική ευθύνη, το μεγαλύτερο μέρος αυτής βαραίνει την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που αγνοεί επιδεικτικά τους θεσμούς και που στέκεται άβουλος παρατηρητής στην κρίση της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 20:32

Οι προπολεμικοί δικηγόροι του Κιλκίς (μέρος Α’)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Ο σύγχρονος δικηγόρος δεν είναι πλέον ο δικηγόρος του ΙΘ’ αιώνος, δεν δύναται να ζει εγκεκλεισμένος εις το γραφείον του, θεωρών τους πανδέκτας, ως το Α της επιστήμης του και την Πολιτικήν Δικονομίαν ως το Ω. Δεν μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά εις αναδίφησιν των κονισαλέων (σκονισμένων) κωδίκων του παρελθόντος και των φακέλλων ογκωδών δικογραφιών.

Του Νίκου Σιάνα.

Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877 – 78) και ο ατυχής ελληνοτουρικός πόλεμος του 1897 έθρεψαν την βουλγαρική μεγαλομανία και κάπου εκεί ξεκινά μια τεράστια προπαγάνδα για τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων της Μακεδονίας, ιδίως των περιοχών Δράμας, Σερρών και Καστοριάς.

Γράφει ο Ιωαννίδης Βασίλης, Γεωπόνος.

Το 2022, ήταν μια χρονιά που πρόσθεσε πολλά στην βιοποικιλότητα της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς.

Από τα πανέμορφα μονοπάτια, της μεταξύ του Πάικου και των Κρουσσίων περιοχής, μέσα στο 2022, αναδείχθηκαν πολλά φυτικά είδη χλωρίδας, με επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 22:53

*Ε.Σ.Υ. - η αναγέννηση

Συντάκτης:
Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης.
(Α).
Η υγεία είναι ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό για τον άνθρωπο. Ευθύνη και αποστολή μίας κυβερνώσας σοσιαλδημοκρατίας είναι η προαγωγή της υγείας, η αντιμετώπιση της ασθένειας και η οικονομική προστασία των ασθενών και των οικογενειών τους από το υγειονομικό κόστος. Σε αυτή τη βάση οργανώθηκαν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μετά τον Β'ΠΠ, ενώ η χώρα μας αποκτά οργανωμένο σύστημα υγείας με το Ν. 1397/1983 «Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 18:26

Ο Μονοκέφαλος

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Πλαισίωσαν μαζικά τα λάβαρα με τον Μονοκέφαλο Αετό των Ποντιακών Σωματείων του Κιλκίς με τους ευσταλείς και υπομονετικούς ένστολους παραστάτες τους, την εκδήλωση των ‘Αργοναυτών’ του Κιλκίς, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αφιερωμένη στην Μεγάλη Καμπάνα του Καρς των Καυκασίων!

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου.
Ο Θεσμός της Βιβλιοθήκης ,σαν χώρος φύλαξης και ταξινόμησης αρχειακού και λογοτεχνικού υλικού εμφανίστηκε ήδη από την τρίτη χιλιετία στους πολιτισμούς της Ανατολής, πέρασε από ποικίλες φάσεις στη διάρκεια των αιώνων και επικουρούμενος σήμερα από την υψηλής στάθμης τεχνολογία έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο οργάνωσης και κοινωνικής προσφοράς, όπως είναι και η Δημόσια βιβλιοθήκη Κιλκίς.