Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:13:01 μμ

Αρθρογραφία

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 09:17

Νίκος Σιάνας: Ας φυτέψουμε ένα δένδρο

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας

 

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 170 ετών και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, τότε θα οι καύσωνες και οι τεράστιες πλημμύρες ανά τον κόσμο θα είναι πλέον τακτικά φαινόμενα. Τέτοια ακραία φαινόμενα έπληξαν και τις χώρες της Μεσογείου μεταξύ αυτών και την χώρα μας.

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 09:04

Χαμηλό πριν 80 χρόνια ...δεν ξεχνώ

Συντάκτης:

Ακριβώς πριν από 80 χρόνια τέτοιες μέρες, ήταν 17 Ιανουαρίου του 1944 ημέρα Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, όταν άρχισε το μεγάλο κακό, οι εκτελέσεις αθώων πολιτών κατοίκων του Χαμηλού από Βουλγαρικά στρατεύματα.

 

Τα θύματα αυτής της ημέρας όλοι κάτοικοι του Χαμηλού ήταν οι παρακάτω:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Περί ταβέρνας η σημερινή ανάρτηση, του χώρου διασκέδασης που τον συναντάμε εκτός της ξενικής του ονομασίας εκ του λατινικού taberna και με άλλες, όπως καπηλειό, οινοπωλείο, κρασοπουλειό. Τι ακριβώς ήταν η ταβέρνα περιγράφεται με εξαιρετική σαφήνεια στο αντίστοιχο λήμμα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας (1927):

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου

  • Ο πρωτόγονος μηχανισμός της «μάχης, φυγής ή μουδιάσματος»(fight, flight, freeze), είναι ενσωματωμένος σε κάθε ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη και προετοιμάζει το σώμα μας ως εξής:
  • Το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα εκπέμπει, σήμα κινδύνου κι ενεργοποιεί ενδοκρινείς αδένες που απελευθερώνουν στο αίμα χημικές ουσίες, όπως επινεφρίνη (αδρεναλίνη), νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη, προετοιμάζοντας το σώμα για άμεση δράση.
  • Κάνει τους ρυθμούς της ανάσας μας πιο σύντομους και ταχείς με αποτέλεσμα την υπεροξυγόνωση.
  • Η καρδιά μας αυξάνει τους παλμούς της (ταχυκαρδία, αύξηση αρτηριακής πίεσης) για να αντλήσει απ’ τους πνεύμονες το πλεόνασμα οξυγόνου και να στείλει το οξυγονωμένο αίμα περιφερειακά προς τους μύες (παρά στην πέψη) που μαζί με την απελευθέρωση σακχάρου, χαρίζουν τη μέγιστη ενέργεια και δύναμη στο σώμα.
  • Νιώθετε ανακάτωμα ή “πεταλούδες” στο στομάχι, καθώς το αίμα φεύγει από το πεπτικό σύστημα για να τροφοδοτήσει τους μύες (επειδή είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να τρέξετε από την πέψη του φαγητού).
  • Η ανάγκη να αδειάσετε την κύστη ή τα έντερα, καθώς αυτό θα σας κάνει ελαφρότερους και άρα γρηγορότερους στο τρέξιμο.
  • Ιδρώνετε, ώστε να ξεγλιστράτε και να μη σας πιάσουν εύκολα!
  • Σηκωμένοι ώμοι και πόδια στυλωμένα, ώστε να είστε έτοιμοι να τρέξετε ή να παλέψετε.
  • Το μυαλό σας είναι σε επιφυλακή, ελέγχοντας συνεχώς για άλλες απειλές. Ο νους σας κάνει ταχείες συγκρίσεις με παρόμοιες προηγούμενες εμπειρίες, που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε τι είναι καλύτερο να κάνετε.

Διανύουμε αισίως το 4ο έτος της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα,"γεροί να είμαστε όλοι" και υγιείς να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς που φέτος έχει 366 ημέρες.

Η χρονιά που πέρασε (2023) ήταν γεμάτη πόνο, θλίψη και αίμα από τους πολέμους που γίνονται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας (Ουκρανία, Παλαιστίνη - Γάζα, κ.α.).

Εκεί που ακούστηκε το "... επί γης Ειρήνη" εδώ και 3 μήνες ρέει διαρκώς το αίμα αθώων ανθρώπων κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα γυναικών και μικρών παιδιών και όχι μόνο.

Ένα έγκλημα, μια διαρκής πληγή, εδώ και δεκαετίες που δεν μπορεί(;;) ή δεν θέλει (!!!) να το επιλύσει η παγκόσμια οργανωμένη κοινωνία (Ο.Η.Ε., Συμβούλιο Ασφαλείας, Ε.Ε., κλπ).

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ... σταματήστε την αιματοχυσία.

Του Παναγιώτη Γουδαμάνη.

Ένα μεγάλο "αγκάθι" το οποίο οι υπεύθυνοι δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν και έχει γίνει μπαλάκι το οποίο "πετάει" ο ένας στον άλλο (ανάμεσα σε Δήμο ΠΑΙΟΝΙΑΣ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και ΟΣΕ - OSE) έχει καταντήσει η αποπεράτωση του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Πολυκάστρου.

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 11:08

Ευχές στους Άρχοντες

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου

 

Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, λαού τη μία βούληση να πω στον λογισμό σας.

          Ορκιστήκατε, σας καμαρώσαμε, σας χειροκροτήσαμε και στο σπίτι μας γυρίσαμε. Μας είπατε πολλά πριν σας ψηφίσουμε, πιστέψαμε κάποια απ’ αυτά κι ελπίζουμε να δικαιωθούμε.

          Εσείς για πέντε χρόνια στο τιμόνι κι εμείς στης υπομονής το αμόνι.

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 08:51

Ραντεβού στο Κέντρο

Συντάκτης:

Τα προβλήματα τις εποχής μας δεν θα τα λυσουν παράξενοι τύποι με περίεργα μαλλιά και ακραία συνθήματα! Μπορεί στην Ελλάδα η κεντροδεξιά να αποτελεί κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Δύση ο κεντρώος και μεσαίος χώρος δείχνει να πιέζεται λίγο έως πολύ. Το Κέντρο του 2024 έχει τεράστιες ευθύνες και επίδικα μπροστά του, όπως να αποκαθηλώσει τον άκρατο λαϊκισμό της Δεξιάς και της Αριστεράς, να ενισχύσει την ανοιχτή και ελεύθερη επιχειρηματικότητα και την μικρή και μεσαία οικονομία, να παραμείνει αφοσιωμένο στο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις χωρίς ιδεολογικές ακρότητες, να αντιμετωπίσει την πληθωριστική και την ενεργειακή κρίση με σύνεση, να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές και να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να δημιουργήσει ευκαιρίες για όλες και όλους.

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 19:39

Η αναδάσωση του Λόφου του Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Κρανίου τόπο θύμιζε ο λόφος του Αγίου Γεωργίου άδενδρος και κατάξερος όπως ήταν μέχρι το 1927. Η ανάγκη δενδροφύτευσης του συζητήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο, όπως μαρτυρεί η σχετική απόφαση της 21ης Ιανουαρίου 1927 «περί αναδασώσεως λόφου Αγ. Γεωργίου και δενδροφυτείας πόλεως Κιλκίς».

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:35

Αντιμετώπιση της προστατίτιδας με κρουστικά κύματα

Συντάκτης:

Τα Κρουστικά κύματα προστατίτιδα βελτιώνουν ή και θεραπεύουν την πάθηση.

 

Η προστατίτιδα

Αρχικά όταν αναφερόμαστε στην προστατίτιδα ουσιαστικά  μιλάμε για φλεγμονή του προστάτη αδένα.

Ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης του προστάτη είναι κυρίως μέσω της ουρήθρας.