Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, 4:14:20 πμ

Αρθρογραφία

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Σε λίγους μήνες θα καλωσορίσουμε το 2023 και τις ποικιλόχρωμες υποσχέσεις του. Μια χρονιά με την περιοδική ιδιαιτερότητα των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων πολυάριθμων υποψηφίων στις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ως ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων του πλανήτη μας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης.

Κατά τον Eckehart Talle (-1948 - ) η γκρίνια είναι μια στρατηγική ενίσχυση του «Εγώ». Αρκετοί άνθρωποι, λέγει ο Τόλλε, είναι εθισμένοι στην ταραχή και στο θυμό, όπως άλλοι είναι εθισμένοι σε ένα ναρκωτικό.

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 20:16

Η αυτόχειρ Ευρώπη

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Η Ενωμένη Ευρώπη στο ξεκίνημά της είχε θέσει κανόνες για την προκοπή και ευμάρεια των κρατών και των πολιτών της. Στις δεκαετίες μέχρι το ’90 αυτό φάνηκε στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου πράγμα που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη χώρα μας.

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 21:49

Το σχολείο της Κοινότητας Πλαγίων

Συντάκτης:
Ἔρευνα - Παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης.
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 20:53

Δέσποινα Ξιφιλίδου: Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Στάθηκα σιωπηλή απέναντι από τον αναστηλωμένο βωμό της Περγάμου μέσα στο Μουσείο του Βερολίνου. Η σιωπή μου ένας αναστοχασμός μιας πολιτισμικής ανάδυσης του παρελθόντος.

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 15:43

Ντο θέλετε; Άντρα να διοικεί μας ή άντραν να γαμεί μας;

Συντάκτης:

Θανάσης Βαφειάδης: Από το βιβλίο του Κώστα Χορομίδη «Μέρες δύσκολες και καλές»:

«Παραπέρα από της «Καρβουντζάβας» το σπίτι, απλώνονταν σιτοχώραφα, καπνοχώραφα και, ύστερα, το βυρσοδεψείο του «Πετσά» και η πολύ γνωστή στο Κιλκίς «Πετσάβα».

Με χαρά διάβασα το βιβλίο του Τάσου Αμανατίδη «Κιλκισιακό Οδολόγιο». Ανυπόκριτα συγχαίρω τον συγγραφέα, αλλά και την εταιρεία «ΚΟΥΚΑΚΗ» που στήριξε οικονομικά την έκδοσή του.

Το κόστος της θέρμανσης είναι κάτι που προβληματίζει πολλά νοικοκυριά. Το πόσο βαθιά θα μπει το χέρι στην τσέπη φέτος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως για παράδειγμα η περιοχή κατοικίας, η μόνωση και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης. Το Pricefox στην νέα έρευνα για το κόστος θέρμανσης συγκρίνει τις τιμές για τον φετινό χειμώνα ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης μετά και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για τις επιδοτήσεις.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 10:41

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στα Πλάγια Παιονίας

Συντάκτης:
Γράφει ο Θεόδωρος Π. Μποράκης. Ὁ Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Παρασκευῆς Πλαγίων διοικητικὰ ὑπάγεται στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καὶ Πολυκάστρου, ἐνῶ πρὶν τὸ ἔτος 1991 ὑπαγόταν στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πολυανῆς καὶ Κιλκισίου.