Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 7:50:49 μμ
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 23:39

Θρακιώτης είσαι;

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Με τον νέο γιατρό Νίκο Ξανθόπουλο, τώρα πετυχημένο παιδίατρο του Κιλκίς, κάναμε μαζί την άσκηση παθολογίας στο νοσοκομείο Κιλκίς, κάτω την διεύθυνση του αείμνηστου ιατρού Αθαν. Τηλιακού. Νομίζω πως ήταν το 1978.
   Λίγα τα έκτακτα περιστατικά το απόγευμα εκείνο. Έναν άνδρα, που ήρθε, ως έκτακτο περιστατικό, ανέλαβε να τον εξετάσει ο νεαρότερος Νίκος στο εξεταστήριο του γραφείου. Επρόκειτο για μεσήλικα άνδρα, καλής σωματικής διαπλάσεως, που προσήλθε για κάποιο γαστρεντερικό σύνδρομο, ιδιαίτερα επώδυνο περιοδικά και με επίμονο τεινεσμό (έπειξη για αφόδευση).

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

 

Πυροβολούν το παρελθόν, με την αγωνία να ξεμπερδεύουν με το σήμερα και το αύριο της ταξικής πάλης. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αντικομμουνιστικής υστερίας που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις ανιστόρητες φιέστες εξίσωσης του ναζισμού και του κομμουνισμού, με οργανωτή την εσθονική προεδρία της ΕΕ.

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 23:14

Η ουρά των Εσθονών

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ήταν μία από τις ειδήσεις που συνήθως ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γιατί απλά κάποιοι κρίνουν πως το κοινό δεν ενδιαφέρεται γι' αυτές: Τον Απρίλιο του 2014 στην Αθήνα, συνήλθαν σε Διάσκεψη όλοι οι βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας των κοινοβουλίων τους και της ευρωβουλής, για να εξετάσουν ουσιαστικά δύο ζητήματα: Το ένα ήταν η δημιουργία ευέλικτων ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων ταχείας επέμβασης και το άλλο η ρωσική απειλή για την Ουκρανία.

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 22:22

Άλλο υπουργός κι άλλο μπάρμπα Γιάννης

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Ο αυγουστιάτικος καύσωνας έγινε πιο ενοχλητικός από την πολιτική ειδησεογραφία της καθημερινότητας. Πέρσυ είχαμε τον "βομβαρδισμό" για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, φέτος για να μην πλήξουμε είπαν οι αγέρωχοι κυβερνώντες να βάλλουν τάξη στους σημαιοφόρους των δημοτικών σχολείων!

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 22:21

Άκριτα φύλα...

Συντάκτης:

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη. 

 

Να μας συγχωρεί η χάρη του Σπινόζα αλλά υπάρχουν γεγονότα όπου δεν ισχύει το παράγγελμά του "Να μην γελάς, να μην κλαίς, ούτε να καταριέσαι, μόνο να κατανοείς"
Διότι όσα αποθέματα νηφαλιότητας  κι αν διαθέτεις αποδεικνύονται ανεπαρκή όταν βρίσκεσαι ενώπιον καταστάσεων που ξεφεύγουν από κάθε λογική επεξεργασία.

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Η είδηση από όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης του θανάτου της μεγάλης σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, μου έφερε στη μνήμη εκτός από τις εικόνες από σκηνές των έργων, όπου πρωταγωνιστούσε η αείμνηστη,  κατά την δεκαετία του ’60, εποχή των φοιτητικών μου χρόνων και ένα άλλο περιστατικό, αρχές τις δεκαετίας του ’80, σχετικό με αυτές τις μνήμες, που συνέβηκε μεταξύ εμού, ως ιατρού πλέον και ενός άλλου μεγάλου ηθοποιού και συμπρωταγωνιστή της μακαρίτισσας τον καιρό εκείνο, του Σπύρου Καλογήρου. Για το περιστατικό έγραψα σχετικά σε τοπική εφημερίδα, όταν και εκείνος εγκατέλειψε άδοξα τα εγκόσμια….

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:50

Το Κιλκίς κάποτε: Οι παλιές δασκάλες... συγκινούν

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Ξύσαμε τις μνήμες με την αναφορά μας στην δυναμική δασκάλα του Γ΄ Δημοτικού σχολείου Πολυξένη στα χρόνια της Κατοχής και κυρίως τα χρόνια τα κατοπινά.
Ως ηρωίδα θέλουν να την παρουσιάσουν οι μαθητές της, όσοι απέμειναν ανάμεσά μας, γιατί τους έμαθε γράμματα στις δύσκολες εποχές! Έγραψε στην τοπική ιστορία, θέλουν να πουν!  Ο Μίλτος, μαθητής, (και καλός μαθητής), του Δημοτικού, στις χρονιές λίγο πριν και λίγο μετά το 1950, θυμάται ακόμη το γερά χαστούκια, (σφαλιάρες τις λέει), που εισέπρατταν, ως μέθοδο σωφρονισμού και διαπαιδαγώγησης των αμελών και ζωηρών και ‘’δυστυχών’’ μαθητών της εποχής εκείνης!

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:23

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Συντάκτης:

Του Νίκου

Σιάνα.

 

Αν πράγματι μια εικόνα αξίζει ίσα με χίλιες λέξεις τότε το φωτογραφικό υλικό που έχουν συλλέξει η "ΚΙΒΩΤΟΣ" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΑΙΟΝΕΣ" είναι ανεκτίμητης αξίας. Μέρος αυτής της πλούσιας συλλογής παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας στις 11 Αυγούστου.

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:21

Πυρκαγιές και σοβαρότητα

Συντάκτης:

Του Θεοφύλακτου

Παγλαρίδη.

 

Εις τους αιώνες των αιώνων κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες της θερμής ζώνης σημειώνονται πυρκαγιές. Πότε περισσότερες πότε λιγότερες, πότε με ευθύνη της φύσης - μην λησμονούμε ότι η φωτιά αποτελεί ένα μέσο αναπαραγωγής του φυσικού περιβάλλοντος- πότε των ανθρώπων με πράξεις και παραλείψεις τους.

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 20:53

Θ. Παυλίδης: Ας το ξανασκεφθούν

Συντάκτης:

Θα πεζοδρομήσουν, λέει, την 21η Ιουνίου. Ποιός στραβός δεν θέλει το φως του. Ποιός πολίτης δεν θέλει πεζόδρομους, πάρκα, λουλούδια, πράσινο, ομορφιές.
 Όμως πριν από αυτά υπάρχει η ανάγκη άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ο μοναδικός άξονας κίνησης των αυτοκινήτων στην πόλη μας είναι ο κεντρικός δρόμος της 21ης Ιουνίου. Μπορείτε να φανταστείτε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πόλη (προς πάσα κατεύθυνση) χωρίς την χρήση της 21ης Ιουνίου; Τεράστιο κυκλοφοριακό χάος.