Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 3:29:29 πμ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 22:23

Σχολικό έτος 2017-2018

Συντάκτης:

Του Δημήτρη
 Ιωαννίδη Δασκάλου
τ. Σχολικού Συμβούλου. 

 

Άλλη μια σχολική χρονιά ανοίγουν αυλαία Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Άλλη μια σχ.χρονιά αγάπης και ενθουσιασμού για τους μικρούς, περίσκεψη και προβληματισμός για τους μεγάλους. Ενθουσιασμός και χαρά γιατί θα επιστρέψουν στα γνώριμα μέρη, στους συμμαθητές, στους φίλους και στις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιών, την «τροφή» των μικρών παιδιών. Προβληματισμός για τους μεγάλους για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που βαραίνουν τους ώμους τους.

Γράφει ο Αναστάσιος
Αμανατίδης. 

 

Μία αξιέπαινη ενέργεια του Δ.Σ. του Δημοτικού Διαμερίσματος της Νέας Σάντας, ιστορικής πρωτεύουσας του Καλλικρατικού Δήμου Κιλκίς, απασχόλησε ευχάριστα την επιτροπή Ονοματοδοσιών του Δήμου στην πρόσφατη δημόσια συνεδρίασή του.
   Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Νέας Σάντας, προτείνεται στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, να ονοματοδοτηθούν επτά (7) κεντρικοί παράλληλοι δρόμοι της κωμόπολης, με τα ονόματα των επτά (7) οικισμών της εύανδρης Επτάκωμης Σάντας του Πόντου και ένας να αφιερωθεί στον αδελφό οικισμό του Παντελεήμονος.

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 20:59

Δε μας παίζεις ρε Νταλάρα;

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.
Αναδημοσίευση από την Κατιούσα (αποσπάσματα) ( ο Νταλα-Γιώργος στο φεστιβάλ της ΚΝΕ!!!). 

 

Είναι μεγάλη κουβέντα ποιος και με τι κριτήρια πρέπει να έρχεται στο Φεστιβάλ. Αλλά έχει νόημα με καλοπροαίρετα άτομα, που δεν είναι έτοιμα να δουν το Νταλάρα για να χάσουν το δάσος και το χαρακτήρα της Κόκκινης Πολιτείας που στήνεται κάθε χρόνο.
Χτες άρχισε ξαφνικά να γίνεται ένας μικρός χαμός στο μικρόκοσμο των αριστερών social media, γιατί ανάμεσα στα καλλιτεχνικά ονόματα που θα παραστούν στο φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι και αυτό του Γιώργου Νταράλα, που το έκανε Νταλάρας για λόγους ευφωνίας, αλλά αυτό να ‘ταν το πρόβλημα στη δική του περίπτωση…

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 21:10

Θα μείνουμε στα μέρη μας

Συντάκτης:

Του Θεοδώρου Ε Παυλίδη
Δικηγόρου. 

 

Νεαρός ακαδημαϊκός από τον Πόντο που πρόσφατα ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες, με σύσταση φίλων, με επισκέφθηκε (Ιούλιος 2017) στο Κιλκίς. Απέκτησε επαφή με συγγενείς του που βρίσκονται σε όμορο νομό και στην Ελλάδα χρησιμοποιεί το επώνυμο των συγγενών του.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, θεωρεί ότι αναγεννήθηκε ως άνθρωπος και με πάθος άρχισε ιστορικές έρευνες, γύρω από τις ρίζες και την καταγωγή του. Μάλιστα η διδακτορική του διατριβή που εγκρίθηκε από το οικείο Πανεπιστήμιο, αναφέρεται στην τύχη των Ρωμιών οι οποίοι για διάφορες αιτίες (αγάπη στον τόπο τους,

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 21:42

Η προκλητική βερυκοκκιά...

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Το καλοκαίρι του ’42, τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, η έλλειψη τροφίμων συντρόφευε τις περισσότερες φτωχές οικογένειες του Κιλκίς. Μοιραία τα παιδιά προσπαθούσαν να κορέσουν την πείνα τους με φρούτα καρποφόρων δένδρων από  τις αυλές και τους μπαχτσέδες. Κυρίως τους ξένους μπαχτσέδες!...

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 22:50

Η απαγορευμένη συζήτηση

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Οι οθόνες γέμισαν με τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου – τη γνωστή φωτογραφία με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη στο χέρι και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πλάι του: Τον Γιάννη Αλευρά, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, την Αμαλία Φλέμινγκ. Πρόκειται για τα γενέθλια του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, ενός από τους πλέον ιδιόμορφους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα ωστόσο που οι αναφορές στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ περίσσεψαν, οι μνήμες αποστράφηκαν μια άλλη, πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση.

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 22:41

Περιφέρεια χωρίς ενημέρωση

Συντάκτης:

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη. 

 

Η επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση την Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κιλκίς αποτέλεσε την αφορμή να επισημάνουμε ένα σοβαρότατο έλλειμμα ενημέρωσης της περιφέρειας.
Για την επίσκεψη ουδείς στο Κιλκίς ενημερώθηκε. Ο υφυπουργός εξέδωσε μια ανακοίνωση, τη διένειμε στα μέσα της Αθήνας και μόνο από "σπόντα" πληροφορήθηκαμε στο Κιλκίς τα της επίσκεψης.
Μικρό το κακό θα πείτε. Γι' αυτό και αναφερθήκαμε σε "αφορμή" κι όχι στην αιτία. Που δεν είναι άλλη από την αδυναμία του κεντρικού κράτους, της κάθε φορά κυβέρνησης από την καθιέρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1994 και επέκεινα της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης να εκφράζεται στην περιφέρεια. Τα θέματα - προβλήματα της περιφέρειας μέσω του τοπικού τύπου φτάνουν στην Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει κανείς μηχανισμός ούτε καν η βούληση του κεντρικού κράτους να ενημερώνει την περιφέρεια για όσα σκέφτεται, προγραμματίζει επ' αυτών.
Ελάτε να θυμηθούμε τα σημαντικότερα από τα βάσανα του ν. Κιλκίς, όπως εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τελευταία των ιστοσελίδων του νομού: Δικαστικό Μέγαρο, ΤΕΙ, αγροτικές διεκδικήσεις και ιδιαίτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων του νομού, σχολική υποδομή (καλή ώρα 2ο ΕΠΑΛ), μεταναστευτικό, εθνικές υποδομές εντός του νομού (ΠΑΘΕ). Να προσθέσουμε την Αρτζάν και τις κατά καιρούς πλημμύρες ή την φετινή λειψυδρία;   Τα έργα σε αδράνεια (δημοτικό στάδιο);
Δεν θυμόμαστε σε κανένα από τα θέματα αυτά, όση κι αν ήταν η κατά καιρούς όξυνσή τους να υπήρξε κάποια απάντηση-τοποθέτηση υπουργού ή υφυπουργού επ' αυτών. Μπορεί ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα, μια ιστοσελίδα επί μήνες να επισημαίνει ένα θέμα, τις ευθύνες της Πολιτείας, τα αιτήματα των πολιτών, να κατηγορεί, να καταγγέλλει και όλα αυτά για την Αθήνα, το κεντρικό κράτος να αποτελούν "άγνωστη γη". Πάντα ταύτα μεταφέρονται στην Αθήνα και ακολουθεί η ...σιωπή
Η ενημέρωση από το κεντρικό κράτος φτάνει στην περιφέρεια μόνο για τις δράσεις του υπουργείου, συνήθως διανθιζόμενες από ανούσιες δηλώσεις υπουργών που θα "κάνουν το κομμάτι τους" και εκεί τελειώνει. Αν η Ημαθία - για να μην περιοριστούμε στο νομό μας- "καίγεται"  για ένα δρόμο καρμανιόλα μπορεί επί μήνες να φωνάζει άλλα σε ώτα μη ακουόντων. Ή μάλλον σε υπουργούς με κανονικά ώτα αλλά με  "φυλακισμένα στόματα"
Δεν αποτελεί σύμπτωμα των ημερών. Με την καθιέρωση της Νομαρχιακής και επέκεινα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στην επαρχία δεν υφίσταται πλέον κυβερνητικός παράγοντας που θα  υποχρεωθεί να απαντήσει, όπως συνέβαινε παλαιότερα με τον κυβερνητικό Νομάρχη.
Η Παιδεία, η παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση) ο πολιτισμός, η οικονομική πολιτική, τα δάση, τα έργα εθνικού χαρακτήρα αποτελούν αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, όπου η αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ρόλο συνδικαλιστή.
Φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι ότι υφίστανται τις συνέπειες σύμπηξης καρτέλ εκ μέρους των γαλακτοβιομηχανιών, συγκεντρώνονται στην Π.Ε. Κιλκί για να επιδώσουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας τον αναρμόδιο Ανδρέα Βεργίδη που απλώς θα το μεταφέρει στον Απ. Τζιτζικώστα και οι δυο μαζί στον αρμόδιο (ή τους αρμόδιους υπουργούς) δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Κι ύστερα η σιωπή.
Στο Κιλκίς, στην Πιερία, στη Θεσσαλονίκη, στην Αρκαδία, στην Άρτα... δεν υφίσταται κρατικός αξιωματούχος που θα θεωρήσει εαυτόν αρμόδιο να πράξει το αυτονόητο. Να επικοινωνήσει με το αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσει τη θέση της κυβέρνησης, της Πολιτείας επί του κάθε φορά ανακύπτοντος θέματος - προβλήματος-αιτήματος για να ενημερώσει με τη σειρά του τους διεκδικούντες ή διαμαρτυρόμενους πολίτες της περιφέρειας..
Τυπικά υφίσταται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (για την περιοχή μας) στην οποία ανήκουν οι αρμοδιότητες που δεν μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση. Αλλά ο ρόλος  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει εξαρχής καθοριστεί σε απολύτως διεκπεραιωτικό- γραφειοκρατικό χωρίς την πολιτική αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε θέματα ενημέρωσης.
Το κενό ενημέρωσης από το κράτος προς την περιφέρεια για τα ειδικότερα θέματά της είναι τεράστιο και ανεξάρτητα από προθέσεις υποδηλώνει και το βαθμό ενδιαφέροντος της κεντρικής διοίκησης προς την περιφέρεια.  
Μάλιστα το οιονεί θεσμικό κενό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκτροπές.  Με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να υποκαθιστούν την κυβέρνηση και τους υπουργούς, απαντώντας για λογαριασμό τους. Μια πρακτική που δημιουργεί και παρενέργειες καθώς θέματα που θα άξιζαν καθολικού σεβασμού υποβαθμίζονται σε πεδία κομματικής ή και προσωπικής αντιπαράθεσης.
Η άλλη πρακτική σχετίζεται με τις διακηρύξεις υπουργών και υφυπουργών όταν επισκέπτονται το νομό. Υποτίθεται ότι ενημερώνονται εφ' όλης της ύλης, οργανώνουν λοιπόν συνεντεύξεις τύπου όπου ασκούνται σε γενικολογίες όταν δεν αποδεικνύονται παντελώς άσχετοι και ανενημέρωτοι ακόμα και μετά την υποτιθέμενη επιτόπια ενημέρωσή τους. Τα  παραδείγματα είναι πολλά με κορυφαίο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 την εξαγγελία του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στους παραληρούντες Κιλκισιώτες Νεοδημοκράτες ότι "με ταχείς ρυθμούς κατασκευάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς"!!!
Επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε: Οι διαπιστώσεις αυτές αφορούν όλη την περίοδο μετά την καθιέρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. και είναι κοινές για όλες τις κυβερνήσεις από το 1994 και επέκεινα.
Και δεν είναι μικρό το κακό. Η ενημέρωση, η υπεύθυνη ενημέρωση στις μέρες μας αποτελεί και οικονομικό- αναπτυξιακό  μέγεθος. Πέραν του αυτονόητου: του σεβασμού που θα όφειλαν να επιδεικνύουν από την κεντρική διοίκηση προς τους πολίτες της επαρχίας.
Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να εκδηλωθεί η κυβερνητική βούληση.

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 23:17

Προχειρότητα και απαξίωση

Συντάκτης:

Γράφει ο  
Σιωνίδης Κώστας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
“Παιονία της Προόδου”. 

 

Ένα από τα θέματα  στο οποίο ο  Δημοτικός Σύμβουλος καλείται να τοποθετηθεί κάθε χρόνο της θητείας του στο Δημοτικό Συμβούλιο , είναι το θέμα των Δημοτικών τελών. Ο νόμος επιβάλει την συζήτηση του θέματος ανά έτος διότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον προϋπολογισμό της κάθε χρονιάς και την πορεία των εσόδων και εξόδων. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να φέρει το θέμα στο συμβούλιο, ακόμη και αν η πρότασή της είναι  τα τέλη να παραμείνουν ίδια και δεν υπάρχουν μεταβολές.

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 23:09

Strategic planning...

Συντάκτης:

Του Κώστα
Τερζενίδη. 

 

Κάποτε ο νομός Κιλκίς κυριαρχούσε σε νέες επενδύσεις και στην εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, κυρίως σε Κιλκίς, Νέα Σάντα και Πολύκαστρο. Η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου είχαν μετατρέψει το νομό Κιλκίς σε βιομηχανική ζώνη. Οι επενδύσεις που εγκρίνονταν για το νομό Κιλκίς ήταν περισσότερες ακόμη και από όλη την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία.

Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 23:42

Νταλντούλρτ’ σαν οι φούσκεις, θειό;

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Είναι αλήθεια, ότι οι Στενημαχίτες διέθεταν καλύτερη κουζίνα, ομολογεί ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης, που γνώριζε τα πράγματα από μέσα, ως μεγαλωμένος στον συνοικισμό Στενημαχιτών. Ιδιαίτερη ανάμνηση διατηρεί από τα παρασκευάσματα κρέατος των Στενημαχιτών, χοιρινά, βοδινά, γαρνιρισμένα με μυρωδικά, αλλά κυρίως από τα γευστικά λουκάνικα και τα πικάντικα ψηνορέφια και τα άλλα παρασκευάσματα του κιμά (μπιφτέκια, τζιγιεροσαρμάδες κλπ).