Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 2:33:55 πμ
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 20:22

H Ευρώπη που δεν πληρώνει

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Δεν είναι ο ναζισμός που απειλεί την Ευρώπη, αν και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την κρίση που περνά ο Διαφωτισμός στην ήπειρο που τον γέννησε. Δεν είναι οι κακοί Γερμανοί που γεννούν το AfD και το αυγό του φιδιού, αν και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την τάση που έχει το γερμανικό έθνος για ολοκληρωτικές λύσεις.
Την Ευρώπη την απειλεί η πολιτική του "δεν πληρώνω", την οποία έχει επιβάλει η οικονομική ελίτ της.

Γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης. 


Κατ' αρχήν είμαι περήφανος και μόνο που είμαι Συριζαίος. Το ''αριστερός '' είναι πλεονασμός, διότι άπαξ και είμαι Συριζαίος εξυπακούεται ότι είμαι αριστερός.
Τώρα θα μου πείτε γιατί είμαι και περήφανος.
  Είμαι περήφανος γιατί πρώτα απ' όλα εμείς οι Συριζαίοι, δεν ξεπουλάμε την περιουσία της πατρίδος μας. Η περιουσία της πατρίδος είναι δημόσια περιουσία, είναι περιουσία του Λαού και δεν την πουλάμε. Την κρατάμε εκεί σφιχτά, μέχρι να σαπίσει.
Παράδειγμα οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 22:03

Φραγγίδης: Ανανέωση της Παράταξης - Ανανέωση της χώρας

Συντάκτης:

Γράφει ο Γιώργος Φραγγίδης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Κιλκίς, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ. 

Σε μερικές εβδομάδες οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας θα κληθούν να πάρουν θέση στο πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός των τελευταίων ετών για το χώρο του κέντρου. Θα κληθούν να εκλέξουν τον ηγέτη του νέου φορέα της δημοκρατικής παράταξης.
Είναι φανερό στις καθημερινές συζητήσεις ότι η διαδικασία  έχει κινητοποιήσει δυνάμεις που είχαν αποστασιοποιηθεί από το χώρο του κέντρου και από το χώρο της πολιτικής και την παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και για τη χώρα η δημιουργία μιας  ισχυρής, προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης με φιλοευρωπαϊκό στίγμα.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 21:42

Κράτος ρεντίκολο

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Κατεβαίνοντας κανείς με το αμάξι του απ' τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, περνά μέσα από τις τέσσερις διαφορετικές “εθνικές οδούς” με τα πολυάριθμα διόδια. Χρησιμοποιούμε τον όρο καταχρηστικά. Στην πραγματικότητα, η έννοια της εθνικής οδού είναι μια απλή παράσταση από το παρελθόν, όταν κατασκευαστής της ήταν το Δημόσιο. Σήμερα οι δρόμοι αυτοί ανήκουν σε ανώνυμες εταιρείες. Το κράτος πού βρίσκεται;

Του Κώστα Τερζενίδη. 

 

 

Το τελευταίο διάστημα η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει κινήσεις και προσπάθειες προκειμένου να συγκροτήσει ένα κομματικό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Δυσκολεύεται αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.
Πριν από λίγες ημέρες και η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πήρε τις καταστάσεις των μελών του Επιμελητηρίου, προκειμένου και αυτή να ζυγιάσει τις δυνάμεις της για το αν θα κατεβάσει ή όχι κομματικό ψηφοδέλτιο!
Δικαίωμά τους; Βεβαίως, αναφαίρετο και πολιτικά αιτιολογημένο, με βάση και την κομματικο-πολιτική κουλτούρα αυτής της χώρας. Εξ άλλου, είναι γνωστό πως… εδώ είναι Βαλκάνια!

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 21:15

Ο Μητσάρας

Συντάκτης:

Γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης. Εκπαιδευτικός. 

 

Ο Μητσάρας, γεροδεμένος τριαντάρης, μένει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένα διαμερισματάκι (ο Θεός να το κάνει...). Ένα μικρό δωμάτιο, μια κουζινίτσα και μια στενή τουαλέτα όλοι του οι χώροι. Υπόγειο, ανήλιαγο, μέσα στην υγρασία, με σαρακοφαγωμένα κουφώματα αποτελεί βασίλειο για τις κατσαρίδες που σουλατσάρουν παντού. Τι να κάνεις όμως; Πού να βρεις φθηνό διαμέρισμα στο κέντρο;

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 21:14

Έκοψε το... ν(ο)ημα της ζωής

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Πριν από λίγες ημέρες πέθανε πλήρης ημερών στη Θεσσαλονίκη και τάφηκε στο Μελισσουργείο, ο γείτονάς μας στο χωριό Γιώργος Τσαγκαλίδης, συνταξιούχος της Σουηδίας από χρόνια. Ήταν θείος,  από πατέρα, του Φώτη (αναμμένα κάρβουνα) και της Μαρίας, γυναίκας του γνωστού Γιάννη του ‘’κοντού’’. Ο μακαρίτης, αν και δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση λόγω χρόνων, είχε την αδυναμία να ερευνά και να μελετά σε βάθος, (διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη), την ιστορία της Κατοχής και του Εμφύλιου γενικά, και τα γεγονότα του τόπου μας ειδικά, για τα οποία όπως έλεγε, πολλά παραμένουν αδιευκρίνιστα και προκαλούν ερωτηματικά. Διασταύρωνε πληροφορίες σε κάθε γνωριμία του. Όσες φορές με επισκεπτότανε στο ιατρείο, δεν δίσταζε να ανοίξει συζήτηση, με τους ‘’γεράκους’’, που ανέμεναν τη σειρά τους στον προθάλαμο για εξέταση. Ο θάνατός του μου έφερε στο νου περιστατικό, που αξίζει να αναφερθεί στη συνέχεια των προσωπικών ενθυμημάτων μου.

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 21:13

Oταν χάνεται η ευθιξία, περισσεύει η υποκρισία

Συντάκτης:

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι άνθρωποι εργάζονται, αφ’ενός, για την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών, και αφ’ετέρου, αποβλέπουν στη βελτίωση και των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά, και της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Στην προσπάθεια αυτή οι άνθρωποι, και κυρίως, οι πολιτικοί κάνουν λάθη και παραλείψεις και πολλές φορές ξεφεύγουν τελείως από τους στόχους τους ή ακόμη και με καταστροφικές συνέπειες και  επιπτώσεις στους συμπολίτες τους. 

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 22:51

Τα σχόλιά μας

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης.  Δικηγόρος.

 

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ                         

Οι πεποιθήσεις μου περί Θεού, είναι τελείως προσωπικές και δεν επιδέχονται σχολιασμού. Οι απόψεις όμως του καθένα για το εκκλησιαστικό σύστημα και κατεστημένο μπορούν να γίνουν αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού, αφού οι θρησκευτικές εκδηλώσεις του πιστού είναι δημόσιες και φανερές.
Ιδού λοιπόν ένα παράδειγμα. Κατά την θεία λειτουργία σε ναό της Θεσσαλονίκης παρατήρησα ότι δίπλα μου ένας μεσόκοπος θρησκευόμενος, από την ώρα που μπήκε στο ναό μέχρι να τελειώσει η λειτουργία, έκανε ΣΥΝΕΧΩΣ (λέω συνεχώς, δηλαδή ασταμάτητα) τον σταυρό του. Διερωτώμαι λοιπόν: Τι ήθελε να αποδείξει αυτός ο ...πιστός; Μήπως ότι είναι περισσότερο χριστιανός από τον διπλανό του;

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 23:54

Σκαλίζοντας την ιστορία

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

 

Στην πρόσφατη έκθεση φωτογραφίας στη Γουμένισσα υπήρχαν και αρκετές φωτογραφίες με Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι βρέθηκαν την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Μακεδονία και κατ’ επέκταση και στα μέρη μας. Αυτές οι φωτογραφίες με τα γαλλικά στρατεύματα στη Γουμένισσα μου έδωσαν το ερέθισμα για το παρόν άρθρο μου.