Άρθρα Συνεργατών
Για την κατάντια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Κοίτα ρε ποιοι μιλάνε…
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΓράφει ο Κώστας Πινέλης.
Για την κατάντια του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κοίτα ρε ποιοι μιλάνε…
Για κοίτα ρε ποιοι μιλάνε, ποιοι βγάζουν γλώσσα για τη κατάντια του ποδοσφαίρου. Αυτοί και οι προκάτοχοί τους στην ηγεσία των μεγάλων ομάδων της Αθήνας που έχουν κάνει τα όργια έτη και έτη σε βάρος του ΠΑΟΚ και άλλων ομάδων, αλλά κυρίως σε βάρος του ΠΑΟΚ. Από το 1961-62 μέχρι το 1996 που ήρθα στο Κιλκίς παρακολουθούσα τον ΠΑΟΚ και στην Τούμπα και στους περισσότερους αγώνες εκτός έδρας με τους Νεαπολίτες. Έχουνε δει και έχουνε δει τα μάτια μας. Ξεχείλισαν τα σπλάχνα μας από τις αδικίες.
Ξεχάσαμε τώρα τους στρατιωτικούς στον Έβρο, τις μειώσεις των συντάξεων, τις απειλές των τούρκων, την ΑΟΖ, το Κυπριακό, το Μακεδονικό και ένα σωρό καυτά θέματα της καθημερινότητος και μας μάρανε το πιστόλι του Ιβάν. Πρώτο θέμα τρείς μέρες στα ΜΜΕ. Θαρρείς και δεν υπήρξαν πιστολάδες ''αθλητικοί'' παράγοντες προ Ιβάν. Όλος ο κόσμος τους ξέρει.
Του Αναστάσιου Αμανατίδη.
Με επισκέφθηκε στο ιατρείο μου, στο επί της οδού Γ. Καπέτα 14, για πρώτη φορά, πριν λίγα χρόνια, όντας σε μεγάλη ηλικία, ο γέρο Γ……δης, 85ντάρης, ίσως και κάτι, από μεγάλο καυκάσικο χωριό, με καρδιοαναπνευστικά ενοχλήματα, για τα οποία συνέχισα να προσφέρω ιατρική υποστήριξη και με κατ’ οίκον επισκέψεις στο χωριό, όταν με καλούσε κάπου – κάπου. Το σπίτι του, στο αριστερό άκρο του χωριού, στη γειτονιά του Βάσου. Τα λέγω αυτά διότι τον ενθυμούμαι καλώς.
Ιδιοδεκτικό σύστημα: Αναπτύσσοντας την κιναισθησία
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει η Τσαουσίδου Χ. Σοφία, Εργοθεραπεύτρια – Θεραπεύτρια Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.
“Κλείστε τα μάτια σας. Προσπαθήστε, χωρίς να τα ανοίξετε, να φέρετε την άκρη του δείκτη σας στην άκρη της μύτης σας. Επαναλάβετε 4-5 φορές με το κάθε χέρι.
Πόσο εύκολο ήταν;”
Αναγκαίες εθνική συναίνεση και σύνεση μπροστά στους κινδύνους
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Γιάννη Αλίρη.
Στο άρθρο της 8ης Φεβρουαρίου 2018 αναφέρθηκα στο λάθος της συνάντησης κορυφής στην Αθήνα Τσίπρα-Εντοργάν. Υπήρξε κακή προετοιμασία της σύσκεψης που ακολούθησε και τόνισα πως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Δεν ανάφερα όμως καθαρά από σκοπιμότητα, (το θεώρησα πρόωρο και λίγο τραβηγμένο) πως σε ασταθείς περιοχές αποτυχία αυτών των συναντήσεων σημαίνει πόλεμο.
Μετανάστες και μεταναστευτικό κίνημα: απειλή ή ευκαιρία;
Συντάκτης: Eidisis.grToυ Δημήτρη Ιωαννίδη.
Από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη, οι άνθρωποι δεν έπαψαν να μεταναστεύουν για κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο. Και, δεν θα επεκταθώ σε άλλους λαούς και φυλές, γιατί του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται από εμάς, τους δικούς μας προγόνους, που από αρχαιοτάτων χρόνων αναζητούσαν ευκαιρίες για να μεταναστεύσουν, να μετοικίσουν όπως έλεγαν. Είναι γνωστή η δημιουργία αποικιών από τους προγόνους μας, με ειδική τελετή κατά την αποχώρηση από τη μητέρα πατρίδα και τους άρρηκτους δεσμούς που διατηρούσαν μετέπειτα, και στη νέα τους πατρίδα, όπου εγκαθίσταντο με ειδική τελετή, επίσης, και μετέφεραν όλα τα ήθη και τα έθιμα και τις ιερές τελετές που κληρονόμησαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Είναι γνωστή η ιστορία/μύθος των Μεγαρέων που με επικεφαλής τον Βύζαντα μετανάστευσαν και ίδρυσαν το 667π.Χ. το Βυζάντιο (έτσι το ονόμασαν τότε ) που αργότερα και για χίλια και πλέον χρόνια έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσε το βυζαντινό ελληνικό πολιτισμό με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.
Η μετονομασία της πόλης του Βύζαντα και η μεταφορά της πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 330μ.Χ., προς τιμήν του Μ.Κωνσταντίνου (272-337μΧ) Ρωμαίου αυτοκράτορα και αυτοκράτορα του Βυζαντίου για 31 χρόνια, ο οποίος με το διάταγμα ανεξιθρησκείας των Μεδιολάνων το 313μ.Χ. βοήθησε μαζί με τη σύζυγό του Ελένη τη διάδοση του Χριστιανισμού, γιαυτό και η εκκλησία τους τίμησε ως ισαπόστολους και τους κατέταξε στους αγίους.
Και για να επανέλθουμε στο θέμα, κατά την εποχή 2100/1900 διάφοροι λαοί μετανάστευσαν από βορά προς την Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκαν, υιοθετώντας τέχνες, ήθη και έθιμα των ντόπιων ελλήνων. Κατά το 1200 πΧ και μετά οι μεγάλες μετακινήσεις των πληθυσμών προς την πλευρά του Αιγαίου και κυρίως γύρω στον 8ο αιώνα στο δεύτερο ελληνικό εποικισμό στο χώρου της Μεσογείου και του Ευξείνου πόντου. Ο αποικισμός των Ιώνων, των Δωριέων και των Αιολών έδωσαν μεγάλη ώθηση στις νέες τους πατρίδες και οι πόλεις που δημιούργησαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη των λαών με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Πόλεις όπως Μίλητος, Έφεσος, Φώκεα, Πέργαμος κ.ά στα παράλια της Μ. Ασίας, άφησαν το ιστορικό τους στίγμα και μέχρι σήμερα αποτελούν παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ( που δυστυχώς τα εκμεταλλεύονται άλλοι).
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι μετακινούνταν συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Το τελευταίο διάστημα εκατομμύρια απελπισμένων καταφεύγουν με οποιοδήποτε τρόπο κυρίως προς την Ευρώπη, της οποίας, οι πολίτες θεωρούν πολλές φορές ότι χάνουν θέσεις εργασίας εξ αιτίας τους. Αν αναλογιστούν όμως την προσφορά τους στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Brutto Inland Produkt) ΑΕΠ της χώρας που εργάζονται τότε σίγουρα θα τους δουν με άλλο μάτι. Σε μια έρευνα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι για κάθε 1% αύξηση του πληθυσμού μιας χώρας λόγω της μετανάστευσης το ΑΕΠ αυξανόταν κατά 1,25-1,5%.
Η παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, αν οι μετανάστες αύξαναν το δυναμικό εργασίας των πλούσιων κρατών κατά 3%, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 356 δις.δολλάρια (318,129 δις. ευρώ) ως το 2025, από έρευνα των Γκότιν και Κλέμενς και της δεξαμενής σκέψης (think tank) της Ουάσιγκτον που έκαναν τη μελέτη( Βήμα Science 5-5-16). Ύστερα από όλα αυτά, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι απειλούνται από τους σημερινούς μετανάστες οι λαοί και οι χώρες που τους υποδέχονται, η Ευρώπη ,δηλαδή. Αν αφήσουμε κατά μέρος τους συναισθηματισμούς-που ο καθένας μας έχει- και τις φοβίες που πολλές φορές αδικαιολόγητα προκαλούνται, θα πούμε, όχι! Κανείς δεν απειλείται!
Η Ευρώπη και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανάγκη τους μετανάστες. Πολλές μελέτες που δημοσιεύθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι οι μετανάστες όχι μόνο συμβάλλουν στην εθνική οικονομία των χωρών που εγκαθίστανται, αλλά, και λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας τους. ΄Ετσι, αξιοποιώντας ως εργατικό και καμιά φορά επιστημονικό προσωπικό τους μετανάστες καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή, αλλά, πολλές φορές ευκαιρία, πρώτα για τους ίδιους και ύστερα για τις χώρες που τους υποδέχονται.
Επαγρύπνηση και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ και την εμπλοκή της Ελλάδας
- Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές σε περίπτωση πολέμου;
Στη μεγάλη συγκέντρωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.
Καρβουνιάρη: Η ισότιμη αντιμετώπιση της Γυναίκας συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο
Συντάκτης: Eidisis.grΤης Γαρυφαλλιάς Καρβουνιάρη*.
Βαδίζοντας προς τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας και παρατηρώντας την εξέλιξη των κοινωνιών σε καθεμία από τις χώρες του πλανήτη, η αλήθεια είναι, ότι διαπιστώνει κανείς μια αξιοσημείωτη πρόοδο, σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση των δύο φύλων, και κυρίως σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των γυναικών.
Μπροστά σε επείγον περιστατικό, μεσάνυχτα, στον τέταρτο όροφο…
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Αναστάσιου Αμανατίδη.
Πρέπει να ήταν λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πάντως υπήρχε ησυχία στην πόλη. Θα πρέπει να ήταν χρονιά γύρω στα 1985. Με αγωνιώδες νυκτερινό τηλεφώνημα, ο γνωστός μου, από παλαιά, δάσκαλος, μακαρίτης τώρα, Γ. Κ., με παρακαλούσε για μια επείγουσα κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη, που αφορούσε την επίσης γνωστή μου καλή σύζυγό του, μαία στην ειδικότητα, εργαζόμενη στο δημόσιο.
Επειδή στην Ελλάδα ευδοκιμεί πολύ η φυλή των κλεπτών του Δημοσίου χρήματος (Νοβάρτης, εξοπλιστικά, Ζήμενς κλπ) παραθέτω παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το οποίο διακρίνει ποιοτικά τις κατηγορίες των κλεπτών.
Γράφει η εφημερίδα: ''Στην ζωή υπάρχουν δύο είδη κλεπτών. Ο κοινός κλέφτης και ο πολιτικός κλέφτης. Ο πρώτος είναι αυτός που σας κλέβει τα χρήματά σας, το πορτοφόλι σας, το ρολόι σας κλπ.
Ο πολιτικός κλέφτης είναι αυτός που σας κλέβει το μέλλον σας, τη γνώση σας, τον μισθό σας, την εκπαίδευσή σας, την υγεία σας, την δύναμή σας, το χαμόγελό σας κλπ.