Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 8:39:07 μμ
etpa

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Περισσότερο από όλον τον Ελληνισμό οι Θρακιώτες είμαστε δεμένοι με την Πόλη και το Βυζάντιο.  Η Θράκη είναι η περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η πιο κοντινή στην Πόλη. Την Αγκαλιάζει κυριολεκτικά. Έχουμε και ζωντανές μαρτυρίες από τους παππούδες μας που επισκέφθηκαν και μέσα από εμπορικές συναλλαγές της τότε εποχής την Πόλη…

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 22:13

Δωροδοκία με... ζαρζαβατικά

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Ήταν εκεί κάπου στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 και υπηρετούσα ως δάσκαλος σε χωριό του νομού μας. Φρέσκο ακόμα το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και η εγκύκλιος του Υπουργείου ήταν σαφής. Έπρεπε να ψάξουμε στις αποθήκες του σχολείου, να βρούμε παλιές εικόνες με τα πρόσωπα των βασιλιάδων και των δικτατόρων, να συντάξουμε πρωτόκολλο καταστροφής και να τις παραδώσουμε.

Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής μάχης στο Κιλκίς την 21η Ιουνίου του 2013. Και έτσι πρέπει να είναι.

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας και γενικότερα της Μακεδονίας κατά την περίοδο μέχρι την λήξη των βαλκανικών πολέμων και το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την σπουδαιότητα των χώρων που έλαβαν χώρα διάφορες μάχες αλλά ούτε  των μνημείων  και των μουσείων που αποτυπώνουν την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 12:13

Η «σαβούρα»

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η πολιτική είναι όπως κι ο έρωτας. Στην αρχή έχει ορμή και πάθος. Έχει ένταση και φαντασίωση. Διαπνέεται από αισθήματα επαναστατικά κι αγαπά το ωραίο και το όμορφο. Με τον καιρό, όπως ο Έρωτας, έτσι κι αυτή, χάνει το πάθος της κι αναζητά νέους ορίζοντες, αφήνοντας πίσω της υποσχέσεις, που ντρέπονται και οι ίδιες και παραβιάζοντας κάθε έννοια εμπιστοσύνης.

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 23:09

Πολιτική υπεροχή ενόψει (νέων) προκλήσεων

Συντάκτης:

Του Γιώργου Φλωρίδη, πρώην υπουργού, βουλευτή Κιλκίς.

Η εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, με την ταυτόχρονη αποδοκιμασία της πεντάχρονης λαϊκιστικής αποκάλυψης, εξέφρασε μια βαθύτερη ιδεολογικοπολιτική διεργασία και μετατόπιση του κοινωνικού σώματος. Εξέφρασε την ώριμη ανάγκη για υπέρβαση του κύκλου της ανεκπλήρωτης μεγαλοστομίας, του διαλυτικού διχασμού και του παρασιτικού προστατευτισμού, που κράτησε στάσιμη τη χώρα.

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 22:36

Διαδικτυακές σχέσεις

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, τέως Λυκειάρχης.

Η περίοδος, που διανύουμε είναι περίοδος μιας νέας επανάστασης. Νέες λέξεις παρεισέφρησαν στο λεξιλόγιό μας…νέοι όροι…νέα μοντέλα επικοινωνίας και σχέσεων.
Η μαγεία της φωτογραφίας, της εικόνας, των χρωμάτων, ελκυστική. Ένας κόσμος εικονικής πραγματικότητας…ένας κόσμος επικοινωνίας, που κρύβει τη δική του δυναμική εξέλιξης και προόδου!

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 22:55

Παλιός Βαρδάρης II

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Το 1975 ο πατέρας μου έκλεισε το κυλικείο της οδού Λαγκαδά και πήρε δεύτερο κυλικείο πάλι στην περιοχή του Βαρδάρη στο ισόγειο οικοδομής στην οδό Ειρήνης 17. Εκεί ήταν το πρακτορείο λεωφορείων Λαγκαδά που είχε δικό του κυλικείο και ο πατέρας μου πήρε το κυλικείο όλης της οικοδομής.

Σκληρή απάντηση δίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Κιλκίς, Θέμης Κοσμίδης, στην πρώην αντιδήμαρχο, Άννα Δημάκη, για το θέμα του Θερινού Σινεμά, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη νομιμότητα στη διαχείριση του χώρου πέρσι το καλοκαίρι:

Είναι ολοφάνερο ότι βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Γράφει ο Κώστας Τόλης, εκδότης εφημερίδας ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr).

Το γεγονός ότι ο κατάλογος με τα 1.230 Μέσα Ενημέρωσης που πήραν μέρος στην κρατική διαφημιστική καμπάνια « Μένουμε Σπίτι» - με τα ποσά που έλαβε το καθένα- δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι ένα βήμα διαφάνειας.

Γράφει η Αννα Δημάκη, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κιλκίς.

Όταν λόγω θέσης έχεις ζήσει σε όλες τις φάσεις τους κάποια γεγονότα, από την σύλληψη, τον προγραμματισμό, την οργάνωση έως την πραγματοποίηση και την αξιολόγηση, και ειδικά όταν στο στάδιο της πραγματοποίησης και αξιολόγησης έχεις την πλήρη αναγνώριση των δημοτών, σε στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν βλέπεις κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έχεις κάνει για να χαρείς με την εξέλιξη στον Τόπο σου.