Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 9:09:56 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 23:29

Βασίλης Αθανασιάδης: Χαρίλαος ο Κρητικός

Συντάκτης:
Μια φωτογραφία ..μία ιστορία..
Χαρίλαος Ζαβουδάκης (μπουζούκι) με τον Νίκο (Κόλια) Αλούρη(1936-2002) προπορεύονται του γαμπρού για την εκκλησία στα Πλάγια (Αγία Παρασκευή Πλαγίων του σημερινού Δήμου Παιονίας).
(Ο Νίκος Αλούρης ήταν γαμπρός στα Πλάγια.)

   Πρόσωπο πασίγνωστο και αγαπητό σε όλη την κοινωνία του Πολυκάστρου και σε όλη την Παιονία.

   Χαρίλαος Ζαβουδάκης το όνομά του, "ερωτικός" μετανάστης - μόνιμος κάτοικος Πολυκάστρου εδώ και 75 χρόνια.Είναι το πρώτο απο τα 7 παιδιά του Αντώνη και της Μαρίας Ζαβουδάκη απο τον Γαλατά Χανίων. 

  Στα 20 του χρόνια υπηρετούσε την θητεία του ώς χωροφύλαξ την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, εκεί στα 1947 βρέθηκε στα μέρη μας, στο Πολύκαστρο.
 
    Στα 1949 γνώρισε την πανέμορφη Βαλεντίνη Κορκοτά, που ορφάνεψε στα 14 της χρόνια και απο τους δύο γονείς της (1944-1945) και είχε την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της.
   Χρόνια δύσκολα-μαύρα χρόνια, να πάν και να μην ξανάρθουν.
 
Η ωραία Βαλεντίνη στα 17 της.

   Έρωτας αμοιβαίος, την πήρε και πήγε στην Κρήτη, εκεί παντρευτήκαν και ξαναεπέστρεψαν στο Πολύκαστρο (1951) επειδή στους γάμους υπήρχαν απαγορεύσεις για λόγους ηλικίας στους ένστολους  παραιτήθηκε από την χωροφυλακή που υπηρετούσε και έγινε μόνιμος κάτοικος Πολυκάστρου,.
   Εργάστηκε ως αγρότης, κτηνοτρόφος, σερβιτόρος και ότι ΄βάλει ο νούς του ανθρώπου για να μεγαλώσει - αναθρέψει τα 5 παιδιά που απόκτησαν (4 κορίτσια και ένα αγόρι).

   Παράλληλα αγαπούσε τη μουσική, έπαιζε ο ίδιος μπουζούκι και τραγουδούσε και αισθανόταν περήφανος που συνεργάστηκε και έκανε περιοδεία στην Ευρὠπη με τον πατέρα του Γιώργου Νταλάρα, Λουκά Νταράλα (1927–1977).

   Είχε δημιουργήσει μουσικό σχήμα με αξιόλογους τοπικούς καλλιτέχνες και ήταν πανταχού παρὠν, σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, ονομαστικές γιορτες και όπου αλλού υπήρχε διάθεση για γλέντι και χορό, κομψός με το περιποιημένο μουστακάκι του την ευγένεια και το χαμόγελό του.

   Σήμερα αισίως διανύει το 96 έτος της ηλικίας του, καπνίζοντας ένα πακέτο τσιγάρα (και δεν του φτάνουν) και πίνοντας κάθε μέρα την γράπα του (δική του συνταγή μακροζωίας),θα τον δείτε καθημερινά στο "στέκι του" στο κέντρο του Πολυκάστρου.

   Είναι αισιόδοξος για το μέλλον του, αφού η γιαγιά του Σμαράγδω έζησε 115 χρόνια.
 
 
 
Να είσαι γερός μπάρμπα Χαρἰλαε και να "περάσεις" και τα χρόνια της γιαγιάς σου. 
 
Υ.Γ. Να ευχαριστήσω τον κο Λάζαρο (Λάρι) Αλούρη, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Κ. Συμεωνίδη και την κα Γεωργία Ζαβουδάκη για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.
Βασίλης Αθανασιάδης

Γράφει ο Θεόφιλος Γουλτίδης.

Οι αυθαιρεσίες των οδηγών ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά κυρίως των μηχανών μικρού και μεγάλου κυβισμού στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, είναι εδώ και χρόνια σ΄ όλους μας λίγο έως πολύ γνωστές κι ας έχουμε θρηνήσει ακόμα και συνανθρώπους μας.

"Ένα γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπεία" αναφέρει ένα σοφό γνωμικό και αυτό ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση των φραγμένων αγωγών. Με απλές καθημερινές κινήσεις και την απαραίτητη προσοχή, θα διατηρήσετε τις αποχετεύσεις του κτιρίου σας  σε άριστη κατάσταση και την ηρεμία σας στα επιθυμητά επίπεδα!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος - π. Λυκειάρχης.

Και λίγη εκλαϊκευμένη Αστρονομία. «Εξομολογούνται οι ουρανοί τα θαυμάσια Κύριε».

Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 22:24

Άσπρη μέρα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Το σύμπαν, έλεγε ο Παρμενίδης,  είναι χωρισμένο σε ζεύγη αντίθετων δυνάμενων, όπως φως - σκοτάδι, ελαφρύ - βαρύ, καλό –κακό κλπ.

Γράφει ο Γεώργιος Μάνος, Γεωπόνος – οικονομολόγος, Συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής.

Νεότουρκοι – οι πρώτοι διωγμοί.

Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 19:59

Ένας χρόνος στο fb (μέρος I)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τις ενστάσεις μου για το fb πάντοτε τις είχα, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Όχι μόνο τις είχα αλλά τις μετέφερα και στους φίλους μου, που ήταν όλοι φανατικοί χρήστες του fb.

Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 15:42

Δημοσκοπική καταιγίδα, πρόκληση-πρόσκληση

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.

            Καθημερινά παρακολουθούμε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σαν να θέλουν όλοι να μας πείσουν για κάτι. Σαν να αγωνιούν μη δεν έχουμε ακόμα πειστεί για κάτι. Μήπως, κι αλλάξουμε γνώμη για κάτι.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Την άνοιξη του 1944 στο Πάικο βρίσκονταν ισχυρές ανταρτικές ομάδες αποτελούμενες από 800 αντάρτες του 30ου συντάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα τα Λιβάδια, το 13ο σύνταγμα του Κιλκίς στην Καστανερή και την Κάρπη και 300 Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι του Τίτο.

Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 23:31

Ποσά και ποσοστώσεις

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Στη δημοκρατία η ισοτιμία της ψήφου αποτελεί θεμελιακή αρχή.  Η αριθμητική αξία της ψήφου θα πρέπει να είναι ίδια, άσχετα από φύλο, φυλή, ηλικία και ιδιαιτερότητα. Αυτό σημαίνει ισότητα. Και πάνω στην ισότητα αυτή στηρίζεται η δημοκρατική εκπροσώπηση.