Quantcast
Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, 8:54:15 μμ
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:31

Περί διαφθοράς

Συντάκτης:
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά μεταξύ των 15 «παλαιών» χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη σχετική λίστα καταρτίζει κάθε χρόνο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Η Ελλάδα, με βαθμό 4,6 με άριστα το 10 - όποια χώρα βαθμολογείται με 10 δεν σκιάζεται από κανένα κρούσμα διαφθοράς- καταλαμβάνει την 27η θέση στην Ευρώπη και την 56η στον κόσμο.  Στην Ευρώπη μόνο στην Πολωνία (με βαθμό 4,2), στη Βουλγαρία (4,1) και στη Ρουμανία (3,7) ανθεί περισσότερο η διαφθορά.
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:30

Αφιέρωμα στο Φούλατζικ της Μ. Ασίας

Συντάκτης:
 Συγκλονιστικά είναι τα όσα καταγράφει στο βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες της Νίκαιας», ο δημοσιογράφος Φ.Κ., το Νοέμβριο του 1921, που βρέθηκε στο μέτωπο της Τουρκικής θηριωδίας, στη Μικρά Ασία. Το ίδιο συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία που καταγράφει την καταστροφή του Φούλατζικ και φιλοξενείται στο βιβλίο.Τα στοιχεία από το βιβλίο, μας δόθηκαν από τον πρόεδρο της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών Ευρωπού, Απόστολο Καραγιαννόπουλο, και τα παρουσιάζουμε, ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής στον ελληνισμό της Ανατολής, που θυσιάστηκε ή ξεριζώθηκε από τις προγονικές εστίες.
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:25

Χρήστος Ανδρεανίδης : Αξιοπιστία

Συντάκτης:
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της αναξιοπιστίας των πολιτικών που στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση και αποστροφή.Για να αποφύγουμε την μη αναστρέψιμη κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί απαιτείται μέγιστη και ύστατη προσπάθεια από πολιτικούς και δημοσιογράφους του ηλεκτρονικού κυρίως τύπου.Στο πρόσφατο ξεπούλημα του ομίλου ΟΤΕ στην D. T. Ποσοστό πάνω από 40% των μετοχών της D.T. κατέχει το γερμανικό κράτος και εμείς στην Ελλάδα κρατάμε 5%.
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:10

Έργα, περισσότερα έργα

Συντάκτης:
Για τη μόδα με τις παγκόσμιες ημέρες τα έχουμε ξαναπεί, αλλά η χθεσινή άξιζε την προσοχή μας.
Η 26η Ιουνίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά των ναρκωτικών.
Ευκαιρία λοιπόν για τις πολιτικές ηγεσίες να εξαγγείλουν τις αγαθές τους προθέσεις, και ορισμένες να βγάλουν και ηρωικούς «δεκάρικους». Ιδιαίτερα η ασκούντες εξουσία θα όφειλαν να μετρούν τα λόγια τους καθώς είναι αποκαρδιωτική η έλλειψη κέντρων απεξάρτησης.
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 14:26

Συμφωνίες του …αέρα

Συντάκτης:
Ξέρετε άλλη επαγγελματική τάξη που πουλάει προϊόντα χωρίς τιμή μονάδας; Μόνο οι δύσμοιροι αγρότες παραδίδουν το σιτάρι του με ανοιχτή τιμή. Δηλαδή ό,τι δώσει η αγορά. Και ποιος θα αποδείξει τι έδωσε η αγορά; Και πως θα κατοχυρωθεί ο αγρότης;
Αναρωτήθηκε άραγε κάποιος αγρότης αν ο έμπορος πούλησε ποτέ σε ανοιχτή τιμή; Διακινδύνευσε κι εκείνος να εξάγει το σιτάρι και να περιμένει από τον τελικό παραλήπτη να τον πληρώσει σε τιμή που θα διαμορφωθεί στην αγορά;
Ασφαλώς και όχι. Μόνο αφελείς ή άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη παραδίδουν τον κόπο μιας χρονιάς βασιζόμενοι σε προφορικές συμφωνίες.
Και το δυστύχημα είναι πως ενώ η πρακτική των ανοιχτών τιμών είναι πολυετής δεν κίνησε το ενδιαφέρον των αρμοδίων αρχών να προστατεύσουν τους μικρούς παραγωγούς.
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 14:01

Ω τι κόσμος…

Συντάκτης:
Εξεπλάγησαν οι ανύποπτοι και οι ανίδεοι. Μα είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, να πήγαν σε κομματικά «μαύρα» ταμεία χρήματα από μεγάλες επιχειρήσεις;
Και δώστου όλοι να πετροβολούν και τα «ταμεία» και την επιχείρηση που βρέθηκε στη δίνη του διεθνούς σκανδάλου. Η οποία βεβαίως όταν χρηματοδοτεί κόμματα εξουσίας προσδοκά - και λαμβάνει- αντιπαροχές σε προμήθειες, όρους προμηθειών κ.ο.κ. Αλλά δεν αφήνει νηστικά και τα μικρότερα κόμματα με την προσδοκία να μειώσει το θόρυβο των αντιδράσεών τους
Όπως ταιριάζει σε ανύποπτους δεν θα αργήσει η μέρα που θα εκπλαγούμε αν πληροφορηθούμε ότι πέραν της γερμανικής εταιρείας, είναι αμέτρητες οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν τον προεκλογικό αγώνα πολιτικών.
Ως ιδανικοί ανίδεοι μάλιστα ίσως υποστούμε σοκ αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και αποκαλυφθεί το αυτονόητο. Πως ετούτα τα συνήθη δεν συμβαίνουν μόνο εν Αθήναις. Αλλά και στο καθ’ ημάς κλεινόν Κιλκίς.
Πως είπατε;
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 14:32

Έρχονται στις εκλογές

Συντάκτης:
Θυμάστε το πόσο πολιτικά αναβαθμισμένη ήταν η περσινή επέτειος της 21ης Ιουνίου, από άποψη συμμετοχής πολιτικών παραγόντων της αντιπολίτευσης;
Πέρσι τέτοιο καιρό, μας είχαν έρθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, η παρουσία των οποίων έδωσε και ένα ξεχωριστό χρώμα, αλλά και μια πανελλαδική εμβέλεια στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης του Κιλκίς.
Αντίθετα με την αντιπολίτευση, η κυβερνητική εκπροσώπηση περιορίσθηκε πέρσι στο επίπεδο του Γ.Γ. της Περιφέρειας Γ. Τσιότρα.
Πέρσι, βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο και είχαμε την παρουσία αρχηγών κομμάτων. Φέτος, που δεν έχουμε μπροστά μας εκλογές, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ εκπροσωπήθηκαν δια των βουλευτών τους, Γ. Φλωρίδη και Ηλία Πολατίδη (Σερρών), ενώ η κυβέρνηση αναβάθμισε την παρουσία της, δια του ΥΜΑΘ Μαργαρίτη Τζίμα.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Άντε και του χρόνου!
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 09:39

Να πειστεί ο πολίτης

Συντάκτης:
Οι έντεκα στους δέκα πολίτες που θα ρωτήσετε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η ένταξη στο Κτηματολόγιο θα σας απαντήσουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει ρευστό για τα ταμεία του κράτους. Ειδικά εκείνη η πρόβλεψη πως σε περίπτωση συνιδιοκτησίας επί ενός ακινήτου επιβαρύνονται στο ακέραιον όλοι οι συνιδιοκτήτες αποτελεί την ασφαλή απόδειξη του οικονομικού κινήτρου του κράτους.
Βεβαίως η σύνταξη του Κτηματολόγιου είναι μια πονεμένη και αργοπορημένη ιστορία της χώρας μας. Και θα περίμενε κανείς στις διαφημιστικές καμπάνιες που διεξάγει το ΥΠΕΧΩΔΕ να εξηγεί γιατί είναι ωφέλιμη η διαδικασία αυτή.
Πληρώνει ο πολίτης σε δύσκολες εποχές. Και ο έμπρακτος  σεβασμός στο χρήμα που εισφέρει στα δημόσια βάρη θα ήταν να ενημερώνεται γιατί πληρώνει.
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008 14:52

Ιωαννίδης Δημήτρης :Αξιοκρατία

Συντάκτης:
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, όσο κι αν φαίνεται ένα σπάνιο είδος, ένα “εν απολύτω ανεπαρκεία” είδος, υπάρχει.
Υπάρχει και θα εξηγήσουμε που και πως την συναντήσαμε.
Σ’ ένα μικρό χωριό του νομού μας -απ’ αυτό κατάγομαι κι εγώ- το Ελευθεροχώρι όπου κατά καιρούς έγιναν διάφορες εκδηλώσεις που το έκαναν γνωστό και “μεγάλο” σ’ όλο το νομό αλλά και πέρα απ’ αυτόν. Και αυτό οφείλεται, αποκλειστικά, στους κατοίκους του.
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008 14:42

Ούτε καν συμφέρει…

Συντάκτης:
Γνωρίζουμε ότι είναι αντιδημοφιλές να επιδοκιμάζεις την «φιλοξενία» σκουπιδιών τρίτων στο Κιλκίς. Αλλά ..φιλτέρα η αλήθεια. Ή τουλάχιστον η αλήθεια που εμείς υπερασπιζόμαστε. Όταν ο γείτονάς σου πνίγεται στα σκουπίδια είναι τουλάχιστον στενόκαρδο - για να μην χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη έκφραση- να κλείνεις την χωματερή σου και να αρνιέσαι να δεχτείς πέντε απορριμματοφόρα. Γιατί δεν μιλάμε να δεχτείς να φιλοξενείς μόνιμα τα σκουπίδια τους. Για μια δυο μέρες κι ένα μικρό τμήμα του φορτίου ζήτησαν να «φιλοξενήσουμε» οι γείτονες της συμπρωτεύουσας.
Δεν είναι μόνο επίδειξη σκληρότητας όταν η αλληλεγγύη είναι τις ιδιότητες που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν την αυτοδιοίκηση. Εν προκειμένω θα αποτελούσε πράξη αφροσύνης. Είναι δυνατόν να επιζητείς τη μόνιμη λύση του δικού σου πιεστικού προβλήματος για «φιλοξενία» των σκουπιδιών σου από το σύνδεσμο της μείζονος Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και την ίδια ώρα να μην δέχεσαι πέντε απορριμματοφόρα στο …έδαφός σου;