Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 3:50:10 μμ
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 05:12

Οι απάτριδες

Συντάκτης:

Κρουνοί δισεκατομμυρίων άνοιξαν και τρέχουν για το αμερικανικό δημόσιο. Ξεκίνησαν μεγάλη εκστρατεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οι Αμερικανοί και έφτασαν μέχρι τις ξένες τράπεζες όπου οι πολίτες τους διατηρούν μεγάλες καταθέσεις (άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων).
Τους βρήκαν λοιπόν και τώρα τρέχουν οι ξενοκαταθέτες να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσίες με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα ταμεία του κράτους.
Στην Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δηλώνουν κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων με εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και κανείς έφορος δεν σκέφτηκε να τους βάλει «χέρι».
Εν κατακλείδι: Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ας ξυπνήσει το κράτος. Έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες. Με επίσημη δέσμευση πως κάθε περιστολή της φοροδιαφυγής θα σημαίνει παράλληλα και αύξηση του αφορολόγητου για τα χαμηλά εισοδήματα.
Και εν ανάγκη για τους μεγαλοφοροφυγάδες ας αφαιρεθεί και καμιά ιθαγένεια. Ούτως ή άλλως απάτριδες είναι.

...και την κοινή ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς...
Καβάφης

Ποιός θα φανταζόταν, ούτε καν ο Αλέξανδρος, όταν την Άνοιξη του 334 π.Χ. ξεκίνησαν οι Μακεδόνες από την Πέλλα για την Αμφίπολη, όπου συναθροίζοταν οι Πανέλληνες, τους θρύλους και τον θαυμασμό, που θα δημιουργούσαν στους κατοπινούς αιώνες!

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 05:07

Στο καζάνι του Γιώργου Τερζή

Συντάκτης:

Οίνος ευφράνει καρδίαν ανθρώπου, ισχυρίζεται ο Ευαγγελιστής, αλλά και το τσίπουρο δεν πάει πίσω… Ιδιαίτερα αν προέρχεται από το μυσταγωγικό βράσιμο στο καζάνι του Γιώργου Τερζή. Ο αεικίνητος θρακιώτης του Χέρσου θαρρώ πως μόνο προσχηματικά και εντελώς δευτερευόντως  λειτουργεί το αποστακτήριο ως τέτοιο. Κυριότατα ως χώρος κραιπάλης και άκρατης διασκέδασης  εντυπωσιάζει η απλόμορφη πλην λειτουργικότατη ιδιότυπη ταβέρνα που έστησε και από 20ημέρου βρίσκεται στα ντουζένια της.

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 05:03

Καθυστερούν

Συντάκτης:

Τελικά ακόμα και οι υποψιασμένοι για το χάλι των δημόσιων οικονομικών  αιφνιδιάστηκαν. Έλεγαν πως η κατάσταση είναι κάκιστη, αλλά δεν περίμεναν ετούτο το μπάχαλο.   Αλλά και η κοινή γνώμη δεν περίμενε από την κυβέρνηση του Γιώργου να χάνει μέρες και μήνες (σχεδόν) χωρίς να φαίνεται πως διαθέτει σχέδιο εξόδου.
Διότι σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν είναι «μαζέψτε από όπου βρείτε». Σχέδιο θα ήταν να έχει έτοιμη την φιλοσοφία και τα βασικά στοιχεία ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου και να το παρουσιάζεις ως νομοσχέδιο στη Βουλή.
Η κυβέρνηση ενώ στις πρώτες κινήσεις της πήρε άριστα, χάνει καιρό στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Στην οικονομία κάθε μέρα μπορεί να σημαίνει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη επιβάρυνση.
Και να θυμούνται εκεί στο γκουβέρνο, αν καθυστερήσουν κι άλλο θα λάβει άλλη «μετάφραση» η απουσία του Αλέκου Παπαδόπουλου από τα δημόσια πρά;γματα, ενώ η νίκη του ΠΑΣΟΚ εθεωρείτο βέβαιη.
Οι έχοντες νουν νοείν νοήτωσαν…

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 04:55

Τι σόι διάλογος είναι τούτος;

Συντάκτης:

Σε δυο εβδομάδες θα κληθούν οι νεοδημοκράτες να επιλέξουν το νέο αρχηγό του κόμματός τους. Αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν. Δηλαδή τίνος τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα επιλέξουν.  Διότι από τη συζήτηση που γίνεται μέσω των  μηνυμάτων που εκπέμπουν οι δυο υποψήφιοι μόνο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται.. Εξηγούμαστε: Δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε, ισχυρίζεται ο Σαμαράς. Έχουμε ιδεολογία. Τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, προφανώς που καταστατικά   είναι η πυξίδα του κόμματος. Αλλά μήπως ετούτος ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός δεν ηττήθηκε στις εκλογές; Εκτός κι αν δεν εφαρμόστηκε σωστά. Αλλά και οι δυο διεκδικητές της προεδρίας υπουργοί του Καραμανλή ήταν. Πότε εκφράστηκε η διαφωνία τους; Και που πράγματι απέκλινε;
Θα πει κάποιος πως όλα τούτα είναι «περιδιαγραμμάτου» Μόνο που ο αντίλογος είναι πως ετούτα τα «μικρά γράμματα» είναι που όταν κάποιος γίνει κυβέρνηση καθορίζουν την τύχη του. Κι όποιος θερίζει ανέμους ως ανέμελη αντιπολίτευση εισπράττει συντριβές ως υπεύθυνη κυβέρνηση.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:51

Τότε και σήμερα ένας …Σπανέας

Συντάκτης:

«Πρόβλησις ένι του Θεού ο Βασιλεύς παιδίν μου…» νουθετεί ο Σπανέας, το πολυδιαβασμένο στις μέρες του έργο κάποιου σπανού πριγκιπόπουλου από τον Οίκο των Κομνηνών, όπως υποστηρίζουν οι βυζαντινολόγοι εκ των φιλολόγων. Όπου εξαίρεται ο Βασιλεύς, και ο θέσφατος λόγος του.
Στις μέρες μας η νουθεσία είναι ελαφρώς παραλλαγμένη. Αλλά ο νουθετών είναι και πάλι ένας (Ι) σπανέας.: «Πρόβλησις ένι του Θεού ο Αλμούνια παιδίν μου…» ακούμε.
Οπότε οφείλουμε ως χώρα και ως λαός να υπακούμε τον Ισπανό κοινοτικό επίτροπο, που τρις της ημέρας, μετά το φαγητό, εξαπολύει τους κεραυνούς του για τη ξεχαρβάλωμα των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.
Σε λίγο μάλιστα δεν αποκλείεται να οργανωθεί αντιστασιακό Κίνημα κατά του σύγχρονου Σπανέα.
Εδώ είναι Βαλκάνια κύριοι. Και τα οφέλη από το Ευρώ θα απολαμβάνουμε και ό,τι γουστάρουμε θα κάνουμε. Οι αναρχικοί της Ευρώπης. Και της πλάκας.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:44

Μαρία Κικίρη : Βιομηχανία υποταγής συνειδήσεων

Συντάκτης:

Πολιτική ορθότητα..Τόσο σαγηνευτική έκφραση που και μόνο στο άκουσμα της εξαπατάσαι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αγνοείς το ουσιαστικό της περιεχόμενο. Η έννοια του πολιτικώς ορθού, κατέφτασε σε μας πριν μια εικοσαετία περίπου απ΄την Αμερική, για να εγκατασταθεί για τα καλά πια ως ένα νέο δεσπόζον δόγμα. Σε μια πρωτοβάθμια ανάλυση, η έννοια αυτή σχετίζεται με τη χρήση της γλώσσας. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να προσβάλλουν τις ευαισθησίες ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως γυναικών ή μαύρων, ενώ δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά ευαισθησίες άλλων ομάδων που δεν τυγχάνουν της έγκρισης των "προοδευτικά" διανοούμενων, οι οποίοι ορίζουν και ποια είναι τα όρια του πολιτικώς ορθού.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:39

Τα ψέμματα τελείωσαν

Συντάκτης:

Με πρόστιμο 600 εκατ. Ευρώ απειλειται η χώρα μας από τις αρμόδιες κοιντικές αρχές αν δεν αποδείξει ότι συμμορφώνεται στις υποδείξεις για τη βελτίωση του ΟΣΔΕ. Και η ψηφιοποίση των δηλώσεων περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων βελτίωσης.
Βεβαίως η ευθύη για την ψηφιοποίηση διαχέεται και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταλήγει μέχρι την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ενώσεις συνεταιρισμών όπου και γίνεται πρακτικά η δουλειά. Θυμίζουμε ότι επί μήνες οι δυο Ενώσεις μας διαφωνούσαν για την ανάληψη του κόστους των εργασιών και αντάλλασσαν κατηγορίες.
Ηθικόν δίδαγμα, σε τούτη την χώρα απαιτείται να σοβαρευτούμε από τον υπουργό μέχρι τον τελευταίο αγρότη.
Τα ψέμματα τελείωσαν…

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:29

Κατάντια…

Συντάκτης:

Εδώ καταντήσαμε. Να κραυγάζει η ρύπανση και να μην μπορείς να ονοματίσεις αυτά που βλέπεις. Διότι τιμή και υπόληψη έχουν οι πάντες πλην του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι ανυπεράσπιστο. Και ανυπεράσπιστοι όσοι το υπερασπίζονται.
Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα εν Ελλάδι και εν Κιλκίς.
Κάποτε στα όρια του δήμου Κιλκίς καταγγείλαμε για ρύπανση βιομηχανική μονάδα. Δημοσιεύσαμε φωτογραφίες, επικαλεστήκαμε στοιχεία, ζητήσαμε να γίνει αυτοψία…
Τίποτα. Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον μας από τον βιομήχανο. Ζητήσαμε από υπηρεσία του δήμου Κιλκίς να πάρει δείγμα από τα υγρά  απόβλητα της βιομηχανίας για να γίνει εξέταση στο εργαστήριο που λειτουργούσε ο ίδιος ο δήμος. «Εμείς δεν μπορούμε., Φέρτα εσύ» ήταν η απάντηση. Και στο δικαστήριο ή γνωμάτευση του εργαστηρίου έγραφε για νερά «άγνωστης προέλευσης»!
Και φυσικά δίπλα μας δεν βρέθηκε κανείς. Ποιος να τα βάλει με τον μεγάλο επενδυτή!
Και δεν αμφιβάλλουμε ότι το ίδιο θα γινόταν και σήμερα. Δυστυχώς.

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:25

Νίκος Σιάνας : Εκλογές 2009

Συντάκτης:

Στο ίδιο επικίνδυνο “έργο θεατές” αλλά και συγχρόνως και συνπρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά τα κόμματα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Οι Τούρκοι, επειδή το χρώμα στη Θράκη δεν του βοηθάει στον διαχωρισμό των ανθρώπων, ανακάλυψαν την καταγωγή και την θρησκεία προκειμένου να κάνουν τη δική τους εκλογική “εκστρατεία” στη Θράκη. Αλήθεια ποιό (άλλο) κράτος άραγε θα ανεχόταν τέτοια ανάμειξη στα εσωτερικά του;