Quantcast
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, 8:07:07 πμ

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, μία η ώρα το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, αποχαιρετήσαμε τον δάσκαλο των δασκάλων, τον λαμπρό φιλόλογο, θεατρικό συγγραφέα και συντάκτη ποντιακού λεξικού, τον Δημήτριο Νικοπολιτίδη.

Καμωμένος από αυθεντική στόφα ανθρώπου, που σέβεται τον εαυτό του, τον πολιτισμό του και τη γλώσσα του, πορεύτηκες στη ζωή αφήνοντας πίσω σου ανεκτίμητες παρακαταθήκες. Υπήρξες άνθρωπος που έδινε αξία στην ανθρωπιά, επιστήμονας που τιμούσε την επιστήμη και δάσκαλος που αποτελούσε λαμπρό παράδειγμα για τους μαθητές του.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 19:14

Νεολαία και Εκλογές: Σχέση πάθους και... μίσους!

Συντάκτης:

Υπογράφουν οι κ.κ.:

Αγγελική (Άντζελα) Πατούλια, Ασκούμενη Δικηγόρος / Απόφοιτη Παν. Κύπρου.

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός.

Το 2023 μπήκε για τα καλά και θα έχει αρκετές κάλπες σε κάθε θεσμικό επίπεδο. Αργότερα, μέσα στο 2024, θα έχουμε και πανευρωπαϊκές κάλπες. Από το 2010 με πολύ έντονο και δυναμικό τρόπο, ίσως λίγο αργά-αργά αλλά πολύ σταθερά η Νέα Γενιά παίρνει τον λόγο, αναλαμβάνει τα ηνία. Δεν είναι τυχαιο, ότι συμφωνα με επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας σε όλες τις θεσμικές και διοικητικές βαθμίδες –ανά την πατρίδα- είναι κοντά στο 45-47! Ο ενεργός ρόλος της νεολαίας 17-32 στα οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικά δρώμενα του τόπου μας είναι εξέχουσας σημασίας για ένα λαμπρότερο μέλλον.

Άρθρο της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπλ. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, Ειρήνης Αγαθοπούλου, στη Μακεδονία της Κυριακής για το δημογραφικό:

Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των γεννήσεων, αλλά και η φυγή των νέων στο εξωτερικό, όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη απογραφή, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για το δημογραφικό της χώρας. Πρόκειται σαφώς για ένα πρόβλημα πολυσύνθετο και ιδιαίτερα σοβαρό, όπου δεν χωρούν ιδεοληψίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά απαιτείται η χάραξη μιας ενιαίας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Έφυγες καλέ μου φίλε και δεν πρόλαβα να σε αποχαιρετήσω. Σκεφτόμουν, δε μπορεί, θα το ξεπεράσεις κι αυτό. Θα ξανασηκωθείς απ’ το κρεβάτι, θα βάλεις το κοστούμι σου, θα κρεμάσεις τη δερμάτινη τσάντα στον ώμο και θα χτυπήσεις την πόρτα του γραφείου μας για να τα πούμε λίγο, πριν ξεκινήσεις τη μεγάλη βόλτα σου στους γνώριμους δρόμους της πόλης. Της πόλης που έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται γιατί ήσουν το πιο άξιο τέκνο της απ’ την παλιά φρουρά, που της είχε απομείνει. Της πόλης που πολλά, πάρα πολλά, της έδωσες, που την έκανες πλούσια με τις γνώσεις και με το ήθος σου και τώρα, μετά τον χαμό σου, έχει φτωχύνει απελπιστικά.

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 21:52

Νίκος Κουζίνης: Πόλεμος και Ειρήνη

Συντάκτης:

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΖΙΝΗ.

Σχεδόν ένας χρόνος πολέμου συγκλονίζει την Ουκρανία. Τα θύματα χιλιάδες ένθεν κι ένθεν. Παρά τα προγνωστικά και τις στατιστικές, την υπεροπλία των Ρώσων και την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου που πήγε να εφαρμόσει, βασισμένου σε ένα πρόχειρο σχέδιο που κατέρρευσε μπροστα στην αποφασιστικότητα των Ουκρανών να υπερασπίσουν την χώρα τους, ο πόλεμος φαίνεται να έχει τελματώσει. Η ρωσική πολεμική μηχανή εφάρμοσε την γνώριμη μέθοδο των εισβολών, όπως έκανε και στο παρελθόν (Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία) για να αποκαταστήσει την «τάξη».

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 20:33

Η γνώση φέρνει πόνο

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η αμφιβολία γεννά τη γνώση και η γνώση γεννά την αμφιβολία. Όσα πιο πολλά γνωρίζει κανείς τόσο πιο πολύ απορεί για τα γνωστικά κενά που έχει. Η γνώση φέρνει γενικά πόνο. «Εν τη πολλή σοφία υπάρχει και πολλή λύπη», λέει η Αγία Γραφή. Όποιος προσθέτει γνώση προσθέτει πόνο. Ή πιο απλά: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι». Μακάριοι και οι οπαδοί της μιας άποψης ή του ενός βιβλίου. Μακάριοι  και οι πάσης φύσεως δογματικοί, καθώς τα ξέρουν όλα και δεν ζουν με αμφιβολίες και υπαρξιακές ανησυχίες.

Ο Δημήτριος Νικοπολιτίδης (1925-2023), φιλόλογος, ερευνητής, συγγραφέας θεατρικών έργων και ποντιακού λεξικού, επιμελητής εκδόσεων, ο ήρεμος και με το ιδιαίτερο προσωπικό χιούμορ Κιλκισιώτης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Προσωπικότητα που ταυτίστηκε με την πρωτεύουσα του Νομού μας, που την αγάπησε με τον δικό του ξέχωρο τρόπο. Ήταν αστείρευτη πηγή ιστορικών γνώσεων για την πόλη, την επαρχία της, για τον ποντιακό ελληνισμό.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.
Ακριβώς πριν 76 χρόνια, σαν σήμερα ήταν 19 Ιανουαρίου του 1947, όταν λίγο πριν το μεσημέρι μαθεύτηκε το τραγικό γεγονός του ναυαγίου του Επιβατηγού-πλοίου Χειμάρρα, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρωί της 18ης Ιανουαρίου .
    Λίγο μετά της 04:00 τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, εκεί στο Νότιο Ευβοϊκό βυθίστηκε το Χειμάρρα, πέρνωντας μαζί του στο βυθό εκατοντάδες ταξιδιώτες.
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 20:24

Η χώρα των Κουκουρούκου

Συντάκτης:

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΖΙΝΗ.

Καλώς ήρθατε στην χώρα των Κουκουρουκου. Ήλιος ,θάλασσα, γευσιγνωσία, αρχαιότητες, μπουζούκια, τσιφτετέλια και τουρκομπαρόκ καταστάσεις. Η χώρα μας με τους κουκουρούκου ιθαγενείς της. Κουκουρούκου Δημοκρατία, Κουκουρούκου ιδεολογίες, Κουκουρούκου Σύνταγμα, Κουκουρούκου θεσμοί, Κουκουρούκου νόμοι, Κουκουρούκου πολιτικοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και βασιλιάδες, Κουκουρούκου ψηφοφόροι, Κουκουρούκου Υγεία, Κουκουρούκου Παιδεία, Κουκουρούκου ρουσφέτια, Κουκουρούκου ημέτεροι, Κουκουρούκου αναθέσεις, Κουκουρούκου παρακολουθήσεις, Κουκουρούκου Οικονομία, Κουκουρο΄θκου ακρίβεια, Κουκουρούκου παραγωγή, Κουκουρούκου συμπεριφορά, κουκουρούκου ω κουκουρούκου.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 23:50

Ο Καζαμίας της Ματσούκας

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας

Τέτοιες μέρες με το έμπα του νέου χρόνου, επιστήμονες και μη καταθέτουν τις δικές τους προβλέψεις για τα επερχόμενα, καταθέτουν τα δικά τους προγνωστικά για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τόσο σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Από αυτές τις προβλέψεις δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν οι μετερεωλογικές οι οποίες βέβαια λόγω της κλιματικές αλλαγής έχουν γίνει απρόβλεπτες και καταστροφικές.
Επίσης, κάθε χρόνο κυκλοφορούν και τα γνωστά μας ημερολόγια το «Αλμανάκ” και ο “Καζαμίας», λαϊκά ημερολόγια που εκτός από τον κύκλο των ημερών, περιέχουν ανέκδοτα, αινίγματα, λαϊκές προφητείες, αστρονομικές και μετερεωλογικές πληροφορίες».