Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 3:34:39 μμ
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 21:01

Το Ζωοπάζαρο του Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο μοναδικός κοινόχρηστος χώρος της πόλης όπου γινόταν και το ζωεμπόριο ήταν μια μεγάλη δενδροφυτευμένη πλατεία στη συμβολή των σημερινών οδών 21ης Ιουνίου και Βενιζέλου, που σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ονομαζόταν «Ατ Παζάρ».

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

Νεαρός υπενωμοτάρχης, της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, βρέθηκα να υπηρετώ το 1969 στο Δροσάτο, μετά την αποφοίτησή μου από τη σχολή.

Μου κακοφάνηκε τις πρώτες μέρες, ένοιωσα έξω από τον κόσμο, απομονωμένος, κυρίως λόγω των ανύπαρκτων δρόμων  και συγκοινωνίας.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

 

Την περασμένη  Κυριακή 3 Μαρτίου ε.ε., δεύτερη του τριωδίου, όσοι εκκλησιάζονται και προσέρχονται πριν την ανάγνωση του Ευαγγελίου, θα ακούσουν από τα χείλη των ιερέων να διαβάζουν την παραβολή του Ασώτου.

Ιδού και εφέτος, περιχαρείς και κατανενυγμένοι, καταλείψαντες επ’ ολίγον τους φρενήρεις ρυθμούς της αγχώδους βιοτής μας, συναχθήκαμε θεοκλήτως στο θεομητορικό αυτό σέμνωμα της Ιεράς Μονής της Παναγίας Γουμενίσσης.

Συναχθήκαμε και εφέτος ως ταπεινοί και αχρείοι δούλοι του Υιού Της. Αλλ’ ο υιοπρεπής μας προς Αυτήν πόθος μας παρακίνησε να υψώσουμε την ψυχή μας «ως το απογεγαλακτισμένον επί την μητέρα αυτού» (Ψαλμ. 130, 2).

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 12:29

Η δίψα της ειρήνης κι ο τρόμος της μπόμπας

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

 

Τα τελευταία χρόνια αυτά της οικονομικής κρίσης, οι μέριμνες των περισσοτέρων Ελλήνων είναι επικεντρωμένες, στο να αντιμετωπίσουμε  την οικονομική δυσπραγία στην οποία  μας έχουν οδηγήσει οι εμπνευστές της νέας μορφής πολέμου, αυτού του οικονομικού, στον οποίο δεν χρειάζεται να χυθεί αίμα (δεν ομιλώ για αυτό των απογοητευμένων  που προβαίνουν σε απονενοημένες ενέργειες) να δαπανηθούν τεράστια χρηματικά ποσά από τους επιτιθέμενους, για οπλικά συστήματα, για μετακινήσεις στρατευμάτων και ότι άλλο συνεπάγεται από μια ένοπλη σύρραξη.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός– συγγραφέας.

 

Η μεγαλύτερη ουτοπία είναι η δημοκρατία. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια την κυνηγά ο Έλληνας, αλλά αυτή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!  Οι λέξεις «δημοκρατία» και «πλειοψηφία» διαφέρουν μεταξύ τους. Η πλειοψηφία είναι έννοια ποσοτική, ενώ η δημοκρατία είναι έννοια ποιοτική, που μέτρο της έχει τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 10:49

Η Ελλάδα μας πληγώνει

Συντάκτης:

Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια είναι μουδιασμένος. Είναι μουδιασμένος κι' απογοητευμένος από κόμματα και πολιτικούς... Είναι βαθιά απογοητευμένος; γιατί έχει χάσει εξ' ολοκλήρου την εμπιστοσύνη στην πολιτική!

Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 11:44

Οι 57 ψυχές, η Δικαιοσύνη και το ντουβάρι

Συντάκτης:

Γράφει ο Σάββας Μαγλουσίδης.

28 Φεβρουαρίου 2024! Ένας χρόνος ήδη από την μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρά παιδιά και δεκάδες τραυματίες. Μια χρονιά κύλησε και οι έρευνες βρίσκονται πάντα στο σκοτάδι. 

Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 09:08

Πάμε και όπου βγει

Συντάκτης:

"Πάμε και όπου βγεί" ακούστηκε μια φωνή και το τρένο ξεκίνησε, γεμάτο νεαρά παιδιά, νεανικά πρόσωπα γεμάτα ζωή, γέλια και νεανικά όνειρα για το μέλλον, αγαπημένοι γονείς, πρόσωπα γεμάτα προσμονή γιατί σε λίγες ώρες θα έφταναν, θα συναντούσαν τους αγαπημένους και τις οικογένειες τους φτάνοντας στον αγαπημένο τους προορισμό.

Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 09:06

Αδιαμεσολάβητη σχέση, λύτρωση ή ζόφος;

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

 

Η «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τη βάση, είτε εννοούμε κομματικά μέλη είτε  λαό,  ακούγεται ωραία.