Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:16:58 πμ
Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 10:05

«Βρείτε τα»

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Το «δόγμα Μονρόε», γνωστό από το 1823, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και λέει περιληπτικά ότι κάθε ανάμειξη των ευρωπαϊκών εθνών στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια. Εν ολίγοις δεν ήθελε η Αμερική τότε τους  Άγγλους και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές πάνω από το κεφάλι της.

Ίδιο (περίπου) μήνυμα, με τις ίδιες φωτογραφίες, όπως κάθε χρόνο. Έχω όμως την υποχρέωση να το κάνω. Είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε πόσο εύκολο είναι να προστατέψουμε πολλούς νεοσσούς.

Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 09:01

Οι χρήσιμοι και οι άχρηστοι των ευρωεκλογών

Συντάκτης: Ναούμης Τάσος

Γράφει ο Τάσος Ναούμης.

Παιδίατρος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

   Η Ευρώπη, βαριά πληγωμένη από τους δυο παγκοσμίους πολέμους προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και  συνεργασίας  μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας  είναι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ). Τις τελευταίες  δεκαετίες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επιλύουν πλέον τις μεταξύ τους διαφορές με απειλές πολέμου αλλά με συζητήσεις και με διαπραγματεύσεις.

Γράφει η Ειρήνη Χατζή.

 

Το πόσο συντάσεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική, τις στρατηγικές αντιλαικές κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες έχει αναλάβει την εργολαβία η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ , “βγάζει μάτια” εδώ και καιρό.

Η ιστορία του ελληνισμού είναι μακροβιότερη από την ιστορία του Χριστιανισμού. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει προηγηθεί από την Ορθοδοξία, μαζί όμως είναι Ελλάδα. Σε τι άλλωστε διαφέρει η ρήση του Θαλή, «Αγάπα τον πλησίον σου μικρά ελαττούμενος» από την Χριστιανική «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν;»  

Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 09:37

Ο Γιάννης Σκάλκος αξίζει

Συντάκτης:

Του Γιάννη Αλίρη.

Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε να επιλέξουμε από τους εκλεκτούς των κομμάτων αυτούς που θέλουμε να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 10:11

Δύση: Συμμαχία ή Δυστοπία

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός  συγγραφέας

 

Η δημοκρατία ως έννοια πολιτική έχει ξεπέσει πολύ από την εποχή που η Ελλάδα  ήταν η πνευματική φωτοδότρα της γης. Απ’ όταν οι Μαραθώνες έχτιζαν Παρθενώνες κι ήταν γνωστό το ρητό του Μένανδρου, «τα δάνεια δούλους τους λαούς ποιεί».

Γράφει ο Μιχάλης Αρκούδας

E-mail:armacon.consulting@gmail.com

Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».

 

Τιμούμε σήμερα την ιστορική ηρωϊκή, φωτεινή επέτειο της Μάχης του Σκρά. Μιας Μάχης (17 Μαΐου του 1918), που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες εκείνες του ελληνικού στρατού, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίπαλος ήταν ο βουλγαρικός στρατός και διεξήχθη στην ομώνυμη σήμερα περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 20:22

Καλώς ήρθες αθάνατο Κέντρο

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Οι γιορτινές ημέρες ανέκαθεν προσφέρονταν για καλή παρέα, φλερτ, περίπατο, καφέ και πολιτική συζήτηση με μπόλικο κομματικό φανατισμό. Σήμερα στον πολυπληθή αμνήμονα κοινωνικό ρεαλισμό παρέμειναν όλα με μοναδική απούσα την πολιτική συζήτηση, ενώ η αμετανόητη πολιτική εμπειρία περιορίζεται στην απόλαυση της περιθωριακής μοναξιάς της ιστορικής μνήμης και του πολιτικού προβληματισμού με ή χωρίς κομματική περιχαράκωση.

Γράφει ο Θεόδωρος Φρεγγίδης, Παθολόγος - διαβητολόγος.

Ήταν το καλοκαίρι του 2005 όταν, ως νεαρός ειδικευόμενος στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, γνώρισα τον γιατρό Τάσο Χαραλαμπίδη. Η φήμη του έμπειρου, αυστηρού αλλά ακριβοδίκαιου Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής, έκανε τις παλάμες μου να ιδρώνουν για την εντύπωση που θα άφηνε η πρώτη μας χειραψία.