Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 8:42:10 πμ

Ορμώμενη από τη βράβευση της συνταξιούχου δασκάλας κυρίας Σοφίας Προκοπίδου από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 κατά την κοπή της βασιλόπιτας, καθώς και τα λόγια του Υπουργού Δικαιοσύνης Γεωργίου Φλωρίδη, ότι «κάτι όλοι εμείς στο Νομό Κιλκίς δεν κάνουμε καλά», θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια ως Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» την κυρία Σ. Προκοπίδου για την προσφορά της στο Νοσοκομείο Κιλκίς ενός ασθενοφόρου.

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 13:33

Φίλιππος, ο θεμελιωτής

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος

Συνήθως τα παιδιά σπουδαίων γονιών δεν καταφέρνουν να φτάσουν τα επιτεύγματα εκείνων και – όχι πάντα, βέβαια, αλλά τις περισσότερες φορές – ζουν υπό τη σκιά τους και υπό το «βάρος» της κληρονομιάς τους. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις, και μάλιστα από τις πιο αξιοσημείωτες, είναι η περίπτωση του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας και του γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 08:52

Ο τιμητής και ο δωρητής

Συντάκτης:

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Η λέξη λειτουργία είναι σύνθετη από το ουσιαστικό  λείτος (λαός, λεώς)+ έργον και σημαίνει έργον λαού. Στην αρχαία Αθήνα η λειτουργία ήταν σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος, ως έμμεση φορολογία των πλουσίων , που πρόσφεραν ένα μέρος της περιουσίας τους προς όφελος της πόλης.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος» σήμερα 27 Ιανουαρίου, όπως καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2004 και ευκαιρία να θυμηθούμε έναν σπουδαίο Ελληνοεβραίο ποιητή που έζησε στο Κιλκίς του Μεσοπολέμου.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Συνεχίστηκε όλες  τις προηγούμενες μέρες η συζήτηση για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, με την κυβέρνηση να προτίθεται - σύμφωνα με διαρροές που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο - να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στις αρχές Φλεβάρη.

Επειδή γίνεται μια κουβέντα για τη θέση του ΚΚΕ παραθέτω αποσπάσματα από τον ομιλία του γ.γ. του κόμματος στη Βουλή την Πέμπτη 18-1.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 20:05

Στο όνομα της δημοκρατίας, βεβαίως βεβαίως…

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Σημαντική αντιπαράθεση προκάλεσε τις τελευταίες μέρες το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση προσπάθησε να επεκτείνει αυτόν τον τρόπο ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 10:29

Λογικό και παράλογο

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Καμία αλλαγή υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνει από κυβέρνηση που υποστηρίζει τα συμφέροντα των λίγων. Καμία αλλαγή υπέρ του λαού  δεν μπορεί να γίνει από πολιτική εξουσία που στηρίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου. Καμία δικαιοσύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη στη χώρα, όπου η δικαστική ηγεσία είναι τοποθετημένη από την εκτελεστική. Για την ευημερία ή την δυστυχία ενός έθνους, την κύρια ευθύνη την έχουν πρωτίστως οι τρεις εξουσίες μαζί με τα ΜΜΕ.

Η Πολιτεία όταν θέλει να ξεφορτωθεί τα βάρη της έχει δοκιμασμένη συνταγή. Αναθέτει την αρμοδιότητα στον συνήθη ύποπτο και έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Στο Κιλκίς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων στέκεται ως φωτεινό παράδειγμα αφοσιωμένης υπηρεσίας, η οποία απολαμβάνει το προνόμιο να διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας. Υπό την ηγεσία της αξιέπαινης  Εφόρου Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργίας Στρατούλη, η ομάδα αυτή έχει αποδείξει ότι η αφοσίωση και η επαγγελματική αρτιότητα αποτελούν τον πυρήνα, τη συνταγή  της επιτυχίας.

(πρώτον)

ΕΙΝΑΙ ένα ΘΕΜΑ ―καταρχήν― που προχωρεί σε νομοθέτηση πολύ βεβιασμένα και σχεδόν πολύ ξαφνικά. Αυτό το λένε νηφάλιοι πολιτικοί παράγοντες. Δεν ετέθη σε διαβούλευση, αλλά προτιμήθηκε μια άλλη μέθοδος, προβλήθηκε με μηχανισμούς “προπαγάνδας” και επιρροής της κοινής γνώμης.