Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 8:39:37 πμ

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε λέγεται νοοτροπία. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο αυτό  αναρωτιέται ο άνθρωπος από πολύ παλιά. Και φυσικά μπορούμε, απαντά η ίδια η Φύση. Το βλέπουμε στα φυτά που ηλιοτροπίζουν, που ακολουθούν δηλαδή τον ήλιο, όπως τα ηλιοτρόπια. Το βλέπουμε και στα φυτά που σεληνιοτροπίζουν, που ακολουθούν δηλαδή τη σελήνη. 

Μα κι ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλου του κόσμου κι όλων των εποχών στην αρχή της «Οδύσσειας», αναφέρεται  στη φράση « νόον έγνω», εννοώντας προφανώς ότι η γνώση αλλάζει τον άνθρωπο, γεγονός που το διατυπώνει αλλού με την έκφραση «στρεπταί φρένες εσθλών». Ότι οι λογικοί αλλάζουν μυαλά. Εκείνοι που δεν αλλάζουν είναι οι εγωιστές, οι φανατικοί και οι ξερόλες.

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 09:03

Αυξάνεται και πληθύνεται η παρέα … εκεί ψηλά

Συντάκτης:

Αποχαιρετήσαμε χθες με πόνο ψυχής, για το ταξίδι της αιωνιότητας έναν ακόμη δικό μας άνθρωπο, που μπορεί να αγωνίστηκε λίγο με τα χρώματα της Α.Ε.Π. αλλά ήταν δίπλα της παντού και πάντοτε και όποτε χρειαζόταν τον Πασχάλη (Μπαλάκη) Δελήπαλτα.

 Έφυγε έτσι ξαφνικά , είδε τους φίλους του, είδε το ποδόσφαιρο του και μετά μας άφησε.

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 19:13

Ευζωία ζώων συντροφιάς: Δικαίωμα ή πολυτέλεια;

Συντάκτης:

Γράφει η Καλλιόπη Σμυδάκη Χαμουρούδη.

Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ένα σοβαρό πρόβλημα. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα.

Λίγες ημέρες πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και οι υποσχέσεις για τον έλεγχο των αδέσποτων σκύλων του Δήμου Παιονίας πάνε και έρχονται.

Αγαπητέ υποψήφιε/-α,

Μετά το «δεν είμαστε σε πόλεμο», επέτρεψέ μου να σου ζητήσω, ως ταπεινός ψηφοφόρος, και μια χάρη: ΣΕΜΝΑ και ΤΑΠΕΙΝΑ, στη συμπεριφορά, στα λόγια, στις πράξεις. Είμαστε σε μικρό τόπο και γνωριζόμαστε. Και θέλω ευθύς εξ αρχής να σου υπενθυμίσω, πως για όσους επιλέγουν να ασχοληθούν με τα κοινά, με την πολιτική, αυτό που έχει αξία και προσμετράτε, δεν είναι το τι λένε, αλλά το τι ΚΑΝΟΥΝ.

Ένα από τα καίρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τον νέο Δήμαρχο Θεόδωρο Βαφειάδη και τους συμβούλους του, εφόσον πάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης των δημοτών Κιλκίς, θα αφορά την φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων π.χ. ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ, οικονομικά άπορων συμπολιτών μας, που είτε δεν έχουν περιβάλλον να τους φροντίσει είτε επιθυμούν να μένουν μόνοι τους.

Με τη πάροδο των χρόνων παρατηρώ την στασιμότητα που επικρατεί σε πολλά έργα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και αρκετά χρόνια· έτσι, σας παρουσιάζω επιγραμματικά κάποιες από τις κεντρικές επιδιώξεις μου ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Π.Ε Κιλκίς:

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 00:17

Έφυγε… και ο Παναγιώτης, στα 83 του χρόνια

Συντάκτης: Eidisis.gr

" Έντιμος, ήρεμος(ακόμη και στο φευγιό σου θεέ μου), ήσυχος, εργατικός, χαμογελαστός, υποστηρικτικός, σύζυγος, πατέρας, μπαμπάς, οικογενειάρχης!! Έγινες πατέρας, ανάδοχος πατέρας και μετά νονός της, έγινες παππούς.... σπούδασες παιδιά βιολογικά και μη, εγγόνια.... είδες χαρές πολλές, έκανες ταξίδια πολλά, προόδευσες, έζησες περιπέτειες μικρές και μεγάλες, έζησες φτώχεια στα παιδικά σου χρόνια όμως με την εργατικότητα σου και την εντιμότητα σου προόδευσες στην ζωή σου...... έκανες γενικότερα μια καλή ζωή..... φεύγεις πλήρης ημερών και χορτάτος..... ξαφνικά βέβαια......αναπάντεχα...."

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 17:14

Με το γαρύφαλλο λοιπόν!

Συντάκτης: Eidisis.gr

Της Μάτσκου Κωνσταντίνας, υποψήφιας Διδάκτορα-Βιολόγου.

Το γαρύφαλλο των 105 ετών ιστορίας,  σύμβολο της εργατικής τάξης, του απλού λαού που αγωνίζεται, των θυσιών και της αλληλεγγύης.

Το γαρύφαλλο των μεγάλων ανθρώπων, της ζωής και της τέχνης. Πώς να μην ταχτείς με το γαρύφαλλο που κράτησαν σε τόπους εξορίας ο Ρίτσος, ο Βάρναλης κι ο Λειβαδίτης; Που ενέπνευσε το Θεοδωράκη, το Λοϊζο και τον Μαρκόπουλο; Τον Μπρεχτ και τον Πικάσο. Τον Λουντέμη, την Ζωρζ Σαρή  και την Άλκη Ζέη των παιδικών μας χρόνων. Που «έπαιξε» ο Καζάκος και η Τζένη; Που κράτησε «καλό άνθρωπο» τον Βέγγο; Που για χάρη του δεν υπέγραψε ο Κατράκης. Που συγκίνησε και αναγνώρισε τη δύναμή του ο Ξαρχάκος.

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 10:50

Υπάρχουν κι ευτυχισμένα διαζύγια

Συντάκτης:

Όπως υπάρχουν ευτυχισμένοι γάμοι υπάρχουν κι ευτυχισμένα διαζύγια. Κι όπως υπάρχουν ευτυχισμένοι πολιτικοί γάμοι υπάρχουν κι ευτυχισμένα πολιτικά διαζύγια. Η αναγκαστική συνύπαρξη είναι φαινόμενο καταπιεστικό κι όχι λυτρωτικό.  Ζούμε και λειτουργούμε  καλά, όταν συνυπάρχουμε αρμονικά. Διαφορετικά δεν υπάρχει κανένας λόγος  η μία ψυχή να τρώει την άλλη,  είτε πρόκειται για συζύγους, είτε για συναδέλφους  είτε για κομματικούς συντρόφους.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 12:24

Τάσος Ναούμης: Η γάτα και τα ποντίκια

Συντάκτης:

      Η Ελλάδα ανήκει στις τυχερές χώρες στις οποίες εφαρμόζονται οι αρχές της αστικού τύπου δημοκρατίας. Σύμφωνα με αυτές, διενεργούνται  ελεύθερες και ανόθευτες βουλευτικές και αυτοδιοίκητές εκλογές,  στις οποίες συμμετέχουν ανεμπόδιστα όλοι όσοι το επιθυμούν. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν ελεύθερα τους εκπροσώπους που θα τους  τους κυβερνήσουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. 

    Σε αντιδιαστολή, πολυάριθμοι είναι οι λαοί που κυβερνώνται από δικτάτορες (πχ αφρικανικές χώρες), από κομμουνιστικά καθεστώτα (δηλ. την  δικτατορία του ενός κόμματος) ή από αυταρχικά καθεστώτα (πχ Ρωσία, Τουρκία) στα οποία γίνονται πράγματι εκλογές αλλά αφού πρώτα εξαφανίσουν και φυλακίσουν τους πολιτικούς τους αντίπαλους. Βλέποντας την χώρα υπό αυτό το πρίσμα,  έχουμε στην Ελλάδα  ένα πολύτιμο πολιτικό σύστημα το οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε ως πολύτιμο διαμάντι.  Το σύστημα όμως έχει ορισμένα μειονεκτήματα.