Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:52:04 μμ

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η μορφή της παραδοσιακής κατοικίας στη Γουμένισσα και στους ορεινούς οικισμούς του Πάικου, παραπέμπει στη Μακεδονική αρχιτεκτονική που κυριάρχησε στην Κεντροδυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 19:38

Διατροφή και ψυχική υγεία

Συντάκτης:

Γράφει ο Παύλος Κουτσοβίτης, ψυχίατρος.

Ο τρόπος με τον οποίο οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 23:27

Τι συμβαίνει με την Αμερική - Η νευρική υπερδύναμη

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος, φιλόλογος.

Στο τέλος του προηγούμενου άρθρου μου της 23ης Ιανουαρίου (''ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ'') είχα προαναγγείλει ένα ακόμη άρθρο, που θα αφορούσε τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Όπου οι πολλοί στηρίζουν τα συμφέροντα των λίγων χάνει το νόημά της η δημοκρατία. Όπου η νομοθεσία είναι υπέρ του ισχυρού και κατά του λαού  φαλκιδεύεται το δίκαιο. Κανένα κόμμα παλιό δεν γίνεται καινούργιο αλλάζοντας ΑΦΜ και όνομα για να αποφύγει να πληρώσει τα δάνειά του.

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 23:50

1922 -εκατό χρόνια από την εθνική τραγωδία- 2022

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Ο νέος χρόνος καταγράφει μια άλλη επέτειο, όχι ηρωϊκή, αλλά θλιβερή, τη Μεγάλη Μικρασιατική Καταστροφή που κατά κάποιον τρόπο αποτέλεσε και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, ή αν θέλετε το τέλος της επαναστατικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1821.

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 13:25

Στ. Παραστατίδης: Διπλασιασμός

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη, Γραμματέα Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ.

Στον επισυναπτόμενο πίνακα παραθέτω το μέσο όρο των δημοσκοπικών εταιριών με αναγωγή (όπου δεν γίνεται για επιστημονικούς λόγους από την αντίστοιχη εταιρία, παρατυπώ με αναγωγή επί των αναποφάσιστων).

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Με την πανδημία, ο χρόνος που τα παιδιά απασχολιόντουσαν σε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες εκτός σχολείου, γέμισε πλέον με οθόνες, κινητά, τάμπλετ και τηλεοράσεις, ως τα πιο άμεσα προσβάσιμα.

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Και ξαφνικά... ζούμε ξανά ημέρες που πολλοί είχαν πιστέψει πως είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί: ημέρες ψυχρού πολέμου. Που δεν αποκλείεται, δυστυχώς, να γίνει θερμός.

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 20:18

15 Νοεμβρίου 1950: «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ)»

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Η Κορέα είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας και βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, η οποία έχει μήκος 1000 περίπου χιλιομέτρων και έκταση 220.848 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο επισκέπτης της Γουμένισσας αισθάνεται ότι αυτή η κωμόπολη ζει στο δικό της χρόνο ή τουλάχιστον ότι ο χρόνος δεν έχει καταφέρει να αλώσει ολοκληρωτικά τον κόσμο και τον χώρο της.