Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 3:56:18 μμ

Με συγκρατημένο τον ενθουσιασμό (από την ταλαιπωρία της πανδημίας) αποδυθήκαμε στον οφειλόμενο πανηγυρισμό των 200 χρόνων από το 1821, από εκείνην την ανασύνταξη του νεώτερου Ρωμέϊκου εδώ στην κρατική Ελλάδα. Πάντως, η κατ᾽ ανάγκην “αποκλειστική” διαδικτυακή οργάνωση εξασφαλίζει πλείονες συμμετοχές και ενημερότητες στο εσωτερικό και το εξωτερικό (ουδέν κακόν αμιγές καλού).

Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μέσα από τη διασυνοριακή συνεργασία δίνει εφόδια σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Του Θοδωρή Καραουλάνη – euractiv.gr.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Η μεγάλη επανάσταση των Ελλήνων του 1821 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

«Πολιτική είναι η επιστήμη τα καλά και τα δίκαια σκοπούμενη», είπε πριν 2.300 χρόνια περίπου ο Αριστοτέλης. Η  «επιστήμη» ως λέξη από ετυμολογικής πλευράς παραπέμπει στο ρήμα επίσταμαι που σημαίνει γνώση.

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 20:07

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί

Συντάκτης:

Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου.

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές στην αυτοδιοίκηση και τίποτα δεν είναι όπως τότε. Τον περισσότερο καιρό από τότε που ξεκίνησε η θητεία των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων όλα είναι δέσμια της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που σίγουρα «πάγωσε» τα σχέδια των διοικήσεων σε πολλούς τομείς.

Το πνεύμα μιας επιτυχούς και ιστορικά δικαιωμένης επανάστασης διατηρείται ως ζωογόνο στοιχείο στους επιγόνους των πρωτεργατών της.
Με εορτασμούς και τακτικές αναφορές όλοι οι λαοί ουσιαστικά υπόσχονται ανάλογη επανάληψη, όταν ενδογενείς ή εξωγενείς επικίνδυνα ανατρεπτικές συνθήκες επιβάλλουν την υπεράσπιση του εθνικού τους δικαίου.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

25η Μαρτίου 2021. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ή Εθνική Παλιγγενεσία καλύτερα, όπως ονομάζεται.

Του Δημήτρη Ιωαννίδη, Δασκάλου / τ.Σχολικού Συμβούλου.

Η 5ετία της παραμονής μου στο Ανθόφυτο ήταν τόσο έντονη και δημιουργική, κυρίως, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, που, ατέλειωτες είναι και οι εύθυμες ιστορίες που καταγράφηκαν την περίοδο της παραμονής μου στο χωριό.

Γράφει ο Γουμενίσσης, Γεφύρας, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

Το 403 π.Χ. ένας ανάπηρος πολίτης δημηγόρησε στη Βουλή των Αθηναίων με τον περίφημο δικανικό λόγο “Υπέρ Αδυνάτου” (του Λυσία) υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του για οικονομική επιβίωση.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας. Στην αρχή όλα φάνταζαν διαχειρίσιμα και η κοινωνία -εκτός μιας ισχνής μειοψηφίας- ότι συμμορφώνεται στα μέτρα. Ακόμα και αν το κόστος ήταν οικογένειες να θυσιάσουν το μηνιαίο εισόδημα για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.